Αρχικά και λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης σημειώθηκε σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον όταν και διέρρευσε η είδηση της αποστολής νέας ελληνικής συμπληρωματικής πρότασης ωθώντας τον Γενικό Δείκτη να αναρριχηθεί στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 787,20 μονάδες και κέρδη 2,95%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας, σύσσωμος ο 25αρης ήταν με θετικό πρόσημο, ενώ τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη βρέθηκε να σημειώνει ο τίτλος της ALPHA BANK (αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,308 ευρώ, +8,07%) ενώ κέρδη μεγαλύτερα του 6%, βρέθηκαν να σημειώνουν οι ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.
Ωστόσο λίγο αργότερα επέστρεψε ο προβληματισμός καθώς οι πωλητές στην φήμη πως κύκλοι της ΕΕ χαρακτηρίζουν μη αξιόπιστη και τη νέα ελληνική συμπληρωματική πρόταση πυροδότησε σχεδόν αντανακλαστικά ρευστοποιήσεις και μερική κατοχύρωση θέσεων, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στο χαμηλό ημέρας και τις 766,65 μονάδες και κέρδη 0,26% πριν ακολουθήσει η δήλωση της Κομισιόν ότι οι ελληνικές προτάσεις εξετάζονται με προσοχή και η συνεδρίαση ολοκληρωθεί με κέρδη 0,62%. Αντίστοιχη εικόνα και για τον τραπεζικό δείκτη ο οποίος έκλεισε με κέρδη 1,10% όταν ενδοσυνεδριακά κατέγραψε άνοδο ακόμη και 5,32%.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε μέτρια επίπεδα αν και ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας και διαμορφώθηκε στα 68,7 εκατ. ευρώ.
Χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια ακόμη συνεδρίαση που προβληματίζει τους βραχυπρόθεσμους παίκτες οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς να δεχτούν και με βάση ποιου σεναρίου να χαράξουν την επενδυτική τους στρατηγική. Ωστόσο διευκρινίζουν ότι η νέα ελληνική πρόταση αποτελεί αφορμή να αντιδράσει το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από ένα διήμερο σημαντικής πτώσης και αποδεικνύει ότι με την παραμικρή αφορμή η αγορά αναζητά ευκαιρία για να αντιδράσει.
Συμπερασματικά, τονίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου όλα τα βλέμματα θα παραμείνουν στραμμένα στην Τετάρτη, καθώς η Αγορά θα περιμένει τα μηνύματα από την Σύνοδο Κορυφής και τις επιμέρους συναντήσεις, αλλά και την στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ στο θέμα των Ελληνικών Τραπεζών (ELA και Τραπεζικά collaterals).
Σε ότι αφορά στα επί μέρους στοιχεία της συνεδρίασης στήριξη στον Γενικό Δείκτη έδωσαν μετοχές όπως η ALPHA ΒΑΝΚ που έκλεισε στο +5,2%, η MOTOR OIL με +4,2% αλλά και η ΔΕΗ με την ΜΕΤΚΑ με +3%. Ακολούθησε ο OΛΠ που έκλεισε 2,92% υψηλότερα, η EUROBANK ενισχύθηκε 2,33%, ο ΟΤΕ 1,45%, ο ΟΠΑΠ 1,35% και ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ +1,07%.
Αντίθετα απώλειες 4,6% κατέγραψε η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ενώ επίσης καθοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των Folli (-1,7%) και ΕΛΠΕ (-1,5%). Η ΤΕΝΕΡΓ έχασε 2,24%, η ΕΤΕ 1,83% και η ΕΧΑΕ 1,46%.
Καλύτερα κρατήθηκε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, με το δείκτη FTSEM να κλείνει 1,53% υψηλότερα με πρωταγωνιστές της ανόδου τους ΦΟΥΡΛΗΣ (+6,45%), ΣΩΛΚ (+5,05%), FRIGOGLASS (+3,32%) και ΣΙΔΕΝΟΡ(+1,52%).
Αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές της ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ στα 0,417 ευρώ, JUMBO στα 7,8 ευρώ και VIOHALKO στα 2,48 ευρώ.
Στα παράγωγα, το συναλλακτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε για άλλη μία φορά στα μετοχικά συμβόλαια, ενώ το συμβόλαιο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε με οριακό premium της τάξης του 0,2%. O τζίρος της spot διαμορφώθηκε στα 68,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,24 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Σταθεροποιητικά τέλος κινήθηκαν τέλος οι αποδόσεις των ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ανέρχεται στο 11,46% και η απόδοση του 2ετούς ανέρχεται στο 25%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr