Το ενδιαφέρον της εγχώριας αγοράς στρέφεται, πιο συγκεκριμένα, σήμερα στη συνεδρίαση του Brussels Group, η οποία είναι η πρώτη που θα γίνει με φυσική παρουσία και των δύο πλευρών εκεί από την Παρασκευή, καθώς τις προηγούμενες ημέρες οι συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων γίνονταν μέσω τηλεδιάσκεψης. Στόχος των σημερινών διαβουλεύσεων στο Brussels Group είναι η επιτακτική ανάγκη να "κλείσουν" όσο το δυνατόν περισσότερα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, ώστε η αυριανή Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας να καταλήξει με ένα κοινό κείμενο.
Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μεγάλη βάση στην Σύνοδο Κορυφής, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και η καγκελαρία της Γερμανίας υποβαθμίζουν τις προσδοκίες από την αυριανή ημέρα.
Στη νευρικότητα που επικρατεί σήμερα στη Λεωφόρο Αθηνών συμβάλλει και η σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, στην οποία θα γίνει άλλη μια αναθεώρηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς επίσης και το πόρισμα για το haircut των ομολόγων που δέχεται ως collateral η ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας.
Να σημειωθεί, όπως έγραψε νωρίτερα το reporter.gr, ότι ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, και γενικά το "σκληροπυρηνικό μπλοκ" της ΕΚΤ ασκούν πιέσεις στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι με κύριο στόχο να μην περάσει το αίτημα για αύξηση του haircut στα ενέχυρα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στον ELA για την άντληση ρευστότητας. Ωστόσο φαίνεται ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα επιμείνει να κρατήσει ουδέτερη στάση και να μην τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια των ελληνικών τραπεζών, σε μια περίοδο χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι περισσότεροι επενδυτές διατηρούν προσωρινά τις θέσεις τους μέχρι να φανεί αν προχωράμε προς συμφωνία με τους εταίρους ή προς ρήξη. Με άλλα λόγια, κανείς τις τελευταίες ημέρες δεν τολμά να πάρει σαφή θέση long ή short στις ελληνικές μετοχές, καθώς και τα δύο σενάρια, δηλαδή της ρήξης και της συμφωνίας, μοιάζουν πιθανά. Σε αυτή τη λογική αναμένεται να κινηθεί τις επόμενες ημέρες η ελληνική αγορά, αναμένοντας να φανεί αν θα υπάρξει συμφωνία και, αν υπάρξει, να αξιολογήσει τις παραμέτρους της.
Στα πλαίσια αυτά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 840,40 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,71%, αποτυγχάνοντας έτσι και σήμερα να κλείσει άνω των 850 μονάδων.
Ωστόσο, ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 854,75 μονάδες, ενώ κατώτερη τιμή στις 833,08 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 72,24 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,78%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,20%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Viohalco (+4,22%), της ΕΥΔΑΠ (+1,26%), του ΟΠΑΠ (+1,16%), της Coca Cola HBC (+0,24%) και της ΜΕΤΚΑ (+0,12%).
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-4,08%), της ΔΕΗ (-3,98%), της Τέρνα Ενεργειακή (-3,74%), της Ελλάκτωρ (-2,63%), του ΟΤΕ (-1,73%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,65%), της Alpha Bank (-1,56%), του ΟΛΠ (-1,56%), της MIG (-1,47%) και της Πειραιώς (-1,33%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Μοχλός +29,60%, Καθημερινή +19,28%, Γαλαξίδι +18,75%, SATO(κ) +17,65%, Altec +10,00% και Revoil +10,00%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: ΑΕΓΕΚ -11,54%, Αττικές Εκδόσεις -10,00%, ΒΙΣ -9,95%, Μύλοι Κεπενού -9,99% και Mermeren -9,14%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr