Μικρά κέρδη για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. και ανέπαφο παραμένει το ανοδικό σενάριο, παρά την έξοδο της Βιοχάλκο από τη χώρα, η οποία «μετακομίζει» την έδρα της στο Βέλγιο προκειμένου να πετύχει ευνοϊκότερους όρους δανεισμού και χρηματοδότησης. Οι μετοχές του ομίλου υπέστησαν σημαντική πτώση με αυτή της μητρικής να κλείνει με απώλειες 7,62%, στα 4,12 ευρώ. Τα ΣΩΛΚ περιόρισαν τις απώλειες σε 1,44%, στα 2,05 ευρώ, τα Ελληνικά Καλώδια υποχώρησαν κατά 3,8%, η Χαλκόρ 2,49% και η Σιδενόρ 1,86%. Ο γενικός δείκτης, αν και μετά την είδηση αποχώρησης της Βιοχάλκο έφτασε να υποχωρεί στις 979 μονάδες, έκλεισε με μικρή άνοδο 0,18%, στις 993 και με τζίρο 44,5 εκατ. ευρώ.
Το κλίμα στην αγορά παραμένει ενθαρρυντικό, δεδομένου ότι οι αγορές έχουν πειστεί ότι η χώρα μας θα εμφανίσει στο τέλος του χρόνου πρωτογενές πλεόνασμα και πως οι ρυθμός ύφεσης θα περιοριστεί στα επίπεδα του 3,8%. Το μεγάλο ζητούμενο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, είναι να υπάρξει διευθέτηση και οριστική λύση στο χρέος, με πιθανότερο σενάριο, αυτό της μετακύλισης των δανείων για δέκα ή είκοσι χρόνια και ταυτόχρονα να μειωθεί περαιτέρω το επιτόκιο.
«Η αγορά κάτι περιμένει», σχολιάζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθος. «Δεν αποκλείεται αυτό να είναι η έλευση και ο έλεγχος της τρόικα», καταλήγει.
Το ανοδικό σενάριο κρατάει ανέπαφο προς το παρόν, ο ΟΤΕ, που μετά την αύξηση της τιμής στόχου της Citigroup ενισχύθηκε στα 7,68 ευρώ, με υψηλά έτους τα 7,81 ευρώ. Η τιμή στόχος της Citi είναι τα 9 ευρώ. Θετικό πρόσημο και για την Jumbo ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται ζήτηση για απόκτηση πακέτων από ξένα χαρτοφυλάκια. Η μετοχή ενισχύεται στα 8,90 ευρώ και με υψηλό έτους τα 9,07 ευρώ. Από εκεί και πέρα, εκεί που κατέγραφε κέρδη πάνω από 1% η μετοχή της Coca Cola έκλεισε με απώλειες 0,13%, πάνω από 2% ενισχύθηκε η Πειραιώς, απώλειες 1% για την Εθνική, σημαντικά κέρδη για ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ (στα 10,40 η νέα τιμή στόχος από την Eurbank Equities). Κέρδη για την ΕΧΑΕ στα 6,20 ευρώ, η οποία δέχθηκε πλήγμα από την απόφαση της Βιοχάλκο να αλλάξει τόσο φορολογική, όσο και χρηματιστηριακή έδρα.
Wall
Θετικά πρόσημα καταγράφουν οι δείκτες στην αγορά της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να εκφράζουν την ικανοποίησή τους από την παραίτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερ από την κούρσα διεκδίκησης για τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, FED.
Επιπλέον, στήριξη στους δείκτες έδωσε η ανακοίνωση της FED ότι η βιομηχανική παραγωγή στην περιοχή της Νέας Υόρκης ανέκαμψε τον Σεπτέμβριο μετά την επιβράδυνση που παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα. Η υποχώρηση του Αυγούστου δεν ήταν αναμενόμενη ξαφνιάζοντας του αναλυτές και προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές.
Σε αυτό το κλίμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο +0,90%, ο S&P 500 κερδίζει +0,71% και ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας ενισχύεται +0,88%.
Eυρώπη
Σημαντική ενίσχυση για τους ευρωδείκτες, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη Fed και... στην Γέλεν. Με σημαντικά κέρδη συνεχίζουν τις συνεδριάσεις τους οι ευρωπαϊκοί δείκτες, στον απόηχο των εξελίξεων σχετικά με την Fed. O FTSE κερδίζει 0,94% στις 6.646 μονάδες. Ο CAC ανεβαίνει 0,96% στις 4.154 μονάδες, ωθούμενος από τα κέρδη που έχει η μετοχή της Sanofi, ως επόμενο της αναβάθμισης σύστασης από την Barclays.
Ο DAX συνεχίζει να ανεβαίνει σε ιστορικά υψηλά, με το δείκτη της Φρανκφούρτης να ενισχύεται 1,25% στις 8.617 μονάδες.
Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο IBEX 35 κερδίζει 0,68% στις 9.001 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB ανεβαίνει 0,76% στις 17.681 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 γράφει άνοδο 0,82% στις 314 μονάδες. Στο μέτωπο των οικονομικών μεγεθών, στο 1,3% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, από 1,6% που ήταν τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.
Αποπληθωρισμό -1% εμφάνισε η Ελλάδα τον Αύγουστο, σημειώνοντας νέα μείωση σε σχέση με τον Ιούλιο (-0,5%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,3% τον Αύγουστο, από 1,6% τον Ιούλιο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στο 2,6%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,5% από 1,7% την ίδια περίοδο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,7%.
Μετά την Ελλάδα το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην ΕΕ εμφάνισε η Βουλγαρία (-0,7%) και η Λετονία (-0,1%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Εσθονία με 3,6%, την Ολλανδία με 2,8% και τη Ρουμανία με 2,6%. Σε σχέση με τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε 24 κράτη μέλη και παρέμεινε αμετάβλητος σε τρία, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Μεγάλη Βρετανία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr