Σε αυτή την κίνηση αναμένονται μαζικότερη συμμετοχή σε επίπεδο κεφαλαιοποιήσεων, έντονες συγκινήσεις σε επίπεδο αποδόσεων, αλλά και αυξημένο ρίσκο λόγω των ασταθών θεμελιωδών ομάδας εταιριών που ακροβατεί στο τεντωμένο σχοινί των υποχρεώσεων και της αδυναμίας πληρωμών, αφού πλέον τα χρονικά περιθώρια κάλυψης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για πολλές από αυτές έχουν στενέψει επικίνδυνα.
Αυτή την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,21%, διαμορφούμενος την Παρασκευή στις 4121,14 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές παρουσίασαν μείωση κατά 15% και διαμορφώθηκαν στα 255,6 εκ. ευρώ, ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 43 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού, αυξάνοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή του χρόνου στα 667,3 εκ. ευρώ.
Με τα αποτελέσματα να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη Βαρύτητα, η αγορά εισέρχεται πλέον στην πλέον ενδιαφέρουσα περίοδο της χρονιάς. Βρισκόμαστε στην χρονική στιγμή όπου διαχειριστικά αξιολογούνται οι επιχειρηματικές επιδόσεις των 3/4 της φετινής χρήσης και η επιβεβαίωση ή μη των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί στην αρχή της χρονιάς αναμένεται να προσδιορίσει το στίγμα των τακτικών κινήσεων για τον επόμενο μήνα.
Η ύπαρξη μια αρκετά ικανής παρακαταθήκης από τα αποτελέσματα εξαμήνου δίνει το δικαίωμα αισιοδοξίας για το σύνολο της τελικής γραμμής που αφορά τα κέρδη, χωρίς όμως να παραγνωρίζονται νέες ποιοτικές και ποσοτικές παράμετροι που θα εξαχθούν από την επεξεργασία των μεγεθών των εισηγμένων. Έτσι βαρύνουσα σημασία θα έχουν το μερίδιο αγοράς, οι εισροές εσόδων από το εξωτερικό, η κάλυψη των υποχρεώσεων από τις λειτουργικές ροές, τα περιθώρια κέρδους, το μέγεθος των ιδίων κεφαλαίων ενώ σε ότι αφορά τις ποιοτικές μεταβλητές η ωρίμανση και αξιοποίηση πολλών επενδυτικών προσπαθειών θα κρίνει και την ανανέωση της εμπιστοσύνης της αγοράς απέναντι σε όσες εταιρίες δανείστηκαν ή τύπωσαν μετοχές για να χρηματοδοτήσουν την επέκταση τους.
Την ίδια στιγμή στο εξωτερικό τα εταιρικά αποτελέσματα αποτελούν την κύρια αφορμή συνέχισης της ανόδου σε μια συγκυρία που χαρακτηρίστηκε από ψηλότερα επιτόκια και ακριβή ενέργεια, αιτίες που θα μπορούσαν άνετα να αποτελέσουν επιχειρήματα μείωσης των εταιρικών κερδών.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης την εβδομάδα που πέρασε αγόρασε χρόνο μετατοπίζοντας την αντίσταση των 4.220 μονάδων κατά 60 μονάδες ανεβάζοντας την ζώνη προσφοράς (και την αδρεναλίνη) στις 4.300 μονάδες. Η αργή ανοδική κίνηση ευνόησε την εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος στην μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση, χωρίς να εκλείψουν τα φαινόμενα ακραίων κερδοσκοπικών φαινομένων. Οι συναλλακτικοί όγκοι παρέμειναν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που ευνοεί την συνέχιση της ανοδικής κίνησης με τους ίδιους ρυθμούς χωρίς να δημιουργούνται ακόμα υποψίες διανομής από τα ισχυρά χέρια.
Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr