Από την πλευρά μας, αφού ανεχθήκαμε επί δεκαετίες την ύπαρξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ως συνιστώσα της Γιουγκοσλαβίας -η αλήθεια είναι ότι παρασκηνιακά αντιμετωπίζαμε τις προκλήσεις, αλλά ταυτόχρονα θέλαμε και τις καλές σχέσεις με το Βελιγράδι, πού ήταν και επιθυμία της Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου, καθώς η τιτοϊκή Γιουγκοσλαβία δεν ανήκε στην επιρροή της Σοβιετικής Ενωσης- δεν επιδείξαμε την ευελιξία που θα έπρεπε όταν επήλθε η διάλυσή της και μας προέκυψαν τα Σκόπια ως ανεξάρτητη πλέον Δημοκρατία της Μακεδονίας. Είχαμε την ευκαιρία να ξεμπερδέψουμε και να ησυχάσουμε αποδεχόμενοι μία σύνθετη ονομασία που θα περιελάμβανε και τον όρο Μακεδονία για τα Σκόπια, όπως προέβλεπε το σχέδιο Πινέϊρο, άλλά αποφασίσαμε να παίξουμε τους ανυποχώρητους εθνικιστές.
Ο τότε υπουργός Εξωτερικώνκ. Α. Σαμαράς θυμήθηκε ότι ήταν εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα, ο κ. Κ. Μητσοτάκης προσπαθούσε να αποφύγει την ενδοκυβερνητική κρίση, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δάκρυζε στο όνομα της Μακεδονίας ως μακεδών και ο ίδιος, αλλά κυρίως ως υπερήλικας και οι απανταχού έλληνες παπάδες βρήκαν την στιγμή να εμφανιστούν ως ακρίτες του έθνους, παρέα με τους πάσης φύσεως άκριτους εθνικιστές. Ετσι χάθηκεη ευκαιρία Πινέϊρο, όπως με παρέμβαση Καραμανλή χάθηκε και μία δεύτερη ευκαιρία που παρουσιάστηκε στις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο επίσης μακεδόνας κ. Μ. Παπακωνσταντίνου. Στη συνέχεια, όταν επανήλθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου προσπαθήσαμε να ξεφύγουμε από το πρόβλημα υπογράφοντας την λεγόμενη ενδιάμεση συμφωνία, αλλά ξεχάσαμε να βάλουμε και ένα χρονοδιάγραμμα στους όρους
Ετσι σερνόμαστε σ΄ αυτή την υπόθεση περισσότερα από 15 χρόνια στη διάρκεια των οποίων τα Σκόπια κερδίζουν συνεχώς πόντους στη διεθνή σκηνή καιέχουν εδραιωθεί ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Εχουν αναγνωρισθεί με αυτή την ονομασία από αρκετά περισσότερες των 100 χωρών και το γεγονός αυτό τους έχει βοηθήσει να σκληρύνουν τη στάση τους, προσδοκώντας τη στιγμή που το θέμα θα αναπεμφθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω αδιεξόδου στη Γενική Συνέλευση. Εκεί θεωρούν βέβαιο ότι θα αναγνωρισθούν από την πλειοψηφία των χωρών της Γης με την ονομασία που επιθυμούν και εμείς ως έλληνες θα μείνουμε έρημοι, βαρείς και μόνοι. Αλλωστε αυτό θέλουν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοιεταίροι μας.
Ολοι αυτοί ενδιαφέρονται στη συγκεκριμένη φάση για την σταθερότητα του κράτους των Σκοπίων, που όπως είναι γνωστό το 35% των πολιτών του είναι αλβανοί και έχει ακόμη μία αναγνωρισμένη τουρκική μειονότητα και αρκετούς τσιγγάνους. Ο λόγος είναι ότι προωθούν την ανεξαρτησία του Κοσόβου και φοβούνται μήπως οι συνέπειες πάρουν την μορφή ντόμινο, κάτι που το Βελιγράδι ήδη επισείει ως φόβητρο θέτοντας θέμα ένωσης με τους σέρβους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Για τον ίδιο λόγο λοιπόν η Ουάσινγκτον προωθεί και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τον προσεχή Απρίλιο και στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση αργότερα. Μόνο που οι σχεδιαζόμενες εξελίξεις ταρακούνησαν την Αθήνα, με την βοήθεια της προκλητικής στάσης της σκοπιανής κυβέρνησης.
Τα Σκόπια πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν το ΝΑΤΟ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας και ίσωςνα το πιστεύουν ακόμη, μια και ή ένταξή τους αποτελεί βούληση των ΗΠΑ.Κάτι τέτοιο όμως δεν θα περνούσε ποτέ από το ελληνικό κοινοβούλιο μία χώρα για να μπει στο ΝΑΤΟ πρέπει να γίνει ομόφωνα δεκτή από τα μέλη του- και αν τολμούσε η ελληνική κυβέρνηση να το περάσει θα αντιμετώπιζε ανταρσία και από αρκετούς κυβερνητικούς βουλευτές. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Καραμανλής και το διεμήνυσε στην Ουάσινγκτον. Το Μακεδονικό είναι το μοναδικό ίσως πρόβλημα που θα μπορούσε να ανατρέψει τη σημερινή κυβέρνηση και όχι οι λεονταρισμοί διαφόρων βουλευτών για άλλα θέματα.
Ταυτόχρονα, για να δείξει την καλή της θέληση η Αθήνα αναθεώρησε την αδιαπραγμάτευτη θέση της για ονομασία που δε θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ΄τα παράγωγά του. Τώρα δεχόμαστε ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του, αρκεί να υπάρχει και ένας ακόμη γεωγραφικός προσδιορισμός, όπως Ανω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία, Μακ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr