Προφανώς, και αυτό ήταν ευπρόσδεκτο αλλά και σημαντικό, η συμπίεση αποτιμήσεων ενεργοποίησε αντανακλαστικά παικτών που βρήκαν ευκαιρία για είσοδο σε χαμηλές τιμές, έως και -20% με -30% σε σχέση με όσα έγραφαν δείκτες και μετοχές στην αρχή του 2016.
Δεδομένου όμως ότι η αγορά βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, το ζητούμενο είναι να υπάρξει συνέχεια στην αντίδραση της περασμένης Παρασκευής. Γιατί οι αιτίες και οι αφορμές που οδήγησαν σε διόρθωση δεν έχουν εκλείψει. Συνεπώς οι αγορές θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της μεταβλητότητας διεθνώς, όπου δημιουργούνται ευκαιρίες αλλά και παγίδες και μάλιστα με μεγαλύτερη ταχύτητα, συχνότητα και ένταση.
Το Χ.Α. λοιπόν αποτελεί μια «ειδική» κατηγορία καθώς αφενός απειλείται και επηρεάζεται από το διεθνές επενδυτικό κλίμα, αφετέρου έχει να αντιμετωπίσει το εσωτερικό ρίσκο. Εξ ου και αποτελεί ένα στοίχημα... αυξημένου ρίσκου, έχοντας χάσει μάλιστα ήδη 15% από την αρχή του έτους με τον τραπεζικό δείκτη να γράφει -30%.
Βέβαια, η αναβάθμιση από την S&P ήταν μια ευχάριστη είδηση, αλλά και πάλι πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, από τις κινήσεις Ντράγκι, από τις διεργασίες στο ασφαλιστικό, από την αξιολόγηση, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.
Κατά κάποιους αναλυτές είναι κομβική η πορεία των τραπεζών (ιδίως των ALPHABANK, ΕΘΝΙΚΗ), επισημαίνουν δε ότι εάνο δεικτοβαρής τραπεζικός κλάδος«πατήσει στα πόδια του», ενδεχομένως να αλλάξει κάπως η ψυχολογία βραχυπρόθεσμα και να ανασχεθούν οι ρευστοποιήσεις σε μετοχές-σηματωρούς και bluechips(ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, FOLLI-FOLLIE, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ.λπ.) που πληγώνουν τον FTSE 25 εδώ και περίπου ενάμιση μήνα.
Αλλιώς, εάν δεν μεταβληθεί το επενδυτικό κλίμα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ή εάν επιδεινωθεί η πολιτική κατάσταση, τότε το Χ.Α. θα κινηθεί χαμηλότερα. Πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητοο ότι οι 520 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 141 για τον FTSE25 αποδείχτηκαν στηρίξεις, στις οποίες βγήκε μία μικρή αντίδραση, αν και πρέπει να κατοχυρωθούν οι 535 και μετά 550-560 (για τον Γ.Δ.) ή 158, 161-162 και 175 μονάδες (για τον 25άρη) για να πούμε ότι τεχνικά αλλάζουν τα πράγματα.
Δεν μπορεί όμως να λησμονηθεί η πραγματικότητα, ότι οι ξένοι επενδυτές, στην πλειοψηφία τους hedgefunds, ρευστοποίησαν θέσεις, κυρίως σε τράπεζες και δευτερευόντως στην υπόλοιπη αγορά, καθώς είδαν επιστροφή ρίσκου για την Ελλάδα και το Χ.Α. αλλά και απουσία βάθους-αγοραστών, την ώρα που η Αθήνα δεν είνα δα και η πιο... hardcore επιλογή τους καθώς κατά βάση αποτελεί ένα «στοίχημα» παρά μια συνειδητή και θεμελιώδη επιλογη.
Οι παίκτες πόνταραν στην ομαλή και έγκαιρη αξιολόγηση του προγράμματος, την επαναφορά του waiver, την ταχύτερη χαλάρωση των capitalcontrols, την ένταξη των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την έναρξη της συζήτησης για τη μείωση του χρέους. Για την ώρα αυτό το story… «μπάζει νερά».
Η «Λεωφόρος Αθηνών» εισέρχεται στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου με τους χρηματιστές και τους αναλυτές να περιμένουν να διαπιστώσουν εάν αυτός ο Ιανουάριος θα είναι τελικά ο χειρότερος όλων των εποχών ξεπερνώντας δηλαδή το -15,76% του αντίστοιχου μήνα του 2008.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr