Διάτρητη είναι τελικά η στήριξη των 920 μονάδων. Για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. βρέθηκε κάτω από τα επίπεδα αυτά με χαμηλό ημέρας την Πέμπτη, τις 907 μονάδες (χαμηλά τριών μηνών). Η τάση, σύμφωνα με την αγορά, έχει πλέον αλλάξει κι από εκεί που πριν από ένα μήνα συζητούσαμε την κίνηση προς τις 1.100 μονάδες, θα είμαστε ευχαριστημένοι, αν μέχρι τέλος του μήνα διασώσουμε τις 900 μονάδες, υποστηρίζουν οι χρηματιστές. Η αγορά στρέφει την προσοχή της στα αποτελέσματα του Eurogroup που συνέρχεται εκτάκτως την Πέμπτη το βράδυ, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση στην Κύπρο και αν πρέπει να χαλαρώσει τη στάση του ή όχι. Την ίδια ώρα μαίνεται ένας διπλωματικός και οικονομικός πόλεμος, με τη Ρωσία από τη μία να στηρίζει τη σχέση της με την Ευρώπη, αλλά και να απειλεί ότι θα αποσύρει τα αποθέματά της σε ευρώ, αν πειραχτούν οι καταθέσεις στη Κύπρο. Η δε Κύπρος επεξεργάζεται ένα σύνθετο σχέδιο με μικρό ή καθόλου κούρεμα στις καταθέσεις, διαχωρισμός της Λαϊκής σε καλή και κακή τράπεζα και αναδιάρθρωση των Κύπρου και Ελληνικής. Πλην όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε κλείσιμο της Λαίκής. Επίσης, θα δημιουργηθεί ένα ταμείο στο οποίο θα εισφερθεί μέρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και μέρος της ακίνητης περιουσίας της Κύπρου και χρυσός από την Κεντρική Τράπεζα. Τα πάντα είναι στον αέρα και το πρόβλημα επιτείνεται όσο οι τράπεζες παραμένουν κλειστές και με την ΕΚΤ να πιέζει για λύση, διαφορετικά θα κόψει τη χρηματοδότηση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι επενδυτές ανασυντάσσουν τη στρατηγική τους, προεξοφλώντας άμεσες εξελίξεις και στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, οι Εφορίες ήταν έτοιμες να μη δέχονται επιταγές από τις Κυπριακές τράπεζες, ενώ οι Ελληνικές τράπεζες δεν δέχονται καν.
Μεγάλη ήταν η πτώση για την MIG, κατά 14,6%, στα 0,269 ευρώ, αλλά και για τα δεικτοβαρή χαρτιά, Βιοχάλκο και Coca Cola, που έκλεισαν με απώλειες. Πτώση πάνω από 5% για τη Βιοχάλκο και άνω του 3,7% για την Coca Cola. Νέες απώλειες, αλλά μικρές για την Alpha και την Πειραιώς, ενώ η ΜΕΤΚΑ υποχώρησε οριακά στα 11,21 ευρώ.
Από εκεί και πέρα το «μάζεμα» πάνω από τις 907 μονάδες έγινε με… επιστράτευση. Η ΔΕΗ ανέκαμψε κατά 3,8%, στα 6,23 ευρώ, ο ΟΠΑΠ πάνω από 3%, στα 6,80 ευρώ, ο ΟΤΕ 1,92%, στα 5,30 ευρώ, τα ΕΛΠΕ στα 8,06 ευρώ με κέρδη 1,38%. Αντίδραση βγήκε και στην Εθνική που ανέκαμψε κατά 2,34%, στα 0,699 ευρώ.
Οι συναλλαγές ήταν ιδιαίτερα υποτονικές, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 48,7 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί και επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους απέναντι στο Χ.Α.
Wall Street
Με απώλειες ξεκίνησαν οι αμερικανικοί δείκτες, με τον τεχνολογικό κλάδο να ασκεί πιέσεις, όπως άλλωστε και οι εξελίξεις επί ευρωπαϊκού εδάφους με τον κίνδυνο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow υποχωρεί 0,42% στις 14.450 μονάδες, ο Nasdaq είναι στο -0,56% και στις 3.226 μονάδες, και ο S&P 500 χάνει 0,43% στις 1.552 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, στις 54,9 μονάδες ενισχύθηκε ο μεταποιητικός δείκτης PMI τον Μάρτιο στις ΗΠΑ. Τον Φεβρουάριο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 54,3 μονάδες.
Κατά 2.000 αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 340.000 αιτήσεις για επίδομα, ενώ κατατέθηκαν 336.000 αιτήσεις.
Οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν 0,8%.
Οι πωλήσεις παλαιών (όχι νεόδμητων) κατοικιών διαμορφώθηκαν στα 4,98 εκατομμύρια (στο 12μηνο), έναντι 4,94 εκατομμυρίων τον Ιανουάριο.
Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2009
Ευρώπη
Δεν μπορούν να ξεφύγουν από την «κυπριακή» κρίση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία για μία ακόμη συνεδρίαση, καθώς αναμένονται οι κρίσιμες εξελίξεις στη Λευκωσία.
Πτώση 0,84% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 στις 294 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,87% στις 6.378 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 1,11% στις 7.915 μονάδες και πτώση 1,42% καταγράφει στο Παρίσι ο CAC 40 στις 3.776 μονάδες.
Στο ταμπλό, η SAP υποχωρεί κατά 2,1% μετά την ανακοίνωση ότι η Oracle είχε μειωμένα κέρδη και έσοδα, παρά τις αναλύσεις περί του αντιθέτου.
Άσχημη μέρα και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, μετά τα χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα για την επενδυτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη. Η Renault είναι στο -4,3% και η Daimler στο -2,7%.
Στα μάκρο της ημέρας, στις 46,5 μονάδες υποχώρησε τον Μάρτιο ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της ευρωζώνης, από 47,9 τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα των εκτιμήσεων που προέβλεπαν αύξησή του στο 48,2. Σύμφωνα με το Markit, η ύφεση βαθαίνει στην ευρωζώνη, καθώς η αβεβαιότητα πλήττει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr