Οποιαδήποτε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης «κόλλησε» σήμερα στις πιέσεις που δέχτηκαν τράπεζες και λοιπές δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25. Τελικά, ο Γ.Δ. (έκανε χαμηλό στο -1,2% και σχεδόν στις 583 μονάδες) έκλεισε με απώλειες 0,81%, στις 585,98 μονάδες. Ο δε FTSE 25 που επίσης αρχικά έγραφε ανάλογα κέρδη με τον Γ.Δ. σταδιακά γύρισε πίσω, κλείνοντας τελικά με -1,12%, στις 167,3 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης με -1,5% ολοκλήρωσε την ημέρα και την πρώτη «χρηματιστηριακή εβδομάδα» του 2016 στις 51,2 μονάδες (ιστορικό χαμηλό σχεδόν στις 40 μονάδες).
Από τις αρχές του 2016 το χρηματιστήριο αδυνατεί να δώσει ένα θετικό σημάδι για τις προσδοκίες που καλλιεργεί αναφορικά με την οικονομία. Την ίδια ώρα το Χ.Α. «στοιχειώνουν» οι αβεβαιότητες για μια σειρά από θέματα, όπως ο εγχώριος πολιτικός κίνδυνος, το ασφαλιστικό, η αξιολόγηση κ.λπ., ενώ σε αυτά έχουν προστεθεί πλήθος… «μαύρων κύκνων», από την Κίνα και την Κορέα έως τη Μέση Ανατολή, κι από τη Fed μέχρι το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη. Κατά συνέπεια, οι παίκτες κινούνται με τη λογική του day by day, του βλέποντας και κάνοντας, μέχρι να ξεκαθαρίσει σταδιακά το τοπίο. Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτά που έχει δεσμευθεί (μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.) και δεν επιδεινωθεί άλλο το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό κλίμα, τότε το Χ.Α. είναι σε επίπεδα που μπορούν να δικαιολογήσουν μια σημαντική αντίδραση εφόσον «εμπεδωθεί» κλίμα επενδυτικής εμπιστοσύνης στη χώρα.
Στο ταμπλό, η ALPHA BANK (στο τριήμερο έχασε σχεδόν 16%) μετά το τελευταίο ξεφόρτωμα έφτασε να ενισχύεται κατά περίπου 3,8%, στα όρια των 2,2 ευρώ αλλά σταδιακά γύρισε στο -3,8% και στα 2,0 ευρώ. Τελικά έκλεισε με -0,95%, στα 2,08 ευρώ και συναλλαγές 17,5 εκατ. τεμάχια.
Η ΕΘΝΙΚΗ κέρδιζε οριακά «πόντους» παραμένοντας κάτω των 0,3 ευρώ, «κύλησε» προς το -5% αι τα 28 σεντ, για να κλείσει τελικά με -3,73%, στα 0,2840 ευρώ με όγκο 78 εκατ. κομμάτια.
Ανοδική φορά κράτησε η EUROBANK με +0,74%, φτάνοντας στα 0,9470 ευρώ, ενώ άλλαξαν χέρια 9,5 εκατ. τεμάχια. Νωρίτερα πάντως η μετοχή κινούνταν ανοδικά με +2,9%, αλλά σταδιακά έχασε στροφές, πέρασε στο «κόκκινο» πριν ανακάμψει εκ νέου.
Τέλος, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (αρχικά ανέβαινε κατά 2,3%) γύρισε στο -3,05%, στα 0,2540 ευρώ, με όγκο συναλλαγών 15,6 εκατ. κομμάτια.
Στα υπόλοιπα blue chips, η ΔΕΗ αρχικά προσπάθησε να ξεχωρίσει με άνοδο 2,7% αλλά και πάλι έχασε δυνάμεις για να κλείσει με -1,87% (στα 3,68 ευρώ). ΟΠΑΠ (όγκος 381 χιλ. τεμάχια) και ΟΤΕ (465 χιλ. κομμάτια0 το πρωί κινήθηκαν προς το +1,1% αλλά ακολούθως έχασαν δυνάμεις, υποχώρησαν προς το -3% ή -1,7% αντίστοιχα, για να τους βρει του κλείσιμο στο -2,3% (6,8 ευρώ) και -1,12% (8,8 ευρώ) αντιστοίχως.
Με θετικό πρόσημο, εν μέσω διακυμάνσεων, ολοκλήρωσαν τελικά τη συνεδρίαση οι τίτλοι των ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (+2%), ΤΙΤΑΝ, Aegean (+3,3%), ΟΛΠ, Grivalia, LAMDA, JUMBO.
Αντιθέτως, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι Coca Cola HBC AG, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (-3,75%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,11%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΕΥΔΑΠ (-2,7%) αλλά και οι FOLLI-FOLLIE, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΗΝΙΚ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΥΔΑΠ, Viohalco.
Ο συνολικός τζίρος ανήλθε σε 88 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών σε 128 εκατ. τεμάχια.
Σε κάθε περίπτωση, επιφυλακτικό δηλώνει μεγάλο κομμάτι εκ των εγχώριων αναλυτών, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα εκτονωθεί το διεθνές πτωτικό ντόμινο και έτσι κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη, αλλά και την μεσοπρόθεσμη τάση, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, με τις "εισαγόμενες" πιέσεις να προστίθενται στους εγχώριους προβληματισμούς του Χ.Α. και να επηρεάζουν τις επενδυτικές διαθέσεις.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr