Αναλυτικά, Γενικός Δείκτης ανεβαίνει κατά 0,74% στις 1.324,65 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 10,43 εκατ. ευρώ.
Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE σημειώνει άνοδο 0,48% στις 3.198,25 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κατά 0,54% στις 1.084,09 μονάδες.
Τρεις μέρες μετά την απόφαση του οίκου Fitch Ratings, να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ από ΑΑΑ σε ΑΑ+, κάτι που είχε να γίνει από το 2011, οι διεθνείς αγορές, μαζί και η ελληνική φαίνεται να αποβάλουν σταδιακά τις ανησυχίες, αφού πολλοί είναι και οι αναλυτές, που χαρακτηρίζουν λανθασμένη την ετυμηγορία του οίκου, ή θεωρούν ότι δε θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ.
Έτσι η Λεωφόρος Αθηνών στρέφεται στα «του οίκου της», καθώς σήμερα το βράδυ ο γερμανικός οίκος Scope, που βέβαια δεν έλαβε επίσημη αναγνώριση από την ΕΚΤ, είναι πολύ πιθανό να τοποθετήσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των στελεχών του.
Παράλληλα, τη σημασία της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας υπογραμμίζει η DBRS σημειώνοντας πως θα αναθεωρήσει την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου που έχει τοποθετήσει σε υψηλή βαθμίδα (ΒΒ), με σταθερές προοπτικές, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2023.
Ο καναδικός οίκος θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την ανθεκτικότητά της με την πάροδο των ετών, με πλεόνασμα του γενικού προϋπολογισμού σε κάθε έτος από το 2016 έως το 2019, ενώ το έλλειμμα μειώθηκε από 9,7% του ΑΕΠ το 2020 σε 7,1% το 2021 και σε 2,3% πέρυσι, σύμφωνα με τη Eurostat.
Μαζί με το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο είναι πιθανό και πλεόνασμα το επόμενο έτος. Ο δείκτης χρέους του δημόσιου τομέα έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2020, λόγω της πειθαρχημένης προσέγγισης στη διαχείριση της κρίσης, της σταθερής οικονομικής ανάκαμψης και της σημαντικής έκρηξης του πληθωρισμού.
Τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων ταυτόχρονα εξακολουθούν να δικαιώνουν το επενδυτικό κοινό, με τη ΔΕΗ να σημειώνει επαναλαμβανόμενο EBITDA €590 εκατ. το 1ο εξάμηνο και τον ΟΤΕ να καταγράφει καθαρά κέρδη ύψους 247,2 εκατ. στο εξάμηνο, αυξημένα κατά 4,7% σε ετήσια βάση.
Η προσοχή τώρα στρέφεται στις 9 Αυγούστου όπου θα δημοσιεύσει οικονομικά μεγέθη και η Alpha Bank.
Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Με απώλειες μεν, ελεγχόμενες δε, ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση η Wall Street, που προσπάθησε να βγάλει αντίδραση μετά το προχθεσινό sell off που προκλήθηκε από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch.
Παράλληλα, μικτά πρόσημα καταγράφηκαν στα χρηματιστήρια της Ασίας την Παρασκευή, καθώς οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να ασκούν πίεση στις μετοχές στον απόηχο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, ενώ με κέρδη ανοίγουν τη συνεδρίαση οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωαγορές, με τους επενδυτές να αξιολογούν τη νέα αύξηση στα επιτόκια από πλευράς BoE, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα.
Το ταμπλό στο Χ.Α.
Στις τραπεζικές μετοχές, η ALPHA BANK αναρριχάται κατά 0,31%, η ΕΤΕ (+0,80%), η ΕUROBANK (+0,71%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+0,40%).
Ανοδικά κινούνται και οι μετοχές της ΔΕΗ (+0,67%), της JUMBO (+1,13%), του ΟΛΘ (+1,21%), του ΟΠΑΠ (+1,29%) και της ΑΒΑΞ (+3,88%).
Στον αντίποδα πτώση σημειώνουν οι μετοχές της ΚΑΡΕΛΙΑΣ (-0,58%), της ΤΡΑΣΤΟΡ (-9,09%), της FRIGOGLASS (-0,91%), της ΕΛΙΝ (-0,74%) και της ΙΝΤΕΤ (-1,93%).
Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση από το σύνολο του χρηματιστηριακού ταμπλό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr