Μετοχές όπως το Ταχ. Ταμιευτήριο και η Aegean Airlines έχουν φτάσει στα επίπεδα της τιμής εισαγωγής.
Οι ιδιώτες επενδυτές σπεύδουν σε ρευστοποιήσεις, ο εφιάλτης των margin calls, για όσους ξεγελάστηκαν από τις προηγούμενες πτωτικές συνεδριάσεις, είναι υπαρκτός και τέλος πάντων, άπαντες περί τα χρηματιστηριακά κρίνουν ως κακή εξέλιξη την προοπτική να κινηθεί η αγορά ακόμα και κάτω από τα ψυχολογικό στάδιο των 4.920 μονάδων.
Παρά τις υποβαθμίσεις από την Goldman Sachs τραπεζών, αλλά και της αμερικάνικης αγοράς κατοικίας, οι αγορές δείχνουν σημάδια αντίδρασης. Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,55%, ο Nasdaq κατά 0,70% και ο S&P κατά 0,52%.
Σήμερα κυκλοφόρησε φήμη στις αγορές ότι επίκειται κατεπείγουσα συνεδρίαση της Fed με θέμα την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Παρά την έντονη πτώση του FTSE στο Λονδίνο χθες σε ποσοστό 2,70%, σήμερα ενιχύεται, καλύπτοντας εν μέρει το χαμένο έδαφος, αφού ενισχύεται κατά 0,53%.
Μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά ανόδου στο Παρίσι, όπου ο Cac σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,13% και στην Φραγκφούρτη, με τον Dax να ενισχύεται κατά 0,89%.
«Το μόνο λογικό σενάριο», σύμφωνα με τον σύμβουλο επενδύσεων της Proton Bank κ. Δημήτρη Τζάννα, «είναι η καθοδηγούμενη πίεση ώστε να αποκαλυφθεί η έκταση του προβλήματος, πριν φύγει το 2007, να πιάσει τόπο».
Κατά την άποψή του, «δεν πρέπει να επιτρέψουν εκείνοι που κινούν τα νήματα των αγορών να συμβεί στις ΗΠΑ και εν μέρει στην Ευρώπη ότι έγινε στην Ιαπωνία την δεκαετία του ΄90». Ο κ. Τζάννας υποστηρίζει για το Χ.Α. ότι θα πορευθεί, όπως πορεύονται τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αν και έρχεται η ώρα για να καταστούν περισσότερο ελκυστικές αποτιμήσεις.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Μ. Χατζηδάκης ανησυχεί για αυτή την περίεργη αυτονόμηση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, σήμερα Τρίτη. «Υπάρχει έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι δεν υπήρχε συσχέτιση του Χ.Α. με τις αγορές του εξωτερικού. Μήπως οι σημερινοί πωλητές», αναρρωτιέται, «ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι»;
Τον κ. Χατζηδάκη προβλημάτισε ο τζίρος με την ΕΤΕ και την Marfin να πραγματοποιούν σχεδόν το 1/3 των ημερήσιων συναλλαγών. Ο ίδιος σχολιάζει ότι, «οι ξένοι σβήνουν τις διαγραφές από τα προβληματικά τους χαρτοφυλάκια, ρευστοποιώντας θέσεις σε κερδοφόρες αγορές».
Περισσότερο αισιόδοξος εμφανίζεται ο οικονομικός αναλυτής της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Τ. Ζαμάνης, λέγοντας ότι, ''δεν θα γυρίσουν οι αγορές. Οι πτωτικές συνεδριάσεις και γενικότερα αυτή η περίοδος, θεωρώ ότι μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για κτίσιμο θέσεων». Το αν θα επιβεβαιωθεί, μένει να αποδειχθεί στο ταμπλό...
Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε στις 4.960,31 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,70%, με την πλειοψηφία των μετοχών, για μία ακόμα συνεδρίαση να υποχωρούν,171, έναντι μόλις 66 ανοδικών και 115 που διατήρησαν αμετάβλητη την τιμή τους.
Οι συναλλαγές ήταν εντυπωσιακές, στα 637,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 64,3 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα. Δηλαδή, τα 572 εκατ. ευρώ ήταν καθαρός τζίρος!
Στην μετοχή της ΕΤΕ άλλαξαν χέρια 2,6 εκατ. τεμάχια ή 115 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 1,58%, στα 43,60 ευρώ. Στην Marfin Bank, οι απώλειες διαμορφώθηκαν σε 1,25%, στα 9,50 ευρώ με 6,9 εκατ. τεμάχια ή 64,7 εκατ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα, στο «κόκκινο» έκλεισαν η Alpha, στα 24,30 ευρώ, η Πειραιώς, στα 25,02 ευρώ και απώλειες 1,88%, ενώ κατά 1,96% υποχώρησε η Eurobank, στα 23,96 ευρώ.
Μεγάλες απώλειες, σε ποσοστό 4,98% σημείωσε η μετοχή της ΕΧΑΕ, που έκλεισε στα 21 ευρώ. Απώλειες για τον Μυτιληναίο, στα 35,50 ευρώ, στα 10,14 διολίσθησε η Ελληνική Τεχνοδομική και στα 21,50 ο Βωβός (-3.33%). Προβλημάτισε η κάθετη πτώση στον Μαϊλλη, που υποχώρησε κατά 12,94%, στο 1,75 ευρώ και σημαντικό όγκο 759 χιλιάδων τεμαχίων.
Με κέρδη έκλεισαν η Κύπρου, στα 12,10 ευρώ και άνοδο πάνω από 2% και η ΔΕΗ που κέρδισε ποσοστό 1,5%, στα 25,38 ευρώ, έπειτα από τις πληροφορίες περί εισόδου της ΔΕΠ στο Χ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr