Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με φόντο την ανησυχία των επενδυτών για κλιμάκωση της κατάστασης στο Ιράκ και άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,95% στις 6.778 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,26% στις 9.913 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,25% στις 4.543 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύθηκε 0,01% στις 22.166 μονάδες, ενώ στην Μαδρίτη ο IBEX 35 έκλεισε υψηλότερα 0,23% στις 11.114 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,24% στις 347 μονάδες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε με αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ καθώς οργανώσεις που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα έχουν καταλάβει διάφορες περιοχές στη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα παγκοσμίως. Την Πέμπτη, οι ισλαμιστές κατέλαβαν την πόλη του Κιρκούκ, όπου βρίσκεται ο αγωγός πετρελαίου Kirkuk-Ceyhan.
Ράλι στις ενεργειακές μετοχές έχει προκαλέσει η αυξανόμενη ένταση στο Ιράκ όπου τζιχαντιστές έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους διάφορες περιοχές της χώρας, προκαλώντας ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου.
Η γαλλική Total SA ενισχύθηκε 0,92% και η Royal Dutch Shell Plc υποχώρησε 0,02%. Η κινεζική CNOOC, η μεγαλύτερη εταιρεία διυλιστηρίων στη χώρα κατέγραψε άνοδο 1,91% οδηγώντας υψηλότερα τον δείκτη Hang Seng (+0,7%). H PetroChina Co., o No1 παραγωγός πετρελαίου κατέγραψε άνοδο 0,42% στο χρηματιστήριο του Χόνγκ Κονγκ. Η ιαπωνική ενεργειακή Inpex Corp. σημείωσε "άλμα" 4,54% στο χρηματιστήριο του Τόκιο ενώ η SK Innovation Co στη Νότιο Κορέα ενισχύθηκε 3,5%.
Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση, επηρεασμένες από την ένταση στο Ιρακ. Lufthansa, Air France και Ryanair όλες έκλεισαν με ισχυρή πτώση.
Εν τω μεταξύ, σε υψηλό εννέα μηνών πλησιάζοντας τα $114 ανά βαρέλι βρίσκεται το brent καθώς οι κλιμακούμενες εντάσεις στο Ιράκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα παγκοσμίως, έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους επενδυτές. Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου για το Brent crude σημείωσαν άλμα 3,07 δολαρίων στα 113,02 δολάρια το βαρέλι. Το αργό παράδοσης Ιουλίου σημείωσε άνοδο 2,13 δολάρια στα 106,53 δολάρια.
Ανοδικά η Wall
Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται οι αμερικανικοί δείκτες, παρά την υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,40%, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,31% και ο δείκτης S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 0,25%.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 81,2 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών - υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ στις αρχές Ιουνίου, από 81,9 μονάδες που ήταν τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και της Thomson Reuters.
Τα στοιχεία δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν άνοδο του δείκτη στις 82,8 μονάδες, χάρη στις θετικές τάσεις στην αγορά εργασίας και στην άνοδο των μετοχών.
Επίσης, αιφνίδια πτώση κατά 0,2% σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Μάιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του δείκτη κατά 0,1%. Η τιμή των αγαθών υποχώρησαν κατά 0,2% τον Μάιο ενώ οι τιμές υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 0,2%.
Σε επίπεδο μετοχών, η Intel ενισχύεται κατά 7,2%, καθώς ανακοίνωσε ότι αναμένει τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου να φτάσουν τα 13,7 δισ δολάρια, σε σύγκριση με το προηγούμενο εύρος των 13 δισ. δολαρίων. Οι προβλέψεις αυτές επισκίασαν τις ανησυχίες που προκάλεσε το πρόστιμο - ρεκόρ που της επεβλήθη το 2009 από την Κομισιόν για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην ευρωπαϊκή αγοράμικροεπεξεργαστών.
Άλμα 47% σημειώνει η OpenTable, καθώς η Priceline Group συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία κρατήσεων σε εστιατόρια, έναντι 2,6 δισ. δολαρίων σε μετρητά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr