Πιο συγκεκριμένα, στη σημερινή (20/3) συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στo -0,88% και στις 1011,18 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 48,82 εκατ. ευρώ.
Ακόμα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE, σημειώνει κάθοδο κατά 0,70% στις 2460,44 μονάδες και τέλος, ο κρίσιμος τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες και κατεβαίνει κατά 0,97% στις 728,90 μονάδες.
Στο κλείσιμο της εβδομάδας την Παρασκευή (17/3), σημειώθηκε το δεύτερο διαδοχικό πενθήμερο απωλειών για τη Λεωφόρο Αθηνών, καταγράφοντας μάλιστα νέο χαμηλό 7 εβδομάδων, αφού και το Χ.Α δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από τη διεθνή τραπεζική πραγματικότητα.
Όπως φαίνεται τρανταχτά μέχρι στιγμής, η εξαγορά της ελβετικής Credit Suisse από την UBS το βράδυ της Κυριακής και η δέσμευση της τράπεζας να διαχειριστεί τους κινδύνους...δεν πείθουν το επενδυτικό κοινό, καθώς ο τέως ελβετικός κολοσσός σημείωσε κατηφόρα που έφτασε μέχρι και το 61,95% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, «κοκκινίζοντας» όλες τις διεθνείς αγορές.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών από την άλλη προσπαθεί να βρει στηρίγματα από την ελληνική οικονομία. Από τη μία ο οίκος Moody’s αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας και διατήρησε την αξιολόγηση στο "Ba3" τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα που διατηρεί από το 2020.
Προβλέπει ακόμα ανάπτυξη 1,8% το 2023 κυρίως λόγω της ισχυρής κατανάλωσης και της συνεχιζόμενης ισχυρής αύξησης των επενδύσεων.
Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματά ακόμα όπως του ΟΛΠ με τα ιστορικά υψηλά κέρδη του 2022 δίνουν «ανάσες», ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι αρκούν μέσα στη δεδομένη στιγμή.
Και αυτό, γιατί πέρα από τους τραπεζικούς κλυδωνισμούς, παραμένουν στο τραπέζι οι αυξήσεις στα επιτόκια, όπως έκανε η ΕΚΤ, συνεχίζοντας τη μάχη με τον πληθωρισμό, αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα και η μεταφορά του χρόνου των εκλογών μετά τα Τέμπη.
«Στο κόκκινο» οι διεθνείς αγορές
Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν την Παρασκευή (17/3) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τις ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο να παραμένουν, παρά τα έκτακτα μέτρα των ρυθμιστικών αρχών και την πρόθεση των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν προβληματικές περιφερειακές τράπεζες, όπως η First Republic Bank.
Ακόμα, τα χρηματιστήρια στην Ασία υποχώρησαν σημαντικά σήμερα, παρότι είχε προηγηθεί η εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, που αναμενόταν να ανακουφίσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την τραπεζική κρίση.
Τέλος, για τους ίδιους λόγους επικρατεί νευρικότητα στο άνοιγμα της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
«Μάχη» στο ταμπλό του Χ.Α
Στον τραπεζικό κλάδο που βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» η μετοχή της ALPHA BANK υποχωρεί κατά 0,42%, η ΕΤΕ (-0.34%), η ΕUROBANK (-2,88%), και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-1,00%).
Ισχυρές απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (-1.40%), της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0.93%), της ΔΕΗ (-0.90%), του ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0.88%),
της ΡΕΒΟΙΛ (-0.77).
Αντίθετα την «παρτίδα» σώζουν οι μετοχές της ΛΑΜΔΑ (+0.35%), της JUMBO (+0.75%), του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ (+1.33%), του ΟΛΠ
(+2.09%) και του ΟΤΕ (+1.72%).
Δείτε ΕΔΩ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr