Συνεχίζοντας στο θετικό κλίμα με το οποίο έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα, οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν με άνοδο τη Δευτέρα. Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alcoa για το β' τρίμηνο, που αναμένεται μετά το κλείσιμο της Wall.
Ο Dow ανεβαίνει 0,45% στις 15.201 μονάδες.
Ο Nasdaq κερδίζει 0,39% στις 3.491 μονάδες.
Ανοδικά κινείται και ο S&P 500, ενισχυμένος κατά 0,44% στις 1.638 μονάδες.
Σε άλλες οικονομικές ειδήσεις, Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τις αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου στον απόηχο των πρόσφατων ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των ισχυρών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά πλέον ότι η απόδοση του 10ετούς θα ανέλθει στο 4% μέχρι το 2016 και αναμένει ότι στις αρχές του 2014 θα κυμαίνεται μεταξύ 2,75% και 3%.
Το μεγαλύτερο γεγονός της τρέχουσας εβδομάδας είναι η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed.
Ανόδου συνέχεια στην Ευρώπη
Με την αγορά της Φρανκφούρτης να συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στα κέρδη, οι ευρωπαϊκοί δείκτες συνεχίζουν ισχυρή άνοδο τις συνεδριάσεις τους, παίρνοντας πάτημα από τα θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή.
Ο FTSE ενισχύεται 1,33% στις 6.460 μονάδες. Τα κέρδη που σημειώνουν οι μετοχές των Himka Pharmaceuticals και Royal Bank of Scotlamd ξεχωρίζουν στο Λονδίνο.
Ο CAC ανεβαίνει 1,98% στις 3.828 μονάδες.
Ο DAX κερδίζει 2,37% στις 7.991 μονάδες. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες καταγράφουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση, με τους τίτλους των BMW, Volkswagen και Daimler να οδηγούν στο «πράσινο» τη γερμανική αγορά.
Στην Ισπανία, ο IBEX 35 ενισχύεται 2,04% στις 8.029 μονάδες, ενώ στην Ιταλία, ο FTSE MIB ανεβαίνει 1,39% στις 15.749 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 γράφει άνοδο 1,63% στις 293 μονάδες.
Οι επενδυτές αναμένουν τη βραδινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι το Eurogroup θα εκπέμψει «λευκό καπνό» ηια την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα.
Στα μάκρο της ημέρας, απρόσμενη υποχώρηση κατέγραψε το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Ιούλιο μετά από δύο συνεχείς ανοδικούς μήνες, λόγω κυρίως της κυβερνητικής κρίσης στην Πορτογαλία που έθεσε σε κίνδυνο το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα.
Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος Sentix της ευρωζώνης υποχώρησε στο -12,6% τον Ιούλιο από το -11,6% τον Ιούλιο. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν βελτίωση του δείκτη στο -10%.
Η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας για το Μάιο υποχώρησε κατά 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι πτώσης 0,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, επικεφαλής της πτώσης τέθηκε ο κατασκευαστικός κλάδος, όπου η παραγωγή μειώθηκε κατά 2,6%.
Στην ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο σημειώνει, πάντως, ότι «η τάση στη βιομηχανική παραγωγή συνεχίζει να είναι ανοδική».
Τα στοιχεία έρχονται στο φως λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις παραγγελίες στη βιομηχανία, που υποχώρησαν κατά 1,3% τον Μάιο, αλλά και για τις εξαγωγές, που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2009.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr