Με μεικτά πρόσημα κινούνται σήμερα οι δείκτες στην Ευρώπη, που κάνουν «διάλλειμα» από το τριήμερο ανοδικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας. Υπό τη σκιά μίας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία, οι επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για το αποτέλεσμα, αλλά και τον αντίκτυπο ενός τέτοιου εγχειρήματος
Τον τόνο δίνουν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών, που σήμερα κινούνται με αρνητικό πρόσημο, καθώς η τιμή του πετρελαίου παρουσίασε πτώση.
Συγκεκριμένα, η μετοχή της Royal Dutch Shell χάνει -0,95% και η μετοχή της γαλλικής Total υποχωρεί -0,85%. Επιπλέον, οι μετοχές της ενεργειακής BG Group σημειώνουν απώλειες -0,95%.
Έτσι, επηρεασμένοι από το γενικότερο κλίμα οι ευρωπαϊκοί δείκτες παρουσιάζουν αρνητικά πρόσημα.
Ο Stoxx Europe 600 χάνει -0,36%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί -0,43%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημειώνει απώλειες -0,02% και στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει πτώση -0,45%.
Μπερδεμένη εμφανίζεται η ατμόσφαιρα στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου με τον Ibex 35 στη Μαδρίτη να πέφτει -0,60%, ενώ αντιθέτως στο Μιλάνο τον FTSE MIB ύστερα από διακυμάνσεις σε οριακά θετικό και αρνητικό πρόσημο, σημείωσε ανοδική στροφή και κερδίζει +0,41%.
Ασία
Έτσι, με σημαντικά κέρδη έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο, τροφοδοτούμενο αφενός από το κλίμα που δημιούργησε η ανάθεση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στην ιαπωνική πρωτεύουσα, αφετέρου από τα στοιχεία για το ΑΕΠ.
Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 344,42 μονάδες, σε ποσοστό 2,48%, και διαμορφώθηκε στις 14.205,23 μονάδες.
Εξάλλου, τα αναθεωρημένα στοιχεία για την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 κατέδειξαν ότι η Ιαπωνία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,8%, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για ανάπτυξη 2,6%. Πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης. Η ανάπτυξη της Ιαπωνίας στο πρώτο εξάμηνο του 2013 διαμορφώθηκε στο 4% σε μέσα επίπεδα.
Εν τω μεταξύ, η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων έδωσε μεγάλη ώθηση στις μετοχές των κατασκευαστικών εταιρειών και των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων. Έτσι, οι μετοχές της κατασκευαστικής Kajima έκλεισε με κέρδη +9,70% και της ανάπτυξης ακινήτων Mitsui Fudosan στο +6,36%.
Στην περίπτωση της Κίνας, ύξηση μεγαλύτερη απ' ό,τι αναμενόταν εμφάνισαν οι εξαγωγές της Κίνας τον Αύγουστο, ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε κάτω από τον στόχο της κυβέρνησης, εντείνοντας την αισιοδοξία για ανάκαμψη της Νο2 οικονομίας στον κόσμο έπειτα από δύο τρίμηνα επιβράδυνσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με πέρυσι, έναντι ανόδου 5,5% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι οικονομολόγοι. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 7%, σηματοδοτώντας ένα εμπορικό πλεόνασμα άνω των 28 δισ. δολαρίων.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον ίδιο μήνα κατά 2,6%, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, ο συνθετικός δείκτης βρέθηκε στο +3,41%, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ περιορίστηκε στο +0,37%.
Στο κινεζικό χρηματιστήριο έδωσε ώθηση και η είδηση για τη δημιουργία της ζώνης ελεύθερου εμπορίου στη Σαγκάη, με τις μετοχές των τραπεζών που έχουν τη βάση τους στην πόλη να βλέπουν μεγάλα κέρδη.
Συγκεκριμένα, η μετοχή της Bank of Communications εκτοξεύθηκε στο +10,00% και η μετοχή της Shanghai Pudong Development Bank στο +10,03%.
Από την άλλη πλευρά στο Χονγκ Κονγκ, η μετοχή του πετρελαϊκού γίγαντα PetroChina κέρδισε +1,15%.
Θετικός ήταν επίσης το κλίμα και στις υπόλοιπες αγορές της Ασίας, με την αγορά στο Σίδνεϊ να κλείνει με άνοδο, με τον δείκτη S&P ASX 200 να προσθέτει +0,71%, καθώς η εκλογική νίκη των Συντηρητικών μετά από έξι χρόνια απουσίας από την εξουσία, έφερε τέλος στο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας των τελευταίων μηνών.
Τέλος, στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi παρασυρόμενος από το θετικό κλίμα στις γειτονικές χώρες έκλεισε με άνοδο +0,99%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr