Το «μεγάλο στοίχημα» και για το Χ.Α. παραμένει η ολοκλήρωση ή όχι της πρώτης αξιολόγησης, από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί το αν ο Γ.Δ. θα κινηθεί επιθετικά προς τις 600 και τις 630-640 μονάδες, ή θα «βυθιστεί» χαμηλότερα και των 520 μονάδων. Δεδομένου ότι οι εξελίξεις από το μέτωπο της αξιολόγησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις πολιτικές και όχι μόνο εξελίξεις, καθίσταται σαφής η σημασία της σχετικής διαδικασίας.
Δεδομένης της εικόνας που παρουσιάζουν οι τελευταίες συνεδριάσεις (ο λόγος για τον Απρίλιο που… μηδένισε το κοντέρ μετά το πρώτο τρίμηνο), οι κινήσεις των traders επικεντρώνονται στον τραπεζικό κλάδο, που επηρεάζεται πρώτος και περισσότερο από την εξέλιξη της διαδικασίας για την αξιολόγηση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.
Όσον αφορά στους δανειστές η κατακλείδα είναι ότι το ΔΝΤ θα μείνει στο παιχνίδι. Πλέον, τα ερωτήματα που τίθενται αφορούν στο αν η αξιολόγηση θα μπορούσε έστω και ημιτελής να κλείσει με τους 3 ευρωπαϊκούς θεσμούς και με το Ταμείο παρατηρητή, να συμμετέχει δηλαδή αλλά ως σύμβουλος και τεχνικός εγγυητής ή κάτι άλλο.
Σχετικά με τον FTSE 25, με τις 153 μονάδες να αποτελούν έτσι κι αλλιώς ένα όριο, επόμενο σημείο άμυνας είναι οι 149 μονάδες και μετά οι 145. Σε εβδομαδιαία μέτρηση οι 157 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση. Κύρια έχει διαμορφωθεί στις 159-161 μονάδες και μετά στις 167 μονάδες.
Κλειδί, όπως αναφέραμε, παραμένει ο τραπεζικός κλάδος που βρέθηκε να δίνει μάχη στις 40-41 μονάδες, με τα χαρτιά να προσπαθούν εσχάτως να απορροφήσουν τις ρευστοποιήσεις. Ως γνωστόν, με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα υπάρξουν κάποια ανταλλάγματα, όπως η επαναφορά του waiver ελληνικών τραπεζών και η ποσοτική χαλάρωση αλλά μένει να φανεί το εύρος του… αντίκτυπου. Οι στηρίξεις του Τραπεζικού Δείκτη εντοπίζονται στις 38 και 35 μονάδες και οι αντιστάσεις στις 44-45 και 48 μονάδες.
Σε γενικές γραμμές, τα κάπως πιο σφιχτά όρια της κίνησης της αγοράς είναι μεταξύ του κάτω ορίου των 520 μονάδων και του άνω των 585 μονάδων. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως το ΧΑ θα κινηθεί ανάλογα με την εξέλιξη της διαδικασίας για την αξιολόγηση, κάτι που αποτυπώνεται και στη... στασιμότητα των τελευταίων ημερών στο ταμπλό.
Στη συνεδρίαση της 30ης Μαρτίου ο Γενικός Δείκτης βρήκε «ταβάνι» στις 580 μονάδες, τις οποίες ελλείψει κάποιου θετικού καταλύτη δεν κατάφερε να κατοχυρώσει προκειμένου να δει με μεγαλύτερη ορατότητα τις 600 μονάδες. Έκτοτε, όμως ξεκίνησε μια φθοροποιός πτώση έως τις 560 μονάδες, με την αγορά να αναδιπλώνεται παρακολουθώντας τις εντάσεις που προκύπτουν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών.
Ήδη όμως, 560 μονάδες είχαν δοκιμαστεί δύο φορές, πέρα από τη χθεσινή συνεδρίαση στην οποία… «τρίτωσε το κακό», με τους παίκτες του Χ.Α. να γνωρίζουν ότι η πτωτική διάσπαση αυτής της κρίσιμης στήριξης θα ανοίξει το δρόμο για τις 540 μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr