Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 534,34 μονάδες, με άνοδο 2,17% (υψηλό στις 538,9 μονάδες), με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 65 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 137 εκατ. τεμάχια. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 3,76% στις 148,28 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 40,7 μονάδες, με +6,94%.
Σημειώνεται ότι της ανόδου ηγήθηκαν κατά βάση οι τράπεζες, ιδίως οι ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ΕΘΝΙΚΗ που είχαν πάντως προλάβει σχεδόν να γράψουν εβδομαδιαίες απώλειες 22% και 16% αντίστοιχα. Είναι προφανές, πως σε αυτή την φάση της αγοράς σημαντικότερο θέμα ήταν η ανάκτηση μέρος των τεράστιων απωλειών που είχε δεχθεί ο κλάδος τις προηγούμενες συνεδριάσεις αλλά και να ανεβάσουν στροφές τα άλλα blue chips, που σταδιακά μέσα στην ημέρα κέρδισαν... πόντους και συναλλαγές, αν και γενικά ο τζίρος σε κάποια χαρτιά ήταν σχετικά χαμηλός.
Το Χ.Α. κινήθηκε στον ρυθμό των ξένων χρηματιστηρίων, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να συντονίζονται με τους επενδυτές ανά την Ευρώπη. Αγοραστές εμφανίστηκαν στην πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 με το ενδιαφέρον να μην εστιάζεται μόνο στις τραπεζικές μετοχές αλλά και σε κάμποσα ακόμα blue chips, με τις κινήσεις πάντως να παραμένουν προσεκτικές. Και τούτο γιατί μετά όσα έχουν προηγηθεί αλλά και με τόσα ανοιχτά μέτωπα, οι παίκτες περιμένουν να δούνε αν αλλάζει το κλίμα ή έχουμε μπροστά μας άλλη μια bull trap, δηλαδή μια ακόμα «ανοδική παγίδα» που ενδεχομένως εγκλωβίσει όσους δεν προλάβουν να πάνε ταμείο σε σχέση με τα χτεσινά χαμηλά.
Το θετικό ευρωπαϊκό κλίμα αποτελεί τον… απόηχο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, ο οποίος έκαμψε τις ανησυχίες τόσο για την αποτελεσματικότητα της ευρωτράπεζας όσο και για την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ή και χαμηλότερα για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αλλά και ότι δεν υπάρχουν όρια στα εργαλεία που έχει στη διάθεση της η ΕΚΤ για να επιτύχει τον στόχο της για το επίπεδο του πληθωρισμού. Ρόλο έπαιξε, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, και η νέα παρέμβαση του επικεφαλής της ΕΚΤ που έκανε λόγο για «καλύτερη κατάσταση στην Ελλάδα» αλλά και για την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση.
Όλα αυτά κάπως... αναζωπύρωσαν τη διάθεση για ρίσκο, κάτι που αποτυπώθηκε και στην αποκλιμάκωση της απόδοσης των δεκαετών ελληνικών ομολόγων. Πάντως, δεν πέρασαν απαρατήρητες και οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ που επί της ουσίας ανέφερε ότι η συζήτηση για το χρέος δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία για το ασφαλιστικό και δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.
Τεχνικά, ζητούμενο για τον γενικό δείκτη είναι η προσέγγιση των 537-540 μονάδων και μετά έρχεται η ζώνη των 550-560, ενώ για τον FTSE 25 η προσέγγιση του πιο μακρινού ορίου των 157-158 μονάδων, με προηγούμενες στάσεις στις 148-149 και 153 μονάδες.
Στο ταμπλό, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ενισχύθηκε 14,09%, στα 0,17 ευρώ με συναλλαγές 47,6 εκατ. τεμαχίων. Η ΕΘΝΙΚΗ ενισχύθηκε 10,67%, στα 0,2490 ευρώ, με όγκο 30,2 εκατ. τεμάχια. Η ALPHA BANK με +1,71% έκλεισε στα 1,78 ευρώ (όγκος 11,3 εκατ. κομμάτια), ενώ η EUROBANK με +8,66% έκλεισε στα 0,74 ευρώ (όγκος 8,3 εκατ. μετοχές).
Στις δημοπρασίες… χάθηκαν τα κέρδη (+3% μέσα στην ημέρα) του ΟΠΑΠ (συναλλαγές 285 χιλ. κομμάτια) που έκλεισε αμετάβλητος, άνοδο 7,04% σημείωσε ο ΟΤΕ (όγκος 1,1 εκατ. τεμάχια), η ΔΕΗ έκλεισε με +4,73% (όγκος 260 χιλ. τεμάχια), ενώ η Coca Cola HBC AG ακολούθησε με +2,41%.
Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+3,57% με όγκο 500 χιλ. τεμάχια), ΜΕΤΚΑ (0,59%), ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, JUMBO (+1,77%), Aegean, LAMDA, Grivalia, ΟΛΠ, FOLLI-FOLLI, Viohalco.
Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-0,96% από +2,5%), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΗΝΙΚ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ. Αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή του ΤΙΤΑΝ.
Φανερά προβληματισμένος για τη βραχυπρόθεσμη πορεία που θα ακολουθήσει, ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 530 μονάδων μαζεύοντας δυνάμεις για την επόμενη κίνηση. Διαγραμματικοί σταθμοί για την άνοδο αποτελούν οι 550 με 560 μονάδες, ενώ για την πτώση οι 500 με 490 μονάδες, σημειώνει ο Απόστολος Μάνθος, Υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης και Μέλος Επενδυτικής Επιτροπής στη Δυναμική Χρηματιστηριακή.
Έτσι μια πιθανή προσπάθεια προσέγγισης των 550 μονάδων θα προκαλέσει μερική αλλαγή σκέψης της μέχρι τώρα καθοδικής τάσης επαναφέροντας στο τραπέζι τη ζώνη αντίστασης των 585 με 600 μονάδων. Στην αντίθετη περίπτωση που ο γενικός δείκτης συνεχίσει την υπάρχουσα πορεία καθόδου θα πρέπει να τοποθετήσουμε ως πρώτο «φράγμα» του πτωτικού κύματος την περιοχή που εκτείνεται από τις 490 έως τις 475 μονάδες. Η oversold όμως κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει βασικοί ταλαντωτές ορμής δίνει ελαφρώς πόντους προς την ανοδική αποκλιμάκωσή τους, συνάδοντας σε μια ανοδική κίνηση άμεσης ανάτασης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έχοντας χάσει 23% από τις αρχές του έτους πραγματοποίησε συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά μέσα σε μια εντεινόμενη γωνία πτώσης της τάξεως των 73 μοιρών, ένδειξη η οποία δείχνει την ένταση της συσπείρωσης του καθοδικού ελατηρίου. Πιθανή απελευθέρωση της πίεσης αυτής μπορεί να σπρώξει το δείκτη προς τη σημαντική ζώνη αντίστασης των 157 με 165 μονάδων.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr