Με τις τραπεζικές μετοχές να τίθενται σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης (πλην της ΕΤΕ που ακολουθεί τη Δευτέρα) τα υπόλοιπα βαριά χαρτιά για τις λίγες αυτές μέρες θα επηρεάζουν αποκλειστικά την τάση του Χ.Α. Πάντως, μέσα στον επόμενο μήνα, όταν θα εισέλθει το σύνολο των νέων μετοχών που προκύπτουν από τις τραπεζικές μετοχές, θα αλλάξουν και οι σταθμίσεις στους βασικούς δείκτες, με τις τράπεζες να ανακτούν μέρος της βαρύτητάς τους έναντι άλλων «βαριών χαρτιών».
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα λοιπόν τα επενδυτικά βλέμματα στρέφονται για λίγες μέρες στα άλλα blue chips πέραν των τραπεζών, με τα εταιρικά αποτελέσματα είτε να έχουν δώσει «στίγμα» είτε να αναμένονται έως τις 30 Νοεμβρίου.
Μεταξύ των τίτλων ξεχωρίζουν, για παράδειγμα, ο ΟΤΕ που ανέκτησε τα επίπεδα των 9 ευρώ (και άνω), ενώ προχώρησε για πρώτη φορά μετά από έναν και πλέον χρόνο στην έξοδο προς τις διεθνείς αγορές, με τη διοίκηση του ομίλου να εγγράφει άλλη μία επιτυχή κίνηση. Μένει να φανεί αν ο οργανισμός ανοίξει τον δρόμο και σε άλλες επιχειρήσεις να αναζητήσουν κεφάλαια στο εξωτερικό…
Ο ΟΠΑΠ επίσης παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς εσχάτως «τσαλακώθηκε» η τεχνική εικόνα του, οπότε μένει να διαπιστωθεί εάν μπορεί να αντιδράσει, στον απόηχο της επιβολής νέου τέλος αλλά και εν όψει του ξεκινήματος της νέας μπίζνας με τις Ιπποδρομίες. Το χαρτί λίγο απέχει από τα πρόσφατα χαμηλά των 6,1 ευρώ αλλά κάμποσο από τα 7 ευρώ που έγραφε πρόσφατα.
Στοίχημα των ημερών η ΕΧΑΕ, λόγω της προεξόφλησης πως με την εισαγωγή των νέων τίτλων θα πολλαπλασιαστούν οι τζίροι, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, με τη μετοχή να κάνει «ντόρο» εσχάτως, ενώ προφανώς και η ΔΕΗ δεν μπορεί να λείπει από τη λίστα (και λόγω MSCI), με το χαρτί τελευταία να έχει βρει πατήματα στα 4,9 και 4,6 ευρώ αλλά και δυσκολίες όταν προσέγγιζε τα 5,4 ευρώ. Θεωρείται πάντως σημαντικό να «πιάσει» το «5άρι» στην τιμή της.
Όπως σημειώνουν αναλυτές η βραχυπρόθεσμη ή και μεσοπρόθεσμη πορεία του γενικού Δείκτη θα επηρεαστεί και από τη συμπεριφορά σηματωρών όπως η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, η JUMBO, ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, το πώς θα συμπεριφερθούν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια σε μετοχές όπως η Coca Cola HBC, τα ΕΛΠΕ ή ο ΤΙΤΑΝΑΣ με τη FOLLI-FOLLIE, ενώ δευτερευόντως η αγορά αναμένει το κατά πόσο μια άλλη «ταχύτητα» μετοχών του FTSE 25, όπως οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, ΕΥΔΑΠ είναι σε θέση να δώσουν «χρώμα και τόνο» στις συναλλαγές.
Τεχνικά οι 640 μονάδες θεωρούνται ως η τελευταία ισχυρή-σημαντική στήριξη, διάσπαση της οποίας θα επιτάχυνε την... κατηφόρα προς τις 605-600 μονάδες, με ενδιαέμεσες στηρίξεις στις 635 και 620 μονάδες. Ωστόσο, παρά την αρνητική εικόνα παραμένει ενεργό το στοίχημα για «κλείσιμο των βιβλίων» (για το 2015) πάνω από την περιοχή-καμπής των 710-715 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Τεχνικά όρια προς… τα πάνω βρίσκουμε σε 665, 685 μονάδες. Οι στηρίξεις του τραπεζικού Δείκτη εντοπίζονται στις 60 και 50 μονάδες και η αντίσταση στις 85 μονάδες.
Στον FTSE 25 στηρίξεις έχουμε στις 187 και 180 μονάδες και την αντίσταση στις 197 μονάδες, με τον «25άρη» εσχάατως να δοκιμάζεται κάπου στις 190 μονάδες.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr