Ο γενικός δείκτης κινείται, όπως και χτες, σε στενό εύρος τιμών μεταξύ 615 και 620 μονάδων, με ήπιες διακυμάνσεις και συνεχείς εναλλαγές προσήμου. Πριν από λίγο υποχωρούσε 0,35% αλλά και πάλι γύρισε οριακά σε θετικό έδαφος με +0,05% και στις 617,8 μονάδες, με τον FTSE 25 να υπεραποδίδει με +0,35% στις 180 μονάδες, άνω του ορίου των 175-177 αλλά και χαμηλότερα της αντίστασης των 185 μονάδων.
Το 75% των συναλλαγών και το 60% του τζίρου πέφτουν ως "ποναρίσματα" στη μετοχή της ΕΘΝΙΚΗΣ. Η ΕΘΝΙΚΗ με +2% έφτασε κινείται στα 0,3350 ευρώ αν και οριακά έπεσαν ακολούθως οι στροφές, με συναλλαγές 37 εκατ. τεμαχίων που αναλογούν σε σχεδόν 12,5 εκατ. ευρώ τζίρο. Η ALPHA BANK προσπαθεί να κρατήσει τα 2,5 ευρώ με συνεχείς διακυμάνσεις και αλλαγή προσήμου, με τις συναλλαγές να φτάνουν στα 1,5 εκατ. κομμάτια. Η EUROBANK με λίγες συναλλαγές και διακυμάνσεις παραμένει στα 1,03 ευρώ, όπως και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ στα 29 σεντ και οριακά χαμηλότερα.
Σημειώνεται, όσον αφορά στην ΕΤΕ, ότι ενδεχομένως και σήμερα να έχουμε κάποιες καθυστερημένες συναλλαγές που σχετίζονται με την αλλαγή της στάθμισής της στου δείκτες MSCI σε 0,6 από 0,45 πριν.
Στα υπόλοιπα blue chips, ο ΟΤΕ με +1% κινείται προς τα 8,9 ευρώ, ο ΟΠΑΠ παλεύει να κρατήσει τα χτεσινά κέρδη με οριακές διακυμάνσεις μεταξύ 6,85 και 6,9 ευρώ, εξέλιξη που κρίνεται ικανοποιητική από τους αναλυτές, ενώ η ΔΕΗ προσπαθεί να πάρει ανάσες στα 3,7 ευρώ χωρίς πάντως ακόμα να πείσει, με αποτέλεσμα να χάνει τα κέρδη της.
Ανοδικά κινούνται οι Coca Cola HBC (+2,3%, άνω των 20 ευρώ), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (άλλαξε λίγο προς το καλύτερο η εικόνα του τελευταία), ΜΕΤΚΑ, FOLLI-FOLLIE (συνεχίζεται η προσπάθεια «καλλωπισμού»), ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΟΛΠ, LAMDA, Grivalia. Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές είναι πενιχρές καθώς στα περισσότερα χαρτιά έχουν αλλάξει χέρια μερικές δεκάδες χιλιάδες τεμάχια, σε μια συνεδρίαση μάλλον διαδικαστικού χαρακτήρα.
Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΤΙΤΑΝ (-2,4%), ΕΛΛΗΝΙΚ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΕΥΔΑΠ, JUMBO, Aegean αλλά κι εδώ ποσοστά και τζίροι είναι σε χαμηλό επίπεδο.
Πρέπει πάντως να αναφέρουμε ότι επί της ουσίας ο Δεκέμβριο χαρακτηρίστηκε από την επαναφορά του τραπεζικού κλάδου στο επίκεντρο, λόγω προφανώς και της ανακεφαλαιοποίησης που έφερε rebalancing, αλλά και τις ρευστοποιήσεις στα υπόλοιπα blue chips που «χάλασαν» τη βραχυπρόθεσμη τάση σε μετοχές-σηματωρούς και δείκτες, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη «δύσκολη» αρχή (λόγω διαπραγματεύσεων, ασφαλιστικού, αξιολόγησης κ.λπ.) του 2016.
Ο τζίρος φτάνει τα 23 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στα 50 εκατ. τεμάχια.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr