Από τη συνεδρίαση της 21ης Μαρτίου 2016 (κλείσιμο 18 Μαρτίου) θα ισχύσει η υποβάθμιση του Χ.Α. από τον αγγλικό οίκο αξιολόγησης FTSE από ανεπτυγμένη αγορά (developed market), που υπήρξε από το 2001 με την είσοδο μας στην Ευρωζώνη, ξανά σε προηγμένη αναπτυσσόμενη (advanced emerging market). Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται ο οίκος FTSE να δημοσιεύσει και το νέο δείκτη που θα ισχύσει μετά την υποβάθμιση και θα περιλαμβάνει μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Πρακτικά η υποβάθμιση σημαίνει ότι στην αγορά μετοχών θα εισέλθουν νέα κεφάλαια προερχόμενα από funds που επιλέγουν αναπτυσσόμενες αγορές. Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, κάποιοι επενδυτές έχουν ήδη προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Παρά το γεγονός ότι η υποβάθμιση συνιστά πλήγμα στο πρεστίζ του Χ.Α. και της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να αποβεί καθοριστική καθώς ενδέχεται να φέρει εισροές της τάξης των 150 ως 400 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρουν αναλυτές.
Οι πέντε τίτλοι του Χ.Α. που συμμετέχουν στον FTSE Developed Index είναι οι ALPHA BANK, ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Είναι, δε, αρκετά πιθανόν να απαιτηθεί να συμμετάσχει το Χ.Α. στους δείκτες αναδυόμενων αγορών του FTSE με πολύ περισσότερες μετοχές από πέντε που έχει σήμερα στον FTSE Developed. Αυτό θα και διάχυση του ενδιαφέροντος.
Αν, μάλιστα, η υποβάθμιση συμπέσει με εξελίξεις γύρω από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς ενδέχεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για ταχεία προεξόφληση σειράς καλών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία.
Κύρια αιτία για την απόφαση του αγγλικού οίκου αξιολόγησης που ελήφθη στις 12 Σεπτεμβρίου 2015 ήταν η ύπαρξη των capital controls και το κλείσιμο της αγοράς για 25 συνεδριάσεις, που «δεν συνδέονται με μια σταθερά ανεπτυγμένη αγορά» όπως ανέφερε στο σκεπτικό της απόφασης ο οίκος FTSE. . Ετσι, το Χ.Α. θα συγκρίνεται στην Ευρώπη με τα χρηματιστήρια της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας.
Από τη μία πλευρά, έγινε αποδεκτό πως το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο και από την άλλη, υπήρξαν ενστάσεις για το κατά πόσο οι πελάτες του οίκου θα μπορούν, με βάση τα σημερινά επίπεδα κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., να επενδύουν στην Ελλάδα.
Πάντως, η πρώτη υποβάθμιση και ίσως με μεγαλύτερη βαρύτητα (λόγω των περισσότερων hedge funds που ακολουθούν τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης) ήταν αυτή που αποφάσισε ο αμερικανικός οίκος MSCI τον Μάιο του 2013 και εφαρμόστηκε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, στην καρδιά της εξαετούς ύφεσης και εν μέσω πολιτικής αστάθειας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr