Αλλά αυτό που συνέβη στα άλλα bluechips κατέδειξε ότι οι επενδυτές… δεν ξέρουν πλέον που να στραφούν, όσοι τουλάχιστον θέλουν να μείνουν ενεργοί στο παιχνίδι.
Ακόμα και οι μετοχές που υπήρξαν πέρυσι θετικοί πρωταγωνιστές ή κατάφεραν να διαφοροποιηθούν από την τραπεζική πανωλεθρία, φέτος έχουν ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες, αποτελώντας τα νέα βαρίδια αντί για εναλλακτικές επιλογές που προσφέρουν μια κάποια… «ασφάλεια».
Η περασμένη εβδομάδα αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 4,7% και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 5,37%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 1,2 δισ ευρώ. Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης "μετρά" οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις και μόλις μία ανοδική (Τρίτη 12/1) και αθροιστικές απώλειες 11,55%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης για το ίδιο διάστημα αθροίζει απώλειες 17,74% και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. απώλειες 4,4 δισ. ευρώ.
Τα ίδια και χειρότερα στα bluechips, με τον FTSE 25 να γράφει νέα χαμηλά, με την ΠΕΙΡΑΙΩΣ για παράδειγμα να χάνει 23% από την αρχή του έτους, όσο και η FOLLI-FOLLIE, την ΕΘΝΙΚΗ να γράφει -21% ήδη μέσα στο 2016, τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί κατά 20% και γενικά χαρτιά όπως ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, Viohalco αλλά και τις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, CocaColaHBC, ALPHABANK, ΟΤΕ κ.λπ. να... γέρνουν πτωτικά (με απώλειες 15%-20%) και μόνο τιςAegean (+2,05%) και Grivalia(+1,09%) να διασώζονται με θετική μεταβολή.
Αναμφίβολα, ουδείς μπορεί να μιλήσει για... μια καλή αρχή στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς για την ώρα δεν διαφαίνονται οι θετικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να κάνουν τη «Λεωφόρο Αθηνών» να διαφοροποιηθεί από το συνεχώς επιβαρυνόμενο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα. Πόσω μάλλον όταν παραμένουν ορθάνοιχτα όλα τα εσωτερικά μέτωπα (ασφαλιστικό, αξιολόγηση, χρέος, μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, επενδυτικό κλίμα κ.λπ.), με τις όποιες ελπίδες να περιορίζονται στην προσδοκία να μην πάρει ανεξέλεγκτη μορφή η διόρθωση στις διεθνείς αγορές.
Το κοκτέιλ της διεθνούς χρηματιστηριακής αναταραχής (Κίνα, κατάρρευση τιμών εμπορευμάτων, γεωπολιτικός κίνδυνος που πηγάζει από τη Μέση Ανατολή, Fed κ.λπ.) και της εγχώρια παραγόμενης αβεβαιότητας έχει αντίκτυπο λιγότερο ή περισσότεροι σε όλα τα bluechips. Από την άλλη πλευρά βέβαια, καταγράφονται πιεσμένες αποτιμήσεις που ίσως να αποτελούν και «πρόκληση» για όσους βλέπουν ευκαιρίες μέσα στον «κακό χαμό». Σε κάθε περίπτωση όμως, αποτελεί στοίχημα για οικονομία, τράπεζες και Χρηματιστήριο, η έγκαιρη και χωρίς έντονες αναταράξεις ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, με τους αναλυτές και τους τραπεζίτες να μην κρύβουν, πάντως, τον προβληματισμό τους. Άλλωστε, οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων παραπέμπουν σε μακρά και εξονυχιστική αξιολόγηση…
Στο καλό σενάριο, η αξιολόγηση ολοκληρώνεται εντός Φεβρουαρίου ή το αργότερο τον Μάρτιο, χωρίς ιδιαίτερες ενδιάμεσες αναταράξεις, και ανοίγει ο δρόμος για την κατ' εξαίρεση (waiver) επαναφορά των τίτλων έκδοσης (σ.σ. πιθανώς και εγγύησης) Δημοσίου, ως αποδεκτά ενέχυρα για απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, την ταχύτερη χαλάρωση των capitalcontrols, την ένταξη των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και βεβαίως τη συζήτηση για τη μείωση του χρέους. Και σε αυτή την περίπτωση, εάν δεν επιδεινωθεί δραματικά το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον, η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει και το Χ.Α θα συγκεντρώσει τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ως επενδυτικό καταφύγιο.
Μετά την απώλεια του επιπέδου των 161 - 160 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, επόμενες σημαντικές στηρίξεις οριοθετούνται στις 150 και 135 μονάδες. Όπως σημείωνε, μεταξύ άλλων, ο αναλυτής της BETA, και εξαιρετικός γνώστης της αγοράς, Μάνος Χατζηδάκης με το «κλείσιμο» της περασμένης Παρασκευής, η ψυχολογία έχει αλλάξει για τα καλάκαι η επιφυλακτικότητα δεν είναι απλώς παρούσα στις διακυμάνσεις και τις τιμές, αλλά διατυπώνεται ευθέως σε αναλύσεις και εκθέσεις που αφορούν το σύνολο των αξιών.Στο εσωτερικό η ανάλωση της ειδησεογραφίας περιστρέφεται γύρω από την ψήφιση του Ασφαλιστικού και κυρίως για αυτά που θα ακολουθήσουν μετά.Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφθασε πλέονλίγες μονάδες υψηλότερα από την περιοχή των περυσινών χαμηλών (557 μονάδες), έχοντας όλους τους τεχνικούς δείκτες σε θέση πώλησης. Η γρήγορη κίνηση προς τις 560 μονάδες πίεσε τους ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονται στο όριο της υποτιμημένης ζώνης. Επισημαίνεται ότι στα ωριαία διαγράμματα ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη εισέλθει σε υποτιμημένες ζώνες και πως στο παρελθόν η σύγκλιση των ωριαίων και ημερήσιων ταλαντωτών στις ακραίες τιμές τους, προοιώνιζε μια τοπική αντιστροφή τάσης.ο βαθμός πίεσης, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, σε μια σειρά από Δεικτοβαρείς μετοχές, έχει αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης μιας αντίδρασης με ικανοποιητικό ανοδικό περιθώριο. Ενδεχομένως αυτή η αντίδραση θα έχει εύρος 35 μονάδων πηγαίνοντας προς το μέσον της κίνησης μεταξύ 631 και 557 μονάδων. Από την ταχύτητα και την δομή της ανοδικής αντίδρασης θα εξαχθούν συμπεράσματα για το αν ο Γενικός Δείκτης έχει δυνατότητες να δει κάτι καλύτερο από τις 600 μονάδες σε αυτή την φάση.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr