Οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Fed Μπεν Μπερνάνκι έχουν «απλώσει» πολύ μεγάλη ανησυχία στις διεθνείς αγορές, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να ανοίγουν στο ίδιο αρνητικό έδαφος στο οποίο κινήθηκαν νωρίτερα τα ασιατικά χρηματιστήρια. Ακόμα, τα αρνητικά στοιχεία για την πορεία της μεταποίησης στην Κίνα τον Ιούνιο, εντείνουν τους προβληματισμούς των επενδυτών για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Στο Λονδίνο, ο FTSE χάνει 1,23% στις 6.270 μονάδες. Πολύ μεγάλη πτώση έχουν οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιριών καθώς και του τραπεζικού κλάδου.
Ο CAC πέφτει 1,52% στις 3.781 μονάδες.
Ο DAX υποχωρεί 1,64% στις 8.063 μονάδες.
Στη Μαδρίτη, ο IBEX 35 πέφτει 1,29% στις 7.997 μονάδες ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB χάνει 0,86% στις 15.905 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 γράφει απώλειες 1,15% στις 289 μονάδες.
Σήμερα, συνέρχεται το Eurogroup όπου αναμένεται να αποφασιστεί με ποιο τρόπο θα μπορεί το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τo ESM, να επενδύει σε μια τράπεζα για να τη σώσει από χρεοκοπία. Οι υπουργοί θα θέσουν ακόμα τους κανόνες βάσει των οποίων θα υπολογίζεται η συνδρομή των εθνικών κυβερνήσεων στις εκάστοτε διασώσεις, ποιες τράπεζες θα είναι επιλέξιμες και με ποιο τρόπο θα επιμερίζεται το κόστος.
Στα μάκρο της ημέρας, ο PMI υπηρεσιών στη Γερμανία ενισχύθηκε στις 51.3 μονάδες τον Ιούνιο έναντι 49.7 μονάδων που ήταν το Μάϊο.
Ασία: Αρνητικός «πρωταγωνιστής» η Κίνα
Με τα στοιχεία για τη μεταποίηση της Κίνας και τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκι χθες το βράδυ να «τρομάζουν» τους επενδυτές, κάτι που αποτυπώθηκε στις μεγάλες απώλειες που σημείωσαν οι ασιατικοί δείκτες.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei έχασε 1,7% ενώ ο ευρύτερος Topix υποχώρησε 1,3%.
Ο συνθετικός δείκτης της Σανγκάης έπεσε 2,14Α% ενώ ο Hang Seng έγραψε απώλειες.
Ο Kospi υποχώρησε 2,02% και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κινήθηκε καθοδικά κατά 2,09%.
Στα μάκρο της ημέρας, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η μεταποίηση στην Κίνα υποχώρησε, πέφτοντας στις 48.3 μονάδες για τον Ιούνιο, σύμφωνα με το σχετικό δείκτη της HSBC.
Για το Μάϊο, ο δείκτης είχε ανέλθει στις 49.2 μονάδες ενώ σημειώνεται ότι οποιαδήποτε ένδειξη κάτω των 50 μονάδων δείχνει συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας.
Οι επενδυτές εμφανίστηκαν πολύ ανήσυχοι μετά από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed το βράδυ της Τετάρτης, με το Μπεν Μπερνάνκι να αναφέρει ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα ενδέχεται «να μετριάσει» το ρυθμό με τον οποίο αγοράζει μηναίως τα ομόλογα, αν οι προβλέψεις για τη μείωση της ανεργίας βγουν αληθινές. Ωστόσο υπογράμμισε πως η Fed μπορεί να αλλάξει ρότα αν δεν υπάρξει η προβλεπόμενη βελτίωση της οικονομίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr