Με σημαντικά κέρδη 1,36% έκλεισε η πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Οκτωβρίου με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται την Παρασκευή στις 3.984,47 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές παρουσίασαν νέα αύξηση κατά 52% και διαμορφώθηκαν στα 441,2 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 5,9 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αυξάνοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή του χρόνου στα 603,8 εκ. ευρώ.
Τα νέα ιστορικά υψηλά του Dow Jones αποτέλεσαν την αφορμή για μαζικές εισροές σε όλα τα δυτικά χρηματιστήρια την εβδομάδα που πέρασε. Σε αυτό το κλίμα ανοδικής ευφορίας η Ελληνική αγορά δεν μπορούσε να παραμείνει άλλο αδιάφορη και σε συνδυασμό με την βελτίωση των καθαρών συναλλαγών ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στα επίπεδα τιμών της 18ης Μαΐου όταν «είδε» για τελευταία φορά τα ψυχολογικά υψίπεδα των 4.000 μονάδων. Οξύμωρο γεγονός αποτελεί ότι πριν από την 18η Μαίου ο Γενικός Δείκτης είχε διασπάσει πτωτικά το επίπεδο των 4.000 μονάδων τον Οκτώβριο του 2000, βάζοντας ουσιαστικά και τεχνικά την αγορά στον τριετή πτωτικό της κύκλο.
Σε επίπεδο νέων οι πρώτες επιχειρηματικές ειδήσεις έκαναν την εμφάνιση τους δίνοντας τα απαραίτητα καύσιμα για την διατήρηση και την διάχυση της ανοδικής κίνησης. Ακτοπλοΐα, Ενέργεια και ο κλάδος των Μετάλλων βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος λόγω των εξελίξεων που αναμένονται κατά το άμεσο μέλλον σε επιχειρηματικό επίπεδο, γεγονός που βοήθησε την σύμμετρη κίνηση της πλειοψηφίας των μετοχών. Το κυριότερο όμως «επίτευγμα» αυτής της εξέλιξης ήταν η επιστροφή της αισιοδοξίας και η διαμόρφωση νέων εντυπώσεων. Και επειδή οι εντυπώσεις είναι η βάση των προσδοκιών αυτή την στιγμή η αγορά ακροβατεί πάνω σε νέα δεδομένα που έχουν ισχυρή δόση αισιοδοξίας και υποστηρίζονται από το θετικό διεθνές κλίμα.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αφού δοκίμασε την προφανή στήριξη των 3.900 μονάδων «εξαναγκάστηκε» σε ανοδικό χάσμα που τον έφερε κοντά στα ψυχολογικά όρια των 4.000 μονάδων. Η εικόνα θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη αν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το δέλεαρ της κατοχύρωσης των βραχυπρόθεσμων κερδών δεν υπερίσχυε των τοποθετήσεων αποθερμαίνοντας εν μέρει την εικόνα.
Στα σημεία πάντως που φαίνεται να προβληματίζουν είναι η ταχύτητα του βηματισμού της αγοράς, ειδικά στις ανοδικές φάσεις, όπου η αγορά δείχνει πολύ ασταθής στο να διατηρήσει το μεγαλύτερο κομμάτι των θετικών διακυμάνσεων. Ενδεχομένως η αύξηση του συναλλακτικού όγκου να βελτιώσει αυτή την δυνατότητα, στοιχείο πολύ απαραίτητο για οποιαδήποτε κίνηση με μεσοπρόθεσμα χαρακτηριστικά.
Από την άλλη πλευρά η διάσπαση του τοίχους των 3.970 μονάδων έχει δώσει έναν «αέρα» ανόδου 200 μονάδων έως την ζώνη τιμών μεταξύ 4.150 4.170 μονάδων, επίπεδα που έχουν πλέον μεγάλες πιθανότητες να προσεγγιστούν από το Γ. Δείκτη. Το σενάριο αυτό έχει πλέον τον πρώτο λόγο και η επίτευξη του συνδέεται πλέον άμεσα με μια ήρεμη κίνηση των διεθνών αγορών αφού από εκεί προήλθε σχεδόν αποκλειστικά η βελτίωση της εικόνας της εγχώριας αγοράς.
Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr