Σε κάθε περίπτωση, ένας πρώτος γύρος ανόδου που σε επίπεδο γενικού δείκτη προσέγγισε το 40% και σε επίπεδο τραπεζικών μετοχών ακόμα και το 250% από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου, φαίνεται πως έχει φτάσει στο τέλος του. Έχοντας στο φινάλε του ως βασικό μοχλό προεξόφλησης, πέρα της διαπραγμάτευσης και της προσδοκίας για deal, τις σημαντικές εισροές ξένων κεφαλαίων λόγω της υποβάθμισης του Χ.Α. από τον οίκο FTSE.
Πλέον, οι funds managers διαμορφώνουν τη στρατηγική τους στο ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο με βάση τις… εκτιμήσεις-διαρροές-πληροφορίες για τον χρόνο, τον τρόπο και τα πιθανά οφέλη ή «βάρη» στην ελληνική οικονομία από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη «σκιά» πάντα της προσφυγικής κρίσης. Βέβαια, δεν παραλείπουν να τσεκάρουν τις πολιτικές εξελίξεις, την κυβερνητική συνοχή, την πορεία των μεταρρυθμίσεων, καθώς η αγορά πάντα ανησυχεί για το ενδεχόμενο η χώρα να βιώσει μια νέα περίοδο αστάθειας υπό το βάρος των «δύσκολων αποφάσεων και των επαχθών μέτρων.
Το κρίσιμο ερώτημα πλέον είναι αν η μετάταξη στις αναδυόμενες αγορές θα σηματοδοτήσει και την μετάλλαξη του ελληνικού χρηματιστηρίου, ανοίγοντας δρόμους σε νέα κεφάλαια, πιο ριψοκίνδυνα και βραχυπρόθεσμα μεν, αλλά και περισσότερο διατεθειμένα να αναλάβουν το ρίσκο που απαιτεί η επένδυση στην Ελλάδα.
Η απάντηση, λένε αναλυτές, δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη, καθώς η επόμενη μέρα θα εξαρτηθεί σε κάθε περίπτωση από την υπέρβαση των προβλημάτων που ταλανίζουν την οικονομία και τις προοπτικές ανάκαμψής της, και από την ανθεκτικότητα του τραπεζικού κλάδου στον οποίο κατευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος των διεθνών κεφαλαίων που εισρέουν, σε μια περίοδο που η οικονομία διανύει τον έκτο χρόνο δημοσιονομικής προσαρμογής εντός μνημονίων, οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρουν τα ξένα funds έχουν προσαρμοστεί στα υφεσιακά δεδομένα της αγοράς και η οικονομία βρίσκεται πλέον σε τροχιά αναβαθμίσεων από τους ξένους οίκους αξιολόγησης.
Το γεγονός ότι η μετάταξη στην αναδυόμενες με τια αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων να γίνονται στις υψηλότερες τιμές του τελευταίου ενάμιση μήνα, συνέπεσε χρονικά με την διάψευση των προσδοκιών για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Μάρτιο, δεν προοιωνίζεται συνέχεια ανάλογη με αυτή των προηγούμενων εβδομάδων στο Χ.Α και ουδείς αποκλείει την κατοχύρωση θέσεων και τη διόρθωση των τιμών το επόμενο διάστημα, όπως εκτιμούν αναλυτές. Όσο, όμως, παραμένει ανοιχτό το παράθυρο θετικής αξιολόγησης μέσα στον Απρίλιο, η αγορά έχει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χρηματιστηριακών παραγόντων χρόνο και χώρο να διορθώσει, να δοκιμάσει τις στηρίξεις της προς την περιοχή των 500-520 μονάδων, και να «επανέλθει» για έναν δεύτερο γύρο ανόδου μεσοπρόθεσμα, με επαναφορά προς τις 580 μονάδες. Η υπέρβαση της συγκεκριμένης περιοχής θεωρείται και διαγραμματικά δύσκολη δεδομένου ότι από τις 580 μονάδες διέρχεται ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 100 ημερών που σταθερά από το 2014 μέχρι σήμερα σηματοδοτεί μεσοχρόνιες κορυφώσεις της αγοράς.
Μέχρι τώρα, για την αγορά δεν έχει επιτευχθεί η αλλαγή της πτωτικής μεσοπρόθεσμης τάσης και για αυτό πρέπει να βρεθεί ο Γ.Δ. πάνω από τις 639 μονάδες, σενάριο που για να επαληθευθεί θα πρέπει -πιθανότατα- να συμφωνείται η πρώτη αξιολόγηση. Υπό προϋποθέσεις η ευρύτερη περιοχή των 605-610 μονάδων να αποτελεί ένα σημαντικό/κομβικό make or break σημείο, αλλά αυτά πιθανότατα στην περίπτωση που θα κλείνει η συμφωνία.
Κρίσιμος θα είναι και ο παράγοντας της συμβολής των ξένων αγορών που από αυτή την εβδομάδα μπαίνουν σε εορταστικούς ρυθμούς λόγω του Πάσχα των καθολικών, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να έχουν διανύσει σημαντική ανοδική διαδρομή από τα χαμηλά του περασμένου Φεβρουαρίου, χωρίς, όμως, να έχουν κατευνάσει τους προβληματισμούς των επενδυτών πως η τελευταία ανοδική τους κίνηση δεν είναι απλώς μια ανοδική αντίδραση πριν εκδηλωθεί μια νέα σημαντική υποχώρηση.
Πάντως, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι τις τελευταίες συνεδριάσεις το διεθνές περιβάλλον είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα, καθώς η προσοχή της αγοράς εστιάστηκε στο προσφυγικό, στο rebalancing αλλά και στα αποτελέσματα χρήσης 2015 που ανακοινώνονται αυτήν την περίοδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr