Εκτός από το άνοιγμα της αγοράς του crowdfunding (σχετικό σχέδιο επεξεργάζεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα υποβάλει σύντομα στο Υπουργείο Οικονομικών) μέσω του οποίου οι μικρομεσαίες εταιρίες θα μπορέσουν να αποκτήσουν κεφάλαια μέσω μετοχικής συμμετοχής νέων επενδυτών, στα σκαριά βρίσκεται και το άνοιγμα των ομολογιακών αγορών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε αυτές να μπορούν να αντλούν βραχυπρόθεσμα κεφάλαια για τη χρηματοδότησή τους χωρίς εκχώρηση μετοχικού ποσοστού τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη προετοιμάζονται κάποιες πρώτες ομολογιακές εκδόσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα απευθυνθούν σε περιορισμένο αριθμό επενδυτών για την άντληση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης. Υπό συζήτηση βρίσκεται το ύψος του επιτοκίου των συγκεκριμένων ομολογιακών εκδόσεων, καθώς αυτό σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να ξεπερνά το δικαιοπρακτικό επιτόκιο της ΤτΕ (5,25%). Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ειλημμένη απόφαση να μην ισχύσει το πλαφόν αυτό και αναμένεται σχετική έγκριση αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από το Υπουργείο Οικονομικών.
Ο λόγος της άρσης του επιτοκιακού πλαφόν έχει να κάνει με το γεγονός ότι μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στην τοποθέτηση κεφαλαίων από επενδυτές, δεδομένου ότι μεγάλες επιχειρήσεις (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και άλλες που άντλησαν περίπου 5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές το 2014) εξέδωσαν τα ομόλογά τους με επιτόκια μεταξύ περίπου 5,50% - 9,50%. Για επιχειρήσεις με πολύ μικρότερο μέγεθος και χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση, λογικά το ύψος του επιτοκίου πρέπει να είναι υψηλότερο από το 5,25% ώστε να είναι ελκυστικό για τους επενδυτές.
Οι δίοδοι που αναζητούνται για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποτέλεσμα του αποκλεισμού τους από τις τράπεζες και της βεβαιότητας ότι, παρά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους, οι τελευταίες θα προχωρήσουν σε χρηματοδοτήσεις με το σταγονόμετρο, καθώς κύριο μέλημά τους θα είναι η μείωση των NPLs.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr