Το περιβάλλον εντός κι εκτός των συνόρων παραμένει ρευστό, με τις όποιες κινήσεις επενδυτών και βραχυπρόθεσμων παικτών να περιορίζονται σε ελάχιστες μετοχές κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τα «σημάδια» της επιφυλακτικότητας και της νευρικότητας να είναι παραπάνω από ορατά στο ταμπλό.
Κατά τα φαινόμενα, και μέχρι να… προκύψει ο λόγος που θα δώσει κατεύθυνση και τάση, σε βραχυπρόθεσμο ορίζονται η αγορά δείχνει σαν να θέλει να συσσωρεύσει, να κινηθεί σε ένα στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ 520 και 560 μονάδων, αναμένοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.
Με την διαφορά ότι αυτά τα τεχνικά σημεία είναι πολύ κρίσιμα καθώς η καθοδική διάσπαση των 520 μονάδων θα οδηγήσει το χρηματιστήριο στις 500 και μετά τις 470 μονάδες, ενώ η ανοδική διάσπαση των 560 μονάδων θα οδηγήσει την αγορά στις 580 με 600 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εικόνα της «Λ. Αθηνών» δείχνει μια αγορά… εγκλωβισμένη, πόσω μάλλον όταν δεν αίρονται οι αβεβαιότητες, κι ενώ δεν παρατηρείται κάποια ουσιαστική βελτίωση στα ομόλογα.
Με τα δεδομένα αυτά, τα όποια ερωτηματικά παραπέμπονται για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, όπου μένει να φανεί αν η πρόσφατη ανοδική αντίδραση κορύφωσε στις παρυφές των 553 μονάδων ή απλά έπεσαν οι ρυθμοί και οι στροφές, προκειμένου να προχωρήσουν κάποια χαρτοφυλάκια σε κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών. Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών, των διεθνών αναταράξεων, των πιέσεων που ασκούνται στην Ελλάδα (ασφαλιστικό, φορολογικό, δημοσιονομικά, αξιολόγηση, προσφυγικό και κίνδυνος εξόδου από Σένγκεν κ.λπ.), κάμποσοι αναλυτές «υποπτεύονται» ότι η πρόσφατη αντίδραση που ξεκίνησε από τις 519 μονάδες ίσως αποδειχθεί, για πολλοστή φορά, καθαρά τεχνικού χαρακτήρα.
Χτες το Χ.Α. βρέθηκε… στη μέση της διαδρομής αυτού του trade, ακόμα κρατάει ένα μέρος από τα κεκτημένα, ενώ υπενθυμίζεται, βάσει όσων σημειώνουν αναλυτές, ότι η βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη παραμένει πτωτική όσο αδυνατεί να υπερβεί την αντίσταση των 560 μονάδων. Από την άλλη πλευρά καλό θα ήταν να αποφευχθεί η επαναπροσέγγιση των 520 μονάδων προς αποφυγή πτωτικής επιτάχυνσης. Οι στηρίξεις του Γενικού Δείκτη εντοπίζονται στις 525 και 500 μονάδες και η αντίσταση παραμένει στις 560 μονάδες. Οι στηρίξεις του τραπεζικού Δείκτη εντοπίζονται στις 39 και 34 μονάδες και η αντίσταση στις 45 μονάδες. Οι στηρίξεις του FTSE 25 εντοπίζονται στις 146-147 και 136 μονάδες και η αντίσταση στις 155-156 μονάδες με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται κάπου στις 162-164 μονάδες.
Σε γενικές γραμμές πάντως, και σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, η αγορά ακόμα δεν δείχνει να έχει τη δυναμική που απαιτείται για να πετύχει μια ουσιαστική διάσπαση των κρίσιμων τεχνικών επιπέδων, ούτε πάντως παρατηρούνται και νέα φαινόμενα sell off που θα οδηγήσουν σε ραγδαία πτωτική κίνηση.
Βέβαια, ουδείς γνωρίζει εάν εμφανιστεί κάποιος… θετικός ή αρνητικός «μπαλαντέρ» που αλλάξει άρδην τα δεδομένα και την τάση. Αν όχι, τότε η αγορά θα προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα τεχνικά της όρια-«μονοπάτια». Ωστόσο, όπως λένε οι traders, κάποια στιγμή θα «σπάσει» τη… συσσώρευση. Το θέμα είναι «πότε», κυρίως όμως προς «ποια κατεύθυνση»…
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr