Από την άλλη πλευρά, όσοι «κρατούν μικρό καλάθι» και τηρούν επιφυλάξεις και στάση αναμονής, σημειώνουν ότι τα αρχικά χρονικά ορόσημα που είχαν τεθεί για την επίτευξη της συμφωνίας με τους θεσμούς έχουν… περάσει το ένα μετά το άλλο. Επιπλέον η εικόνα έχει «θολώσει», έχει αυξηθεί η δυσπιστία μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ επιπρόσθετα τα μέτρα των 5,4 δις ευρώ συν όλα όσα επιπλέον θέλουν οι δανειστές (κυρίως ΔΝΤ), προκαλούν ένα εκρηκτικό «φορολογικό μίγμα» που αναμένεται να «γονατίσει» επιχειρήσεις και οικονομία.
Κρίνοντας και από την εικόνα στο ταμπλό, παρά την πρόσκαιρη «ανάσα» λόγω Ντράγκι, η αγορά είναι, εν μέσω σχετικής μεταβλητότητας, σε φάση αναμονής και συσσώρευσης, κάτι που φάνηκε το προηγούμενο διάστημα (πλην της Παρασκευής) με τους παίκτες να προτιμούν να «παίζουν άμυνα» μέχρι την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, αντί να κινηθούν επιθετικά, αφού η μικρή ρευστότητα της αγοράς μπορεί να δημιουργούσε συνθήκες πανικού.
Το ζητούμενο, βεβαίως, είναι να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε αμέσως μετά το Πάσχα ή και λίγο πριν, αν όλα πάνε καλά, να νομοθετηθούν τα συμφωνηθέντα από τη Βουλή και να οδηγηθούμε σε εκταμίευση της δόσης.
Η μείωση της αβεβαιότητας θα μειώσει το risk premium και θα ενισχύσει την πιστοληπτική διαβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ η αξιολόγηση θα συνδράμει στην αύξηση της εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα.
Ουδείς θέλει να σκέφτεται το σενάριο ότι έρχεται… το τέλος των προσδοκιών, ότι η Ελλάδα χάνει την άμεση θετική αξιολόγηση, οπότε το επενδυτικό story της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας και επιστροφής των τραπεζών σε κερδοφορία, θα απομακρυνθεί, με την περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων να προκαλεί σειρά αλυσιδωτών αρνητικών αντιδράσεων, με βασικότερη όλων την επιστροφή της επενδυτικής ψυχολογίας στο ναδίρ και την επιστροφή των φόβων για Grexit.
Το θετικό στοιχείο για την ώρα είναι ότι οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι παραμένουν αισιόδοξοι πως η αξιολόγηση θα κλείσει, καθώς καμία πλευρά δεν έχει συμφέρον να οδηγηθούμε σε μεγαλύτερη κρίση, πέραν αυτής του προσφυγικού, του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και των ισπανικών εκλογών. Βέβαια, υπάρχουν δύσκολα «μέτωπα», από το φορολογικό και το ασφαλιστικό έως τα «κόκκινα» δάνεια και τις ιδιωτικοποιήσεις που μπορεί να επιφέρουν οικονομικά αλλά και… πολιτικά απόνερα.
Σε κάθε περίπτωση, «κλειδί» για τη βραχυπρόθεσμη τάση η στάση των traders, ειδικότερα όσων αρχικά περίμεναν κάτι περισσότερο στη συνάντηση της 22ας Απριλίου, αν και η πλειονότητα έχει προεξοφλήσει και αφομοιώσει το ενδεχόμενο η όποια τελεσίδικη απόφαση να τραβήξει σε χρόνο, πιθανόν και μετά τη Μ. Εβδομάδα.
Τεχνικά το Χ.Α. είναι σε σημείο καμπής και περιμένει ένα έναυσμα για να επιχειρηθεί η δοκιμασία/υπέρβαση των 585 μονάδων, με πρώτο στόχο τις 600 μονάδες (μετά οι 630) ή η εκ νέου οπισθοχώρηση προς τις 550-540 μονάδες. Από την εξέλιξη των συζητήσεων, τις διαρροές και τις αναφορές αλλά και τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου πιθανότατα θα καθορισθεί η τάση για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.
Για τον FTSE 25 πρώτη αντίσταση είναι στις 160 μονάδες και κύρια, σημαντικότερη, στις 163-164 μονάδες, με τις 157-155 μονάδες να είναι η πρώτη στήριξη για τον δείκτη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr