Το ενδιαφέρον, πέραν της ΕΘΝΙΚΗΣ, εστιάστηκε στα υπόλοιπα blue chips που βρήκαν πρόσφορο έδαφος για «παιχνίδι» την ώρα που «έλειπαν από τον χορό» τα τραπεζικά χαρτιά.
Η αναστολή διαπραγμάτευσης των συστημικών τραπεζών, πλην Εθνικής η οποία θα τεθεί εκτός ταμπλό από τη Δευτέρα, είχε ως αποτέλεσμα την διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος προς τις υπόλοιπες μετοχές μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με αρκετές από αυτές να σημειώνουν σημαντική άνοδο στο ταμπλό.
Πάντως, ο τίτλος της Εθνικής έκανε ένα εντυπωσιακό rebound από το -20% έως το +9%, πριν κοπάσει η «φούρια» της, χάσει τα κέρδη της και τελικά κλείσει κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών στο -16,5% και σχεδόν στα 0,08 ευρώ!
Όσον αφορά στην ΕΤΕ, την αναστολή διαπραγμάτευσης του ειδικού δικαιώματος (ADR) ανακοίνωσε το New York Stock Exchange. Όπως ανακοίνωσε το ΝΥSE ξεκινά η διαδικασία διαγραφής του ADR από την αμερικανική αγορά. Η αιτία είναι ότι η τιμή του ADR έχει παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω του ορίου του 1 δολαρίου. Όπως αναφέρει και το ΝYSE στη σχετική ανακοίνωση, ο τίτλος δεν είναι κατάλληλος για διαπραγμάτευση λόγω "υπερβολικά χαμηλών" επιπέδων της τιμής.
Υπό μία οπτική πάντως, όπως αναφέρουν οι brokers η αντίδραση των μετοχών εκτός τραπεζικού κλάδου, δηλαδή των εκπροσώπων της πραγματικής οικονομίας, δίνει ανάσες στην αγορά και «αέρα» εν όψει της εισαγωγής των νέων μετοχών των τραπεζών από τις ΑΜΚ. Λειτουργεί δηλαδή σαν μαξιλάρι ασφαλείας εν όψει της τραπεζικής επαναδιαπραγμάτευσης, όπου τα χαρτιά του κλάδου θα έχουν και αυξημένη βαρύτητα.
Ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα στις 649,79 μονάδες με κέρδη 1,09%, ενώ ο FTSE 25 με +0,68% έκλεισε στις 192,2 μονάδες.
Αν θέλουμε να αναζητήσουμε τους σημερινούς πρωταγωνιστές, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε σε τίτλους όπως η ΔΕΗ (+6,67%) που έδωσε «τάση» στην αγορά, ο ΟΠΑΠ (+6,4%) που επιχειρεί να εξέλθει βραχυπρόθεσμου εκ του πτωτικού καναλιού που είχε «πέσει», ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (+3,56%) αλλά και οι Aegean (+5,9%), Viohalco (+5%), ΕΧΑΕ (+3%), ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚΑ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ (+4,45%), MIG, JUMBO, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με τον ΟΤΕ να προσεγγίζει τα 9,4 ευρώ.
Σε «κόκκινο» έδαφος έμειναν από τα blue chips τελικά οι Coca Cola, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, FOLLI-FOLLIE, Grivalia.
Επίσης, εκτός «25άρη», ξεχώρισαν και τα χαρτιά των Fourlis, ΙΑΣΩ, Σωληνουργεία, Κυριακίδης, J & P ΑΒΑΞ.
Ο συνολικός τζίρος ανήλθε σε 26,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος σε 40 εκατ. τεμάχια.
Τι «δείχνει» η τεχνική ανάλυση για το Χ.Α.
Παρά τη τραπεζική καταιγίδα ο Γενικός Δείκτης με την ευγενική χορηγία των πέντε τίτλων Coca Cola 3E, OTE, Jumbo, Motor Oil και Folli-Follie πραγματοποιεί σταθεροποιητικές κινήσεις λίγο πάνω από τη στήριξη των 638 μονάδων και κάτω από τη διαγραμματική αντίσταση της ζώνης 655 με 670 μονάδων.
Όμως η νηνεμία αυτή αναμένεται να διακοπεί βίαια με την είσοδο των 5 δισεκ. ευρώ από τις νέες μετοχές τόσο της Eurobank όσο και της Alpha Bank, καθώς φυσιολογικά θα φέρει μεγάλες αναδιαρθρώσεις στα θεσμικά χαρτοφυλάκια, σημειώνει ο Απόστολός Μάνθος, Υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης & Μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής στη ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ.
Επίσης λόγω της ύπαρξης ενός σημαντικού premium από 17% έως 40% από τις τιμές των βιβλίων προσφορών αναμένεται λογικά μια καθοδική κίνηση λείανσης του ποσοστού διαφοράς προκαλώντας εκ νέου καθοδικές πιέσεις στο Γενικό Δείκτη δίνοντας έτσι το χώρο για την πιθανή καταγραφή τιμών χαμηλότερα από τη στήριξη των 612 μονάδων.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, στην ίδια διαγραμματική στάση αναμονής βρίσκεται και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 με τις βραχυχρόνιες στηρίξεις στις 190 και 186 μονάδες να φαίνονται αρκετά «εύθραυστες» σε μια εξελισσόμενη τραπεζοκρατούμενη καθοδική πίεση.
Τεχνικά η άκρως σημαντική μεσοπρόθεσμη ζώνη στήριξης εντοπίζεται πολύ χαμηλότερα στις 170 με 160 μονάδες. Στον αντίποδα για να προκληθεί ισχυρή αντιστροφή τάσης θα πρέπει να διερραγεί ανοδικά το ψυχολογικό όριο των 200 μονάδων.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η είσοδος των 14 περίπου δισεκ. ευρώ από τις ανακεφαλαιοποίησεις των τραπεζών σε μια αγορά, που έχει συνολική κεφαλαιοποίηση 36,8 δισεκ. ευρώ θα προκαλέσει ισχυρό ανακάτεμα της χρηματιστηριακής τράπουλας με σημαντικές ανακατατάξεις τόσο στους διεθνούς δείκτες συμμετοχής (MSCI, FTSE, STOXX) όσο και στο Γενικό Δείκτη και FTSE 25, καταλήγει.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr