Ο Φεβρουάριος, ενδεχομένως και ο Μάρτιος εάν «τραβήξει» η... χρονοκαθυστέρηση όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών, στο ασφαλιστικό, στην αξιολόγηση κ.λπ., αποτελεί ορόσημο για την αγορά, κάτι σαν... «do or die», υπό την έννοια ότι ίσως αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για το που πάνε τα πράγματα και μαζί για το προς που θα κινηθεί η «Λεωφόρος Αθηνών».
Βέβαια, σήμερα με το καλημέρα θεωρητικά τις αγορές, άρα και την ευαίσθητη στις διεθνείς εξελίξεις «Λ. Αθηνών», θα επηρεάσει η προγραμματισμένη ανακοίνωση του δείκτη μεταποίησης της Κίνας (νωπά ακόμα τα όσα είχαν ακολουθήσει την προηγούμενη ανακοίνωση, με το «κάζο» του Δεκεμβρίου).
Ο μήνας που ξεκινά αποτελεί «κλειδί» για την αξιολόγηση του Μνημονίου και τη βελτίωση ή όχι του κλίματος στην οικονομία και την κεφαλαιαγορά, ωστόσο η εικόνα είναι πλέον τόσο «θολή», που η αγορά της Αθήνας προσδοκά για το καλύτερο, αλλά την ίδια στιγμή είναι έτοιμη για το χειρότερο. Την ίδια ώρα, η προσφυγική κρίση ρίχνει βαριά τη «σκιά» της πάνω από τη χώρα με τις αγορές πλέον να είναι «ευαίσθητες» σε κάθε αρνητικό ερέθισμα. Κατά συνέπεια, το Χ.Α. μέσα στον μήνα έχει να «αναμετρηθεί» τόσο με τις εγχώριες εξελίξεις που πλέον εισέρχονται στην τελική του ευθεία, όσο και με το ταραγμένο, εύθραυστο, νευρικό διεθνές επενδυτικό κλίμα.
Μέσα στην εβδομάδα ίσως δούμε στο ταμπλό το αποτέλεσμα της επίσκεψης των μεγαλοεπενδυτών στην Αθήνα, τις συναντήσεις τους στο Μαξίμου, τις επόμενες κινήσεις τους. Οπως σημειώνουν παράγοντες του Χ.Α., η πορεία της αγοράς είναι άρρηκτα «δεμένη» με το ασφαλιστικό, το κλείσιμο της διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση. Πάντως, το Χ.Α. θα επηρεαστεί, πέρα από το θέμα της αξιολόγησης που μένει να φανεί πότε θα «κλειδώσει» (για να βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας των τραπεζών με την επαναφορά του waiver, να δρομολογηθεί η συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους και να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς χρέους από την ΕΚΤ), και από τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, με τους επενδυτές να αποσύρουν κεφάλαια από τις κεντρικές αγορές του πλανήτη και τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες να προειδοποιούν ότι η πτώση που ξεκίνησε και έχει προξενήσει απώλειες άνω του 20% στα χρηματιστήρια έχει ακόμη δρόμο.
Το ερώτημα είναι εάν τα ξένα χρηματιστήρια, που διόρθωσαν μετά από έναν μακροχρόνιο ανοδικό κύκλο 6-7 ετών θα βρουν στηρίξεις (έστω χαμηλότερα) ή θα πιεστούν από ενδεχόμενη επιβάρυνση των διεθνών στοιχείων.
Στα ταμπλό, σσονούπω θα φανεί εάν ο τραπεζικός κλάδος θα μοχλό αντίδρασης ή βαρίδι, ωθώντας την αγορά πάνω από το όριο των 580 μονάδων και μετά προς τις 630-640 μονάδες ή χαμηλότερα των 520 προς τις 470 (και κάτω) μονάδες αντίστοιχα. Προφανώς δε, τα μάτια είναι στραμμένα σε ALPHA BANK και ΕΘΝΙΚΗ, αλλά και στις αντιστάσεις των ΠΕΙΡΑΙΩΣ, EUROBANK, όπως όμως και σε σηματωρούς σαν τις Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ή στις... μικρότερες του «25άρη» ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΜΕΤΚΑ, LAMDA, Grivalia.
Η συμπεριφορά των τραπεζικών τίτλων θα είναι καθοριστική καθώς χωρίς τη συμμετοχή τους κάθε ανοδική απόπειρα είναι καταδικασμένη λόγω της μεγάλης βαρύτητας που έχουν αποκτήσει στη διαμόρφωση των δεικτών.
Τεχνικά, συνεχίστηκε η προσπάθεια αποκόλλησης από τις 519 έως τις 555 μονάδες, η αγορά συσσώρευσε για λίγες ημέρες μεταξύ 540-550 μονάδεςμ συμβάλλοντας έτσι στην εξομάλυνση της βραχυπρόθεσμης τάσης για Γ.Δ. και FTSE 25. Με αφετηρία τις 520 μονάδες, βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια εξισορρόπησης και αντιστροφής, η οποία σε πρώτη φάση θα κριθεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, από τη δυνατότητα της αγοράς να επανέλθει πάνω από τις 560 μονάδες, που θεωρούνται σημείο-«κλειδί».
Όπως σημειώνουν αναλυτές, η υπέρβαση των 560 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 160 μονάδων για τον FTSE Large Cap αποτελεί μοναδική προϋπόθεση ώστε η αγορά να επιχειρήσει να αντιστρέψει τη βραχυχρόνια πτωτική τάση της και να κινηθεί προς την περιοχή των 630-640 μονάδων. Όσο, όμως, δεν το καταφέρνει, θα παραμένει πάνω στο τραπέζι η πιθανότητα πτώσης προς τη ζώνη των χαμηλών του 2012.
Να σημειωθεί ότι στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, Δευτέρα 29/2, θα ολοκληρώνονται οι κινήσεις των παικτών εν όψει της ένταξης του Χ.Α. στην κατηγορία "προηγμένων αναπτυσσόμενων" αγορών (advanced emerging) του FTSE από τον προσεχή Μάρτιο. Βέβαια, η εξέλιξη αυτή μπορεί τυπικά να αποτελεί υποβάθμιση από την κατηγορία των ανεπτυγμένων, πλην όμως ίσως να ανοίξει «παράθυρο» εισόδου στο Χ.Α. πιο «επιθετικών» χαρτοφυλακίων που ακολουθούν τέτοιου είδους αγορές και κατατάξεις.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr