Με μεγάλα κέρδη συνεχίζουν οι ευρωαγορές, με τους δείκτες να συνεχίζουν το θετικό σερί των προηγούμενων ημερών, γεγονός που οδηγεί τη Φρανκφούρτη προς νέο ιστορικό υψηλό.
Οι επενδυτές παίρνουν τη σκυτάλη από τα μεγάλα κέρδη που σημείωσε ο Nikkei νωρίτερα την Παρασκευή, ενώ ώθηση δίνουν και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα.
Ο FTSE ανεβαίνει 0,67% στις 6.634 μονάδες, με τη μετοχή της TUI Travel να ξεχωρίζει στο Λονδίνο.
Ο CAC ενισχύεται 0,72% στις 3.956 μονάδες, κυρίως λόγο του ράλι που γράφει ο τίτλος της ArcelorMittal να δίνει κέρδη στη γαλλική αγορά.
Ο DAX συνεχίζει προς νέα υψηλά, ενισχυόμενος κατά 0,82% στις 8.328 μονάδες. Σημειώνεται ότι μεγάλη άνοδο γράφει η μετοχή της ThyssenKrupp.
Ο IBEX 35 ανεβαίνει 0,58% στις 8.622 μονάδες, ενώ στην Ιταλία ο FTSE MIB καταγράφει μεγάλα κέρδη κατά 1,47% στις 17.341 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδιζει 0,41% στις 305 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές στη Γερμανία σημείωσαν άνοδο σε μια ακόμα ένδειξη ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία απομακρύνεται από την ύφεση στην οποία είχε βυθιστεί στο τέλος του 2012.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, έναντι προβλέψεων για μια αύξηση της τάξης του 1,5%, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 0,5%, όσο ανέμεναν και οι αναλυτές.
Το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε ελαφρώς στα 17,6 δισ. ευρώ από 17,7 δισ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωσή του στα 16,5 δισ. ευρώ.
Στην Ιταλία, κατά 0,8% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή το Μάρτιο, σε μηνιαία βάση, έναντι -0,9% τον Φεβρουάριο.
Η πτώση ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν υποχώρηση της τάξεως του -0,2%.
Χρηματιστήριο Αθηνών
Περισσότερο με profit taking, παρά με την αλλαγή της τάσης, μοιάζει η εξέλιξη και η τροπή της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί, στα επίπεδα των 1.046 μονάδων και με απώλειες 1,8%, με τους επενδυτές να σπεύδουν να κατοχυρώσουν ρευστότητα μετά την απογείωση των τιμών το προηγούμενο διάστημα κατά το οποίο μόνο τα κέρδη των τραπεζών πλησίασαν το… 60%.
Οι χρηματιστές εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Ταυτόχρονα, υπάρχει ένα μεγάλο… πουσάρισμα της οικονομίας και της αγοράς από τους ξένους οίκους, πότε θεωρώντας ότι έχουν γίνει βήματα προς τα μπρος, πότε ότι η κυβέρνηση κλείνει ένα – ένα τα μεγάλα μέτωπα όπως οι αποκρατικοποιήσεις, αρχής γενομένης από τον ΟΠΑΠ (και σήμερα τη ΔΕΠΑ), πότε ότι το Χ.Α. και τα ομόλογα αποτελούν επενδυτική ευκαιρία.
Οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές, κοντά στα 44 εκατ. ευρώ, με τους επενδυτές, αφενός να σπεύδουν να κατοχυρώσουν ρευστότητα, αφετέρου θεωρούν ότι και στην πτώση της αγοράς, υπάρχουν ευκαιρίες.
Ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει απώλειες πάνω από 5,5%, στα όρια των 200 μονάδων, με την Alpha να υποχωρεί κατά 11,7%, στο 1,35 ευρώ, Eurobank πάνω από 6%, Πειραιώς άνω του 5% και λιγότερο η ΕΤΕ κατά 1,35%. Από εκεί και πέρα, απώλειες άνω του 4,5% για την ΜΕΤΚΑ, ΣΩΛΚ 3,6%, ΟΠΑΠ 2,58%, ΔΕΗ 3,3% και ΟΤΕ κοντά στο 2%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr