Δεν ξέρουμε αν τελικά ο Δεκέμβριος θα έχει στοιχεία εορταστικής κίνησης και "καλλωπισμού", το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχει διακυμάνσεις, μεταβλητότητα, νεύρα και "δυσκολίες". Αλλωστε, δεν λείπουν οι αφορμές για αυτά: είσοδος νέων μετοχών, Eurogroup, δύσκολα μέτρα και νομοσχέδια, γεωπολιτικά ζητήματα, πολιτικές αρρυθμίες συνθέτουν ένα παζλ με βραχυπρόθεσμους καταλύτες που μπορούν να επηρεάσουν, θετικά ή αρνητικά, τη "Λ. Αθηνών".
Τα "θέματα" με τις τράπεζες
Μπορεί οι τράπεζες να έχουν βρεθεί στο επίκεντρο, αλλά η πτώση στο Χ.Α. έχει αποκτήσει γενικευμένα χαρακτηριστικά, προβληματίζοντας τους επενδυτές.
Αρκετοί εκ των οποίων απογοητεύθηκαν από την υποχώρηση των ALPHA BANK και EUROBANK χαμηλότερα και των τιμών των αμκ, δίχως αυτό να "έπεσε και σαν κεραυνός εν αιθρία", περισσότεροι όμως είναι αυτοί που επιφυλάσσονται για τη συνέχεια λόγω της οπισθοχώρησης των μη τραπεζικών blue chips.
Εύλογα λοιπόν στην αγορά τίθενται κάμποσα ζητήματα-ερωτήματα. Σε ποια επίπεδα θα βρούνε σημεία ισορροπίας οι τραπεζικές μετοχές; Θα ακολουθήσουν στο ίδιο... μοτίβο και οι ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΕΘΝΙΚΗ που βάζουν νέα κομμάτια αύριο και την ερχόμνεη Δευτέρα αντίστοιχα; Πότε θα καταφέρει να δώσει μια αντίδραση ο τραπεζικός κλάδος που σημειώνεται ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα παίζει με p/bv στο 0,35, άρα δυνητικά και θεωρητικά έχει περιθώρια ακόμα και για διπλασιασμό ώστε να προσεγγίσει τους μέσους όρους στην Ευρώπη; Πως και πότε θα κλείσει η στρέβλωση ο κλάδος να έχει (προσεχώς) συνολική αποτίμηση 10-12 δις ευρώ και συνολικά ενσώματα ίδια κεφάλαια στα 30 δις, άρα διαπραγματευεται στο 1/3 της καθαρής θέσης του (αν τα χαρτιά πιάσουν τις τιμές των αμκ το discount θα είναι 70%); Πόσοι LME ακόμα θα πουλήσουν;
Αρρυθμίες στα blue chips;
Λογικά τα ερωτήματα (και πολλά ακόμα...) για τον κλάδο, ωστόσο, στο Χ.Α. έρχεται να προστεθεί η υποχώρηση σημαντικών blue chips και μετοχών σηματωρών που ιδίως τις προηγούμενες 4-5 συνεδριάσεις "έγειραν" καθοδικά, ενισχύοντας τον προβληματισμό αρκετών επαγγελματιών της αγοράς. Αλλωστε, τα χαμηλά Αυγούστου, κάπου στις 56-570 μονάδες δεν απέχουν και πολύ από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ για τον FTSE 25 που έχασε τις 185 μονάδες επόμενο κρίσιμο τεχνικό όριο είναι οι 175 μονάδες.
Οι ρευστοποιήσεις στα blue chips μπορεί να ξεκίνησαν με αφορμή τις αμκ των συστημικών ομίλων όμως συνεχλιστηκαν και μετά. Αραγε, κάποια ισχυρά χέρια παίρνουν κέρδη καθώς έχουν παρατηρηθεί αποδόσεις 20%, 50% ή και 70% μέσα στην χρονιά; Ανησυχούν για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα; Διαβλέπουν γεωπολιτικούς κινδύνους; Δεν εμπιστεύονται το οικονομικό... μοντέλο της κυβέρνησης;
Το θέμα είναι πως είτε κάποια χαρτοφυλάκια απλά μετρούν κέρδη κλείνοντας νωρίτερα τη χρονιά είτε έχουν λόγους να πιστεύουν ότι θα βρούνε χαρτιά σε χαμηλότερες τιμές, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.
Οι δύο όψεις
Βέβαια, στα βαριά χαρτιά δεν βλέπουμε τις ζημίες που γράφουν οι τράπεζες με -95% για τον κλαδικό δείκτη ή και με -20% στην εβδομάδα που περασε μόνο, πλην όμως η εικόνα τίτλων όπως ο ΟΤΕ (γύρισε σχεδόν στα 8,5 ευρώ), του ΟΠΑΠ (χάνει 21-2% σε έναν μληνα), λιγότερο της ΔΕΗ ή των ΤΙΤΑΝ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, JUMBO, FOLLI-FOLLIE που με το ζόρι κρατούν μια... αξιοπρεπή πορεία (τελευταία γιατί προ δεκαημέρου ξεχώριζαν), προβληματίζει τους brokers που ελπίζουν σε αναστροφή του κλίματος.
Σημειώνται πάντως ότι από την αρχή της χρονιάς υψηλές αποδόσεις δίνουν ακόμα οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ με +62%, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με +44%, η Coca Cola με +36%, ο ΟΛΠ με άνοδο 35%, η Lamda με +23,8%, η ΕΧΑΕ με +15,6%, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ με άνοδο 14,5% και ακολουθούν οι Jumbo, Grivalia, Viohalco.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr