Μετά το πτωτικό σερί που «στοίχισε» σχεδόν 2,7 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση του Χ.Α., ο γενικός δείκτης προσπάθησε να δώσει σημάδια… ανασύνταξης και με άνοδο 0,6% προσέγγισε τις 595 μονάδες, χωρίς να υπερβεί το τεχνικό όριο των 600 μονάδων. Παράλληλα, ο FTSE 25 με άνοδο 0,7% ξεπερνούσε τις 170 μονάδες με τον τραπεζικό να προσεγγίζει τις 53 μονάδες με +1,7%.
Ωστόσο, σταδιακά ήρθαν τα... πάνω-κάτω. Πλέον, ο Γ.Δ. χάνει 1,15%, βρίσκεται στις 584 μονάδες, ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 1,5% στις 166 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης με -12,5% γράφει 50,5 μονάδες. Πάντως, προσεχώς αναμένονται διακυμάνσεις οπότε όλα είναι ανοιχτά για τη συνέχεια της συνεδρίασης.
Μετά από τρεις ημέρες ισχυρών απωλειών, το Χ.Α. σήμερα επιχείρησε την πρώτη ανοδική αντίδραση. Διεθνώς, παρά την καλύτερη εικόνα που επικρατεί σήμερα στις αγορές, τα μέτωπα είναι πολλά και περίπλοκα. Και πέραν αυτών, η «Λ. Αθηνών» έχει να αντιμετωπίσει και τις εσωτερικές διεργασίες με ασφαλιστικό, αξιολόγηση κ.λπ. Στις τρεις συνεδριάσεις του νέου χρόνου, ο Γενικός Δείκτης πρόλαβε να σημειώσει αθροιστικές απώλειες 6,43% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 11,8%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 2,4 δισ ευρώ.
Τεχνικά, πρέπει να υπερβεί ο Γ.Δ. τις 600-610 μονάδες ώστε να «κοιτάξει» προς την κομβική ζώνη των 630-640 μονάδων, ενώ ο «25άρης» έχει στήριξη στις 165 μονάδες και αντίσταση στις 171-172 μονάδες. ο Γ.Δ. έχει στήριξη στις 580 μονάδες (χαμηλότερα στις 550 μονάδες).
Ο κλάδος που δίνει την τάση είναι ο τραπεζικός, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος «βαριά» μη τραπεζικά χαρτιά έχουν πολύ χαμηλότερη βαρύτητα στη στάθμιση του FT 25 και του Γ.Δ. Πάντως, η μεταβλητότητα δεν θα λείψει λογικά ούτε από τη σημερινή συνεδρίαση προϊδεάζοντας για ευκαιρίες αλλά και… παγίδες.
Στο ταμπλό, η ALPHA BANK (στο τριήμερο έχασε σχεδόν 16%) μετά το τελευταίο ξεφόρτωμα έφτασε να ενισχύεται κατά περίπου 2%, στα όρια των 2,15 ευρώ αλλά πλεόν γύρισε στο -3,4% και στα 2,03 ευρώ (συναλλαγές 11,5 εκατ. τεμάχια).
Η ΕΘΝΙΚΗ κέρδιζε οριακά «πόντους» παραμένοντας κάτω των 0,3 ευρώ ενώ τώρα με -3,4% παλεύει στα 29 σεντ (βρίσκεται μερικά ticks χαμηλότερα), με όγκο 43 εκατ. τεμάχια.
Ανοδική φορά κρατάει η EUROBANK με +0,1%, φτάνοντας στα 94 σεντ ενώ έχουν αλλάξει χέρια 3,8 εκατ. τεμάχια. Νωρίτερα πάντως η μετοχή κινούνταν ανοδικά με +2,9%, αλλά σταδιακά έχασε στροφές, μένει δε να φανεί αν γυρίσει και αυτή στο "κόκκινο" καθώς κι εδώ επικρατούν σταδιακά οι πωλητές.
Τέλος, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (αρχικά ανέβαινε κατά 1,2%) έχει γυρίσει στο -3% και κάτω από τα 25 σεντ, με όγκο συναλλαγών 8 εκατ. κομμάτια.
Στα υπόλοιπα blue chips, η ΔΕΗ ξεχωρίζει με άνοδο 0,3% (αρχικά +2,4%) αλλά και πάλι παραμένει κάτω των 3,8 ευρώ, ενώ ανοδικά κινούνται οι τίτλοι των Aegean (+2,8%), ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΤΙΤΑΝ, JUMBO, Viohalco, Grivalia, ΟΛΠ, με ήπιες πάντως αποδόσεις και χαμηλές συναλλαγές.
Αντιθέτως, ο ΟΠΑΠ χάνει 2% παραμένοντας στα 6,8 ευρώ, ο ΟΤΕ υποχωρεί 0,5% στα επίπεδα των 8,85 ευρώ, ενώ με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι Coca Cola HBC AG, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (-2,5%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-4%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-4%), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (-3,5%), ΕΥΔΑΠ (-4,%) αλλά και οι FOLLI-FOLLIE (-1,8%), ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΗΝΙΚ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ που έχασαν τα κέρδη που σημείωναν νωρίτερα.
Ο συνολικός τζίρος ανέρχεται σε 52 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών σε 72 εκατ. τεμάχια.
Σε κάθε περίπτωση, επιφυλακτικό δηλώνει μεγάλο κομμάτι εκ των εγχώριων αναλυτών, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα εκτονωθεί το διεθνές πτωτικό ντόμινο και έτσι κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη, αλλά και την μεσοπρόθεσμη τάση, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, με τις "εισαγόμενες" πιέσεις να προστίθενται στους εγχώριους προβληματισμούς του Χ.Α. και να επηρεάζουν κλίμα και διαθέσεις. Ωστόσο, παρατηρούνται ενδείξεις υπερσυμπίεσης σε δείκτες και χαρτιά, χωρίς ωστόσο όμως αυτό να είναι σώνει και καλά αρκετό για να δούμε σήμερα ακραία φαινόμενα έξαρσης, άλλωστε, η τάση θα δοθεί από τις ξένες αγορές.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr