Και το πρόβλημα δεν είναι ότι θα πάρουν τις ζημιές - οι τράπεζες- σε μία χρήση. Το πρόβλημα είναι ότι ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει το μέγεθος της... τρύπας, όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο παλαιός χρηματιστής κ. Χρ. Δαβερώνας (Ατλας ΑΧΕΠΕΥ).
Η εγχώρια κεφαλαιαγορά επέστρεψε στις αρχές Οκτωβρίου 2007, όταν τότε, υποτίθεται ότι κατακτούσε τα υψηλά 8 ετών.
Με κλείσιμο στις 5.148 μονάδες (-1,53%) και αθροές ρευστοποιήσεις σε μετοχές που έχουν χτίσει θέσεις ξένοι οίκοι, η ψυχολογία έφτασε στο ναδίρ, αποθαρρύνοντας όποιον θεωρούσε ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά παρά τα κέρδη του 20% από την αρχή του χρόνου, μπορεί να συνεχίσει την ανοδική της πορεία.
Όντας στη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων, το Χ.Α. δεν έχει περιθώρια αντίδρασης, υποστηρίζουν οι αναλυτές.
Περίπου 220 μετοχές έκλεισαν στο «κόκκινο», έναντι 45 που ενισχύθηκαν και 89 που παρέμειναν αμετάβλητες. Αυτό τα λέει όλα.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 2,58% και από την αρχή του χρόνου περιορίστηκαν τα κέρδη σε 17,16%.
Τα ξένα χρηματιστήρια επιταχύνουν τους ρυθμούς πτώσης.
Λίγο πιο πριν ο Dow Jones στη Ν. Υόρκη υποχωρούσε κατά 1,12% και ο Nasdaq κατά 1,96%.
Ίδιο κλίμα και στην Ευρώπη, με τον Cac στο Παρίσι να υποχωρεί κατά 1,58% και σχεδόν το ίδιο ο FTSE στην αγορά του Λονδίνου.
Μοναδική εξαίρεση, σε επίπεδο δείκτη, ο Dax στη Φραγκφούρτη, εξαιτίας των θετικών αποτελεσμάτων της Allianz.
Τα άσχημα αποτελέσματα σε Barclays στην Αγγλία και Wachovia στις ΗΠΑ, εκ των μεγαλυτέρων πιστωτικών ιδρυμάτων στο κόσμο, ήταν η αιτία για το πτωτικό και συνάμα έντονο, γύρισμα των αγορών.
«Δεν έχει καταγραφεί το μέγεθος της ζημιάς», υποστηρίζει ο κ. Δαβερώντας, προσθέτοντας ότι, « οι αγορές κεφαλαίου δεν μπορούν να ζουν μέσα στην ανασφάλεια. Αποδεικνύεται πλέον ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι αυτές που φέρουν την ευθύνη».
Κατά την άποψη του κ. Δαβερώνα, οι αγορές και το Χ.Α. είναι «άρρωστες» πιά. Και στην ερώτηση για το αν εκτιμά πιθανή ανοδική αντίδραση, ο ίδιος απαντά, λέγοντας «πες μου το μέγεθος του προβλήματος των subprime loans, να σού απαντήσω».
Ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank κ. Δ. Τζάννας είναι περισσότερο... γλαφυρός, αλλά αισιόδοξος.
« Αν έκανα ομιλία στους επενδυτές, θα υιοθετούσα τις λογικές και εμπειρίες τύπου Γουόρεν Μπάφετ, ότι δηλαδή η σωστή επενδυτική στρατηγική θα πρέ[πει να διαπνέεται από το στοιχείο της αναμονής και της υπομονής. Τώρα τείνει να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον νέας στρατηγικής. Το οποίο, λέει, πράξε το αντίθετο από αυτό που βλέπεις»... Σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, οι αγορές χαρακτηρίζονται πλέον από μία αγελαία συμπεριφορά, με κινήξσεις που διέπονται από την κερδοσκοπία. Θεωρώ ότι αυτό που είδαμε την Παρασκευή ήταν μία ακόμα αρνητική υπερβολή»!
H αξία των συναλλαγών σήμερα στο Χ.Α. ξεπέρασε τα 834 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 379,8 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα (με σημαντικότερα αυτά της Vivartia και της Alapis, λόγω placement).
Οι καθαρές συναλλαγές ήταν και πάλι αυξημένες - σε σχέση με την Πέμπτη- στα 455 εκατ. ευρώ από περίπου 300 εκατ. ευρώ, μία ημέρα πριν.
Μεγάλες πιέσεις ασκήθηκαν σε μιά σειρά από μετοχές που οι ξένοι έχουν σημαντική θέση και παράλληλα κερδίζουν σημαντικά.
Μεγάλη ήταν η πίεση στην Κύπρου, με απώλειες 5,51%, στα 12,70 ευρώ, παρά την θεαματική αύξηση κερδών σε ποσοστό 66% για το 9μηνο της τρέχουσας χρήσης.
Απώλειες 4,23% σημείωσε η Eurobank, με κλείσιμο στα 24,90, κατά 2,12% η Πειραιώς, στα 27,70 και κατά 1,20% η Alpha Bank, στα 24,80 ευρώ. Μικρότερες ήταν οι απώλειες στην ΕΤΕ σε ποσοστό 0,74%, στα 45,76 ευρώ.
Πάνω από 2% υποχώρησε η ΑΤΕ, στα 3,84 ευρώ, κατά 2,34% το Ταχ. Ταμιευτήριο στα 13,34 ευρώ. Εντολές πώλησης βγήκαν από ξένους στην Μηχανική (-2,22%), στην Coca Cola (-1,59%), την ΜΕΤΚΑ (-3,67%), τον Μυτιληναίο (-3,37%) και το Νηρέα (-4,32%).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr