Σημειώνεται ότι αρχικά τα blue chips είχαν ηπιότερη συμπεριφορά αλλά σταδιακά και αυτά υπέκυψαν υπό το βάρος των πωλήσεων στα τραπεζικά χαρτιά. Ο Τραπεζικός δείκτης έχασε 9,5%, ο FTSE 25 (ακόμα δεν επηρεάζεται από την αυξημένη λόγω ΑΜΚ στάθμιση των τραπεζών) υποχώρησε κατά 1,43%, με συνέπεια ο γενικός δείκτης να χάσει 2,06% και να κλείσει στις 626,18 μονάδες. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών έφτασε τα 412 εκατ. τεμάχια. Στις τράπεζες συνολικά ο τζίρος έφτασε τα 645 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, στην ALPHA ΒΑΝΚ άλλαξαν χέρια σχεδόν 230 εκατ. κομμάτια (τζίρος 470 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων 163 εκατ. τεμάχια στη μορφή πακέτων. Η μετοχή ξεκίνησε με τιμή αναπροσαρμοσμένη 2,35 ευρώ, κλείνοντας στα 2 ευρώ με -14,89% (τιμή της ΑΜΚ). Η ALPHA ΒΑΝΚ (έχει ομολογιούχους 1 δις ευρώ) εμφάνισε τις μικρότερες απώλειες, ήταν αναμενόμενο γιατί υπήρχε μεγάλη ζήτηση που κάλυψε την προσφορά μετοχών από τα LME. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι τα περισσότερα πακέτα ήταν προσυμφωνημένα μεταξύ LME μετόχων και ξένων funds. Μένει να δούμε αν θα κινηθεί η μετοχή και κάτω της τιμής της αύξησης βραχυχρόνια. Στον τίτλο πραγματοποιούνται οι υψηλότερες συναλλαγές/τζίρος καθώς το 32,89% είναι στα χέρια ξένων χαρτοφυλακίων (μέσω ομολογιών), με τον γαλλικό οίκο Gredit να έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή.
Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της EUROBANK υποχώρησε 29,29% στα 0,99 ευρώ, πακέτα έγιναν σε τιμές πέριξ του 1 ευρώ (με την τιμή στην έναρξη της διαπραγμάτευσης των 1,4 ευρώ), δηλαδή βρέθηκε κάτω από την τιμή της ΑΜΚ στο 1 ευρώ). Το μεγαλύτερο μέρος των προσυμφωνημένων πράξεων στη Eurobank αποδίδεται στο χθεσινό placement (για το 5,32% της Eurolife), που περνά από το χρηματιστηριακό ταμπλό σήμερα. Προφανώς κι εδώ, όπως και στην Alpha, οι ομολογιούχοι (418 εκατ. ευρώ συνολικά) πούλησαν από την πρώτη ημέρα και μέσω προσυμφωνημένων πακέτων. Θυμίζουμε ότι τα LME κατέχουν το 13,79% της Eurobank, το Fairfax 16,88% και η Eurolife 5,32% (πούλησε το ποσοστό στην Eurobank σε διεθνείς επενδυτές). Άλλαξαν χέρια σχεδόν 175 εκατ. τεμάχια, με τζίρο 176 εκατ. ευρώ, ενώ τα πακέτα αφορούν σε 137 εκατ. κομμάτια.
Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ είναι ξεχωριστή περίπτωση καθώς σήμερα μπήκαν τα χαρτιά μόνο από το reverse split (οι νέοι τίτλοι αναμένεται να εισαχθούν στις 7 Δεκεμβρίου) εξ ου και οι συναλλαγές ανέρχονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες τεμάχια. Η μετοχή ξεκίνησε από το 1 ευρώ και έγραψε σχεδόν -30%, στα 0,71 ευρώ (τιμή ΑΜΚ 0,30 ευρώ) πριν ανακτήσει κάπως έδαφος. Τελικά έκλεισε στο -27% και στα 0,73 ευρώ, με συναλλαγές 510 χιλ. τεμαχίων.
Στα υπόλοιπα blue chips πιέσεις δέχτηκαν οι ΟΠΑΠ (-2%), ΟΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-5,85%), ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (-2,2%), ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, JUMBO, FOLLI-FOLLIE, ΕΥΔΑΠ, Lamda, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ.λπ.
Αντίθετα, μόνο οι μετοχές των ΔΕΗ (+0,8%), ΤΙΤΑΝ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean, Grivalia κατάφεραν να ξεχωρίσουν με οριακές όμως αποδόσεις.
Είναι σαφές ότι και οι επόμενες ημέρες αναμένονται «καυτές» για τις τράπεζες με την αγορά να περιμένει αφενός τη συμπεριφορά των ALPHA BANK, EUROBANK, ΠΕΙΡΑΙΩΣ τις πρώτες αυτές κρίσιμες 2-3 συνεδριάσεις, αφετέρου την είσοδο αύριο της ΕΘΝΙΚΗ με τιμή 1,21 ευρώ (μόνο από το RS), έχοντας μάλλον ως μπούσουλα και τις αντιδράσεις της «τριπλέτας» σήμερα.
Να συνεκτιμηθεί πως σε μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες θα αρχίσει να «βαραίνει» η αυξημένη αποτίμηση των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών καθώς αθροιστικά θα φτάνει τα περίπου 28 δισ. ευρώ. Στα 13 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αποτίμηση της ΕΘΝΙΚΗΣ, στα περίπου 9 δις της ΠΕΙΡΑΙΩΣ και από 3 με 3,5 δισ. ευρώ σε EUROBANK και ALPHA BANK.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr