Και μπορεί χτες, εν μέσω νέου ανηλεούς σφυροκοπήματος στο ταμπλό που έστειλαν τόσο τον Τραπεζικό Δείκτη (και κάτω των 40 μονάδων) όσο και τον FTSE 25 (και κάτω των 145 μονάδων) σε νέα ιστορικά χαμηλά μέσα στη συνεδρίαση, η «Λεωφόρος Αθηνών» να κράτησε τα επίπεδα των 520-525 μονάδων (έκανε χαμηλό στο «525»), ωστόσο, το «ερώτημα του ενός εκατομμυρίου» είναι κατά πόσο οι ενεργές δυνάμεις του Χ.Α. μπορούν να ανακόψουν την κατρακύλα και τους απανωτούς κύκλους ταλαιπωρίας και γύρους sell off που πλέον έχουν πάρει τη μορφή «χιονοστιβάδας» διεθνώς.
Από τεχνικής οπτικής, κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι τα επίπεδα των 520-525 μονάδων αποτελούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο τεχνικό όριο το οποίο εάν δεν διακυβευτεί εκ νέου (και διασπαστεί πτωτικά), μπορεί να φέρει μια ανοδική αντίδραση τεχνικής φύσεως, κάτι σαν εκτίναξη συμπιεσμένου ελατηρίου. Σύμφωνα με αυτούς, η περιοχή των 520-530 μονάδων είναι πολύ πιθανό να δώσει μία νέα αντίδραση της οποίας η διάρκεια και η δύναμη θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Θεωρούν πως σε αυτά τα επίπεδα πάνω-κάτω θα εκτονωθούν για λίγο οι πωλήσεις και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία μικρή αντίδραση. Όμως προειδοποιούν ότι οι αγορές πλέον έχουν μπει για τα καλά σε πτωτικό σπιράλ, οι πιέσεις είναι καταιγιστικές και ουδείς μπορεί να προδικάσει αν το Χ.Α. θα αντέξει, ενώ τυχόν περαιτέρω υποχώρηση μπρος τα επίπεδα των 500 μονάδων αλλά και καθοδική διάσπαση των 470 μονάδων θα οδηγήσει την αγορά σε ακόμη μεγαλύτερη και πιο βίαιη διόρθωση. Προφανώς και τα επίπεδα των 540 ή 560-570 μονάδων αποτελούν αναστάσεις και από κει και πάνω βλέπουμε…
Σε κάθε περίπτωση όμως, στο σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών επικρατούν εσχάτως έντονα πτωτικές τάσεις (κομβική η εξαέρωση στον DAX της Φρανκφούρτης, δείκτη που κυρίως ακολουθεί η Αθήνα), καθώς αρκετά χαρτοφυλάκια φαίνεται πως μειώνουν θέσεις τους γενικά σε μετοχές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη, με την Αθήνα να "πληρώνει" εκτός όλων των άλλων και τα εγγενή προβλήματα αυτής της συγκυρίας. Η γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται (κυρίως) στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες «γωνιές» του πλανήτη (Κίνα, Μέση Ανατολή, ΗΠΑ και Ασία-Αναδυόμενες λόγω Fed, πετρέλαιο κ.λπ.), είτε άμεσα είτε έμμεσα και σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, αφορά και στη χώρα μας. Προφανώς όχι μόνο το Χ.Α., αλλά επηρεάζουν ευρύτερα την οικονομία και την γεωπολιτική κατάσταση, πλην όμως το χρηματιστήριο λειτουργεί ως προπομπός, ως μηχανισμός προεξόφλησης, ως "καθρέφτης" των εξελίξεων και μάλλον αποτυπώνει μια επιβαρυμένη και δυσχερή κατάσταση.
Την ίδια ώρα, οι εσωτερικές αρρυθμίες, η «καυτή πατάτα» του ασφαλιστικού, η εμπλοκή με την αξιολόγηση αλλά και συνολικά όσον αφορά στις σχέσεις κυβέρνησης και θεσμών (και με αφορμή το ΔΝΤ, το ασφαλιστικό, τα δημοσιονομικά μέτρα, το δημόσιο, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.), επιδεινώνουν την εικόνα, ενώ προφανώς και οι πολιτικές ισορροπίες πλέον ανατρέπονται διογκώνοντας το ρίσκο της χώρας και το επενδυτικό κλίμα.
Πόσω μάλλον όταν οι τράπεζες, τα blue chips, οι μετοχές-σηματωροί επί της ουσίας ελέγχονται από «ξένα χέρια»-funds, που προφανώς είναι «υπερευαίσθητα» στις διεθνείς αναταράξεις αλλά καις τις εγχώριες αβεβαιότητες, την ώρα που βλέπουν τις μετοχές ήδη στο -40% ή -30% -20% από την αρχή του έτους, με τα «στοιχήματα» για άμεσες εξελίξεις σε ασφαλιστικό και αξιολόγηση (που υποτίθεται θα έφεραν εγγύτερα εξελίξεις για χρέος, waiver, συμμετοχή σε QE κ.λπ.) για την ώρα τουλάχιστον να… πηγαίνουν στον «κουβά».
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr