Έπειτα από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις κατά τις οποίες τα κέρδη για τον δείκτη ανήλθαν σε 7% ή 30% από την αρχή του μήνα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στο κόκκινο. Η ορμή της αγοράς είναι τέτοια που την Τετάρτη καταγράφηκε μόλις η Τρίτη πτωτική συνεδρίαση του μήνα. Από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου σε σχέση με την πτώση που ξεκίνησε στο τέλος Μαϊου, ο γενικός δείκτης καταγράφει άνοδο πάνω από 50% και περίπου 27 με 28% από την αρχή του χρόνου. Οι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι το… ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και πως τα καλά νέα που έχει μπροστά της η αγορά είναι περισσότερα από τα άσχημα.
Τι εννοούν; Οι χρηματιστές σε επαφές που έχουν με τους ξένους πελάτες τους θεωρούν ότι έστω και την τελευταία στιγμή η Ευρώπη θα έρθει σε συμφωνία με την Ελλάδα και για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και για την βιωσιμότητα του χρέους. Η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος είναι σημαντική για φέτος, όπως και για του χρόνου, καθώς επίσης υπάρχει εκτίμηση ότι η χώρα θα περάσει σε θετικούς ρυθμούς ΑΕΠ από το πρώτα κιόλας τρίμηνο του 2014.
Η διόρθωση που βγήκε την Τετάρτη είναι φυσιολογική και πως για την επόμενη μέρα, δηλαδή για την Πέμπτη, η στήριξη της αγοράς βγαίνει στις 1.145 μονάδες, που σημαίνει ότι μέσα σε δύο συνεδριάσεις η αγορά θα έχει διορθώσει τουλάχιστον κατά 5% και κάποια χαρτιά, όπως οι τράπεζες πολύ περισσότερο, δίδοντας έτσι την ευκαιρία νέων τοποθετήσεων. Ο υψηλός τζίρος και την Τετάρτη, που διαμορφώθηκε στα 157 εκατ. ευρώ, αποδεικνύει του λόγου το αληθές, ότι δηλαδή, η προσφορά απορροφούνταν μεν, σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών δε.
Πολύ σημαντικό δε, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ότι έχουν επιβεβαιωθεί όλες οι αντιστάσεις. Δηλαδή, την περασμένη εβδομάδα στις 1.150 – 1.160 μονάδες βγήκαν πωλήσεις. Αφού υποχώρησε η αγορά από εκεί, έκανε στη συνέχεια την κίνηση προς την επόμενη αντίσταση, τις 1.200 μονάδες, όπου και στην περιοχή αυτή ενεργοποιήθηκε το stock picking και το κλείσιμο ανοιχτών θέσεων. «Αυτό είναι καλό», υποστηρίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τ. Ζαμάνης, «διότι τοποθετείσαι με ανοιχτά χαρτιά». Η άποψη που υπάρχει στα χρηματιστηριακά γραφεία πάντως, είναι ότι οι εντολές αγορών που υπάρχουν για τις επόμενες μέρες είναι περισσότερες από τις πωλήσεις και πως η «εξαέρωση» ή η αποσυμπίεση των αποτιμήσεων πρέπει να είναι μέσα στο πρόγραμμα.
Πτώση 5,32% για τον τραπεζικό κλάδο, μ την ΕΤΕ να υποχωρεί 7,45%, στα 4,35 ευρώ, μάζεμα για την Πειραιώς που κατέγραψε απώλειες 4%, στο 1,68 ευρώ και ακόμα περισσότερο για την Alpha που περιόρισε τις απώλειές της στα 0,669 ευρώ.
Σημειωτέον, ότι το περασμένο διάστημα, μια σειρά από μετοχές, ειδικά του 25άρη βρέθηκαν σε υψηλά έτους. Πτώση 6,555 για τον ΟΠΑΠ, στα 8,99 ευρώ, Ιντραλότ 6,44%, στο 1,89 ευρώ, η οποία αν διασπάσει τις επόμενες μέρες το 1,96 ευρώ και με αυξημένους όγκους μπορεί να κάνει κίνηση προς νέα υψηλά έτους, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, απώλειες άνω του 6% για την Τέρνα Ενεργειακή, άνω του 5% για Motor Oil και ΣΩΛΚ. Κλείσιμο στα 5,67 ευρώ για τον Μυτιληναίο, στα 13,34 ευρώ για την ΜΕΤΚΑ, στα 8,85 για τον ΟΤΕ, στα 7,45 για την ΕΧΑΕ και στα 9,73 ευρώ για τη ΔΕΗ. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κατέγραψε απώλειες 3,82%, στις 1.156,36 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 1.142.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, με φόντο τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ ότι σχεδιάζει στρές τέστ για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι μετοχές των οποίων συμπαρασύρουν όλους τους δείκτες.
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,49% και έκλεισε στις 6.674 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώσε πτώση 0,31% στις 8,920 μονάδες.
Απώλειες και για τον δείκτη CAC 40 στο Παρίσι, που έκλεισε στο - 0,80% στις 4,261 μονάδες.
Σε αρνητικό έδαφος και το Μιλάνο, όπου ο FTSE MIB έχασε 2,32% και έκλεισε στις 19,911 μονάδες.
Στην Ισπανία, ο ΙΒΕΧ 35 κατέγραψε πτώση κατά 1,95% και έκλεισε στις 9,828 μονάδες.
Πτώση και για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, ο οποίος έκλεισε στις 319 μονάδες.
Παρουσιάζοντας τα σχέδιά της για τον αναλυτικό έλεγχο των 128 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ σημείωσε ότι η άσκηση αποσκοπεί στη βελτίωση της διαφάνειας στον τραπεζικό τομέα, στον εντοπισμό και την εφαρμογή «διορθωτικής δράσης» εκεί όπου χρειάζεται και στη δημιουργία εμπιστοσύνης στις τράπεζες.
«Μία ενιαία διεξοδική αξιολόγηση, εφαρμοσμένη ομοιόμορφα σε όλες τις σημαντικές τράπεζες που αντιστοιχούν στο 85% του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την Ευρώπη και για το μέλλον της οικονομίας της Ευρωζώνης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι σε γραπτή ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Η διαφάνεια θα είναι ο πρωταρχικός στόχος της (αξιολόγησης). Αναμένουμε ότι η αξιολόγηση αυτή θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα στην ευρωστία των τραπεζών της Ευρωζώνης και στην ποιότητα των ισολογισμών τους».
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της τον Οκτώβριο του 2014, πριν αναλάβει τα νέα καθήκοντα της εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Εάν εντοπισθούν κεφαλαιακά ελλείμματα, οι τράπεζες θα πρέπει να τα καλύψουν, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι «για την επιτυχία της άσκησης είναι καθοριστική η εκ των προτέρων ύπαρξη ασφαλιστικών δικλείδων».
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr