Άλλωστε, από την αρχή του έτους ο τραπεζικός δείκτης γράφει απώλειες πάνω από 90%, όταν ο FTSE 25 έφτασε να χάνει περί το 25% και τον Γενικό Δείκτη λίγο άνω του 20%.
Ένδειξη ότι χωρίς το τραπεζικό «βαρίδι» η αγορά θα μπορούσε να κινηθεί πιο απελευθερωμένα, με αρωγό τις μετοχές, τα χαρτοφυλάκια, τις δυνάμεις που εδώ και μήνες επιχειρούν να ανασύρουν το Χρηματιστήριο από την περαιτέρω απαξίωση.
Μπορεί οι τράπεζες να προσελκύουν εσχάτως νέα κεφάλαια επενδυτών και κερδοσκόπων λόγω των πρωτοφανώς χαμηλών τιμών των νέων αυξήσεων κεφαλαίου, όμως οι εταιρείες της βιομηχανίας, των υποδομών, της ενέργειας, του εμπορίου κ.λπ., γενικότερα της πραγματικής οικονομίας, είναι αυτές που γράφουν θετικές αποδόσεις, δημιουργώντας την «υποψία» ότι για την ώρα έχουμε δει τα χαμηλά τους.
Δεν είναι ίσως τυχαίο και το γεγονός ότι επί συνολικής κεφαλαιοποίησης 36 δις ευρώ στο Χ.Α., τα 34 δις ευρώ προέρχονται από τις αποτιμήσεις των μεγάλων και μεσαίων εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, ο τραπεζικός κλάδος θα αποκτήσει εκ νέου πολύ μεγάλη βαρύτητα στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών θα αυξηθεί σημαντικά αντικατοπτρίζοντας την προσθήκη νέων κεφαλαίων. Και αυτό θα επηρεάσει άμεσα τη συμπεριφορά της αγοράς, με τα υπόλοιπα blue chips να πρέπει να δείξουν ακόμα μεγαλύτερες αντιστάσεις εάν δεν κοπάσει η καταιγίδα στις τραπεζικές μετοχές.
Πάντως, ήδη μετοχές όπως η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Coca Cola, ΟΛΠ, INTRALOT, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, LAMDA έχουν δώσει από αρχές του έτους αποδόσεις από 25% έως 70%, ενώ ανοδικά έχει κινηθεί και ο ΟΤΕ, όπως και χαρτιά μικρότερων κατηγοριών, από τα Πλαστικά Θράκης (ΠΛΑΘ), τη Σωληνουργεία Κορίνθου (ΣΩΛΚ) έως την Kleeman (ΚΛΕΜ) και την Autohellas (ΟΤΟΕΛ). Την ίδια ώρα, στο τελευταίο τρίμηνο ο ΟΤΕ έχει δώσει απόδοση 14%, η ΔΕΗ +19%, η JUMBO +25%.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr