Θεωρητικά, κι εν αναμονή ενός έκτακτου Eurogroup, η αγορά κινείται στην λογική της... αναμονής. Βέβαια, η Μεγάλη Εβδομάδα είναι εξ ορισμού μια υποτονική περίοδος συναλλαγών όπου οι εμπλεκόμενοι είθισται να αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου εξαιτίας των πολλών αργιών που μεσολαβούν μέχρι την επανέναρξη των συναλλαγών.
Αυτή την φορά μεσολαβεί μια επιπλέον αργία καθώς η Πρωτομαγιά μεταφέρθηκε την Τρίτη του Πάσχα. Στις τρεις εργάσιμες ημέρες που θα είναι κλειστό το ελληνικό χρηματιστήριο οι ξένες αγορές θα δουλέψουν κανονικά.
Για την Μεγάλη Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η ομιλία της Yelen για την πολιτική της FED με κεντρικό θέμα τα Αμερικανικά επιτόκια και όσο να ‘ναι οι αγορές ανά τον κόσμο θα έχουν την προσοχή τους στραμμένη εκεί με ότι αυτό συνεπάγεται για την μεταβλητότητα που ακολουθεί τέτοια γεγονότα.
Αυτά βέβαια ισχύουν για μια... συνηθισμένη Μεγάλη Εβδομάδα. Γιατί στην δική μας φετινή περίπτωση μπαίνουμε σε μια Μεγάλη Εβδομάδα... «έκτακτων συνθηκών» και «έκτακτης ανάγκης» για την κυβέρνηση, τη χώρα, την οικονομία και κατ’ επέκταση τη χρηματιστηριακή αγορά.
Η οποία βρίσκεται ήδη στην τελική ευθεία προς ένα έκτακτο Eurogroup, με την αγορά να λειτουργεί προεξοφλητικά τις τελευταίες συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας με αποτέλεσμα την επαναφορά του Γενικού Δείκτη πάνω από το όριο των 600 μονάδων, με τους αναλυτές να δίνουν έμφαση στην εκτίναξη συναλλαγών και τζίρου πάνω από τα 150 εκατ. μετοχές και τα 115 εκατ. ευρώ αντίστοιχα την περασμένη Παρασκευή.
Βάσει της εικόνας, που έχει διαμορφωθεί καθίσταται σαφές πως τόσο οι δανειστές όσο η Αθήνα επιθυμούν να ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση. Βέβαια, η κυβέρνηση προσπαθεί να μην «πιει (και) το πικρό ποτήρι» ενός νέου πακέτου προληπτικών μέτρων, με τους θεσμούς να πιέζουν αλλά και να δίνουν μια αβάντα σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για... «τέταρτο μνημόνιο».
Πάντως, με μεσοβέζικες, όπως και επαχθείς για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και οικονομία μέτρα, όλες οι πλευρές προσδοκούν σε συμφωνία ώστε η Ευρώπη να στραφεί προς το βρετανικό δημοψήφισμα του Ιουνίου, κι ενώ οι λεκτικές αψιμαχίες για το χρέος δίνουν και παίρνουν. Το κατά πόσο οι συνθήκες και τα δεδομένα επηρεάσουν τους βραχυπρόθεσμους long παίκτες ώστε με περαιτέρω κινήσεις να στείλουν το Χ.Α. προς τον στόχο των 630-640 μονάδων, θα φανεί μέσα σε αυτές τις συνεδριάσεις, με τις 620-625 μονάδες να αποτελούν επίσης μια γερή δοκιμασία για την αγορά.
Για την ώρα, ο Γ.Δ. βρίσκεται μόλις 4% χαμηλότερα από τα αρχικά έτους (με ελάχιστο στις 11 Φεβρουαρίου στις 420 μονάδες), ο τραπεζικός δείκτης υπολείπεται κατά 12% και κατά 7% χαμηλότερα από τα επίπεδα στις αρχές του έτους είναι ο FTSE 25.
Βέβαια, εάν έχουμε πάλι... αναταράξεις, αναλυτές σημειώνουν ότι ίσως δοκιμαστούν σε πρώτη ή σε δεύτερη φάση οι 580 μονάδες (μετά χαμηλότερα οι 550-560), οι οποίες καλό είναι απλά, εάν τελικά... χρειαστεί, να αποδειχτούν ως ευρύτερη ζώνη στήριξης, για μια ανοδική συνέχεια.
Προφανώς και ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο, αν και ακόμα η «βόμβα» των «κόκκινων» δανείων δεν έχει καν μπει σε διαδικασία... απενεργοποίησης. Για τον κλάδο η επόμενη ημέρα, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να περιλαμβάνει επαναφορά του waiver, αποκλιμάκωση των spreads, αλλαγή στάσης από πλευρά των ξένων επενδυτικών αλλά και των οίκων αξιολόγησης κ.λπ.
Οι εγχώριες προγραμματισμένες ανακοινώσεις και τα οικονομικά γεγονότα είναι παραδοσιακά λιγοστές καθώς οδεύουμε προς το Πάσχα. Τη Μεγάλη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΟΠΑΠ η οποία μεταξύ άλλων θα εγκρίνει την διανομή του υπόλοιπου μικτού μερίσματος ύψους 0,23 ευρώ ανά μετοχή (την Τετάρτη μετά το Πάσχα η αποκοπή του συνολικού μερίσματος).
Η Viohalko ανακοινώνει τα πλήρη στοιχεία του ετήσιου ισολογισμού της στις 28 Απριλίου αντί στις 29 Απριλίου που αρχικά είχε δηλώσει. Σε ότι αφορά το εξωτερικό μπαίνουμε στον πυρήνα των δημοσιεύσεων αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr