Η καλή μέρα… από το πρωί φαίνεται. Η νέα αναστολή των διαπραγματεύσεων στους κινεζικούς δείκτες, που παρέσυρε πτωτικά τις αγορές σε Ασία, Αραβικό Κόλπο και Ευρώπη, ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει σε καταβαράθρωση της έτσι κι αλλιώς «αδύναμης» εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς που βρέθηκε να χάνει με συνοπτικές διαδικασίες σχεδόν 50 μονάδες μέσα στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του 2016, πιεζόμενη από διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις-αβεβαιότητες.
Προφανώς τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που μετά και τις τραπεζικές αμκ φέρονται να ελέγχουν συνολικά το 60%-70% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της «Λεωφόρου Αθηνών» (Τράπεζες και Blue Chips) παρακολουθούν στενά τις διεθνείς εξελίξεις και όσο το ρίσκο μεγαλώνει, διογκώνονται και οι ρευστοποιήσεις. Πάντως, δεν είχαμε σε όλες τις μετοχές σήμερα τζίρους και συναλλαγές που παραπέμπουν σε επιθετικό ξεφόρτωμα, πλην όμως πρέπει να κοπάσει ο «διεθνής θόρυβος» και να «κλείσουν» σταδιακά τα εγχώρια «ανοιχτά μέτωπα» προκειμένου να πάρουν ανάσες οι σηματωροί που πιέζονται εδώ και κάμποσες συνεδριάσεις, με την τεχνική εικόνα σε δείκτες και μετοχές να επιδεινώνεται.
Τελικά, προς το τέλος εμφανίστηκε το… «ιππικό» και σουλουπώθηκε κάπως η κατάσταση, αν κάποιος μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο σε μια συνεδρίαση όπως η σημερινή. Γιατί και πάλι οι απώλειες ήταν μεγάλες, με τον γενικό δείκτη να χάνει 4,35% και να κλείνει στις 590,75 μονάδες. Οι αναλυτές σημείωναν ότι, αφού χάθηκαν οι 600 μονάδες, κρίσιμα είναι τα επίπεδα στις 580-590 για να μην δούμε «χώσιμο» προς τις 550 ή 500 μονάδες (αντιστάσεις σε 625 και 645 μονάδες). Ο FTSE 25 διολίσθησε έως τις 165 μονάδες (-6,5%) για να κλείσει τελικά με -4,58%, στις 169 μονάδες, κάτω της στήριξης των 172 μονάδων. Ο τραπεζικός με -7,25% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 52 μονάδες.
Τεχνικά, οι εντεινόμενες πωλήσεις για τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση επιτείνουν την ανησυχία για τη συνέχεια και αυτό γιατί πλέον η κρίση πλήττει όλο και περισσότερα blue chips, θέτοντας εν αμφιβόλω τη γενικότερη εικόνα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης δεν απέχει και πολύ από τα ιστορικά χαμηλά των 40 μονάδων. Συγκριτικά η εικόνα του FTSE 25 είναι πιο επιβαρυμένη από αυτήν του ΓΔ, που αποδίδεται στις μεγαλύτερες απώλειες που καταγράφονται για τον τραπεζικό αλλά και για μετοχές-κλειδιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Ο συνολικός τζίρος ανήλθε σε 113 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών σε 156,2 εκατ. τεμάχια.
Στο τραπεζικό ταμπλό, η ALPHA BANK υποχώρησε κατά 8,7% και στα 2,1 ευρώ, λίγο πάνω από το όριο της τιμής της ΑΜΚ των 2 ευρώ, ενώ νωρίτερα έγραψε και ένα tick χαμηλότερα αυτού (-13,5%), με όγκο 21 εκατ. τεμάχια. Προφανώς το χαρτί είχε περισσότερο… «λίπος για κάψιμο» λόγω της καλύτερης πορείας του μετά τις αμκ.
Η ΕΘΝΙΚΗ με -6,65% έκλεισε στα 0,2950 ευρώ (κάτω του book building και πάλι), με συναλλαγές 78,2 εκατ. τεμαχίων.
Η EUROBANK έχασε την τιμή της ΑΜΚ καθώς με -6% έκλεισε στα 0,94 ευρώ με όγκο 14,2 εκατ. τεμάχια.
Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ από την πλευρά της με -7,09% επίσης είναι σε απόσταση από την τιμή του βιβλίου προσφορών καθώς γράφει 0,2620 ευρώ, με όγκο 29,8 εκατ. τεμάχια.
Σημειώνεται ότι και οι 4 τραπεζικές μετοχές έγραφαν μέσα στη συνεδρίαση υψηλότερες απώλειες και χαμηλότερες τιμές αλλά στο τέλος κάπως βελτιώθηκε η εικόνα τους.
Στα υπόλοιπα blue chips επίσης η εικόνα είναι αποθαρρυντική. Απώλειες 6,25% σημείωσε η FOLLI-FOLLIE λόγω και της σχέσης της με την Κίνα, ενώ στο -8% σχεδόν βρέθηκε και ο τίτλος της ΔΕΗ που έκλεισε τελικά με -7,18%. Απώλειες άνω του 4%-5% σημείωσαν οι ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Grivalia, Aegean, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (σχεδόν 400 χιλ. κομμάτια άλλαξαν χέρια).
Ο ΟΤΕ (όγκος 650 χιλ. κομμάτια) έκλεισε με -2,84% στα 8,9 ευρώ μαζεύοντας σχεδόν κατά το ήμισυ τις απώλειες, όπως και ο ΟΠΑΠ (συναλλαγές πάνω από 710 χιλ. τεμάχια) που έκλεισε με -2,66% (κάτω των 7 ευρώ).
Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν την ημέρα και οι Coca Cola HBC AG, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, JUMBO (όγκος 380 χιλ. τεμάχια), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΟΛΠ, ΕΛΛΗΝΙΚ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ.
Την καλύτερη συμπεριφορά είχε επιδείξει ο τίτλος της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ που αρχικά είχε βρεθεί σε αρνητικό έδαφος (-2,8%), πέρασε και από το «συν» με ελάχιστη, έστω, με οριακή θετική επίδοση (+0,2%), αλλά στο τέλος «λύγισε» με -1,6%.
Στο φινάλε, η μόνη που διασώθηκε μια και έκλεισε σε θετικό έδαφος (ενώ έχανε και 6,4%) ήταν η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με +0,71%.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr