Και όταν οι brokers και οι αναλυτές σημειώνουν το «μηδέν», δεν το υπογραμμίζουν μόνο για τη νέα εποχή που ξεκινάει στο ταμπλό υπό τα φρέσκα δεδομένα αλλά και γιατί οι τιμές των ΑΜΚ έγραψαν κυριολεκτικά νούμερα κοντά στο μηδέν για όλες τις τράπεζες.
Μια από τις πλέον δύσκολες εβδομάδες, αυτή των book buildings, των τελευταίων ετών για το Χ.Α. έκλεισε με πτώση 38,5% στις τράπεζες. Και η αγορά ξεκινάει να γράφει νέα σελίδα με νέες χαμηλές τιμές, με εξαΰλωση των παλιών μετόχων και με το ΤΧΣ να βλέπει τα ποσοστά του να συρρικνώνονται. Οι τράπεζες που θα έχουν προσεχώς και πάλι μεγάλη κεφαλαιοποίηση, κοντά στα 13-14 δις ευρώ, θα ανακτήσουν κάτι από το χαμένο ειδικό τους βάρος, δηλαδή θα αυξηθεί ν στάθμισή τους στους βασικούς δείκτες, άρα η συμπεριφορά τους θα επηρεάζει περισσότερο το Χ.Α.
Βέβαια, θα διαπραγματεύονται με μεγάλο discount, με όρους χρηματιστηριακή προς λογιστικής αξίας στο 0,35 με 0,4, όταν οι άλλες τράπεζες στην Ευρώπη απέχουν πολύ από αυτά τα νούμερα (από 0,7x έως 0,9x). Υπό αυτή την έννοια, υπάρχει μεγάλη ψαλίδα… προς κλείσιμο, υπάρχουν πιθανές νέες μεγάλες υπεραξίες στο μέλλον, ωστόσο, αυτά θα συμβούν μόνο υπό προϋποθέσεις και εφόσον ο κλάδος περιορίσει αισθητά τις πληγές και τα βάρη του. Δηλαδή, κάποια χαρτοφυλάκια, κάποια hedge funds, «μυρίστηκαν» ευκαιρίες στα χαμηλά έως απογοητευτικά επίπεδα τιμών και έριξαν τα πονταρίσματά τους. Αν τους βγούνε ή όχι, όπως και πότε θα τους βγει, θα φανούν επί της οθόνης…
Γιατί όπως λέγεται στην αγορά, υπάρχουν μεγάλα discounts, κάτοχοι ομολόγων που βρέθηκαν κατά τις ανταλλαγές με μετοχές, νέα πληθώρα χαρτιών που θα μπούνε προς εισαγωγή, τιμές (και μετά τα reverse split, με τα οποία θα γίνει η αναπροσαρμογή καθώς οι ΑΜΚ έγιναν με βιβλίο προσφορών) που αφήνουν περιθώρια για αποκόμιση κερδών και προϊδεάζουν για την εμφάνιση ενός νέου πτωτικού γύρου.
Σημειώνεται ότι μέσα στην εβδομάδα ξεκινάει η διαδικασία, και ολοκληρώνεται στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, με τις αναστολές διαπραγμάτευσης, τις μετατροπές με τα RS, τις εγκρίσεις καιν την εισαγωγή των νέων μετοχών και όλα είναι πιθανά.
Πάντως, το Χ.Α. έδειξε να πατά στις 640 μονάδες, να μην υπολογίζει και τις πολιτικές αναταράξεις, με συνέπεια η αγορά να προσδοκά σε ανοδικό γύρισμα προς τις 700 με 715 μονάδες με τη συνεισφορά και των μη τραπεζικών blue chips. Οι traders συνεχίζουν τη δουλειά τους, εστιάζοντας στην εκταμίευση των 10+2 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό που προβλέπει μικρότερη ύφεση (αλλά πολλά μέτρα), στο επερχόμενο ασφαλιστικό, στις δραματικές εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας.
Επίσης ήταν εμφανής η διαφοροποίηση τίτλων όπως οι Coca Cola (ΕΕΕ), ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, FOLLI FOLLIE, JUMBO, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΟΥ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. που εκ περιτροπής κράτησαν τον Γ.Δ. και τον FTSE 25 σε αξιοπρεπή πορεία. Ενώ και κάποια εταιρικά αποτελέσματα 9μήνου έδειξαν ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που αντέχουν, ακόμα και στην εποχή των capital controls.
Για το βράδυ της Τρίτης 24/11 ο MSCI προγραμματίζει να ανακοινώσει εάν θα διατηρήσει τελικά Eurobank και Πειραιώς στον Global Index, όμως σε κάθε περίπτωση μικρή θα είναι η ζημιά στην στάθμιση των ΓΔ και FTSE 25.
Την επόμενη εβδομάδα σημασία θα έχουν η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πολλών εισηγμένων ή και η προσπάθεια διαχειριστών να διαμορφώσουν ακόμη καλύτερες τιμές σε θέσεις που έχουν "χτίσει" σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips. Οι τράπεζες έχουν ακόμα τα θέματά τους, εάν δε επιβεβαιωθεί η προσδοκία για καλό φίνις μέσα στο 2015 τότε μάλλον βασικό ρόλο θα παίξουν τα μη τραπεζικά βαριά χαρτιά με τον FTSE 25 να δείχνει αντοχές στις 190 μονάδες.
Αξίζει πάντως να προσθέσουμε ένα ακόμα πονηρό σημείο. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης κάποια στιγμή θα φέρει προς έγκριση στις Αρχές το θέμα της επαναφοράς των παραγώγων προϊόντων των τραπεζών στην αγορά, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την κάθε μετοχή ή το συμβόλαιο του 25άρη με την αυξημένη στάθμιση του κλάδου...
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr