Οι αναλυτές προσπαθούν να βάλουν κάτω τα δεδομένα και να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι από μόνη του το «δώρο» Ντράγκι να προβεί σε αγορά ομολόγων EFSF δίνει σημαντικές ανάσες στο σύστημα αλλά... χρειάζονται και άλλα πράγματα. Ωστόσο, είναι μια ένδειξη ότι τμήμα του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών, εν προκειμένω η ΕΚΤ, κινείται έμπρακτα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας.
Γιατί είναι αλήθεια ότι ακόμα η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει, αν και στην αγορά προσδοκούν ότι μετά από ένα μακρύ κύκλο καθυστερήσεων θα υπάρξει η απαραίτητη σύγκλιση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, για να περάσει η συμφωνία σε υψηλότερο επίπεδο και να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, αν και δεν λείπουν οι αβεβαιότητες, οι ανησυχίες αλλά και η σκληρή γραμμή από πλευρά δανειστών.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται η επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών, κι ενώ υπάρχει πλήθος ανοιχτών μετώπων, εν όψει του Eurogroup στις 22 Απριλίου, δίχως να αποκλείεται και έκτακτη «μάζωξη».
Το «δώρο» Ντράγκι έδωσε την Παρασκευή στους ημερήσιους traders την ευκαιρία να οδηγήσουν ψηλότερα τις τραπεζικές μετοχές,ενώ οι κινήσεις stoplossαπό τους shortκαι το σημαντικό shortcovering είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του κλαδικού δείκτη στα υψηλά ημέρας με ημερήσια κέρδη 18,92%. Αρκετοί αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι αν δεν υπάρχει κάποια καταλυτική είδηση από το μέτωπο της αξιολόγησης εγείρεται ζήτημα για το αν είναι απλή υπόθεση για τον Γενικό Δείκτη να πετύχει εύκολα κλεισίματα υψηλότερα των 580 - 585 μονάδων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 600 - 630 μονάδες.
Αν μάλιστα, όπως λένε οι επιφυλακτικοί, βάλουμε στο τραπέζι τις δηλώσεις Τόμσεν, Σόιμπλε κ.λπ. για τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται και το χρέος (δεν βλέπει λόγοπυς ελάφρυνσης ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ), και δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, τότε το «δώρο» Ντράγκι θα... «ξεφουσκώσει» και θα έχει αποτελέσει απλά μια καλή ευκαιρία για κάποια χαρτοφυλάκια να ξεφορτώσουν σε καλύτερες τιμές.
«Τις ευαίσθητες Τραπεζικές χορδές του Χρηματιστηρίου φαίνεται ότι ακούμπησε η ΕΚΤ, με την απόφαση να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης την αγορά ομολόγων έκδοσης EFSF, καθώς έσπρωξε τον Γενικό Δείκτη, με συνοπτικές διαδικασίες, από το κάτω όριο του βραχυχρόνιου πλαγιοκαθοδικού καναλιού των 542 μονάδων, προς το μέσο των 565 - 575 μονάδων», σημείωνε προ ημερών ο Απόστολος Μάνθος.
«Μεταβλητότητα η οποία δείχνει σε μεγάλο βαθμό την έντονη νευρικότητα που διακατέχει τους επενδυτές, καθώς η ακτινογραφία του νέου με το συνολικό όφελος των 750 εκατ. ευρώ και για τις 4 Τράπεζες δε μπορεί να αντικατοπτρίσει τη σημερινή βίαιη ποσοστιαία άνοδο των Τραπεζικών μετοχών, ενόψει, μάλιστα και του ρίσκου, που ελλοχεύει με την νέα έλευση του "κουαρτέτου" από Δευτέρα.Διαγραμματικά τώρα, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να πάτησε με απρόσμενο τρόπο την περιοχή των 542 μονάδων, ανοίγοντας έτσι ανοδικό μέτωπο με το επίπεδο των 580 μονάδων.
Βέβαια οι Bulls για να ισχυροποιήσουν την ανοδική τους πορεία προς τις 590 με 600 μονάδες θα πρέπει για τουλάχιστον 3 ημερήσια κλεισίματα να κρατηθούν πάνω από τη ζώνη των 548 με 554 μονάδων, διότι εάν προκληθεί στις επόμενες συνεδριάσεις μια νέα κάθοδος χαμηλότερα των 550 μονάδων θα χαρακτήριζε την υπάρχουσα ανοδική κίνηση ως 'κίβδηλη', δίνοντας ακόμα πιο μεγάλη βαρύτητα στην ανακοπή της χαμηλότερα των δύο προηγούμενων τοπικών κορυφών στις 580 και 585 μονάδες» κατέληγε ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
«Τεχνικά o Γενικός Δείκτης έσπασε με εμφατικό τρόπο την συσσώρευση των δύο προηγούμενων εβδομάδων, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα προς την πρώτη αντίσταση τιμών που βρίσκεται στις 580 μονάδες. Επιπλέον η συναλλακτική δραστηριότητα δεν ήταν ικανή να πιέσει τις τιμές των μετοχών, παρουσιάζοντας σημάδια εξάντλησης κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης.
Η αποφόρτιση των ταλαντωτών και οι ανοδικές αποκλίσεις δίνουν πλέον καθαρό προβάδισμα στους αγοραστές, για την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η ενίσχυση των συναλλαγών, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, βάζει ακόμα ένα στοιχείο αύξησης του ενδιαφέροντος. Το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης στο Άμστερνταμ και η φιλολογία γύρω από το αν θα υπάρξει έκτακτη συνάντηση, αναμένεται να διαμορφώσει το βασικό ειδησεογραφικό περιεχόμενο για την εγχώρια αγορά», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Μ. Χατζηδλακης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της BetaSec.
Σημειώνεται ότι από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 8,97% και ο Τραπεζικός απώλειες 22,88%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr