Συνεχίζεται η συσσώρευση στα πάνω από τις 980 μονάδες για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. σε μία συνεδρίαση που και πάλι δεν παρατηρείται αποφασιστική κίνηση προς τις χίλιες μονάδες, με τους επενδυτές να αναλώνονται σε συντηρητικές και βραχυπρόθεσμες κινήσεις. Οι ξένοι πάντως, παρακολουθούν στενά το ελληνικό Χρηματιστήριο κι αυτό φαίνεται τόσο από τις εκθέσεις που βλέπουν τ6ο φως της δημοσιότητας για συγκεκριμένες μετοχές, όσο και από τις αγορές που κάνουν, όχι μόνο στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, αλλά και στις μικρότερες. Οι τράπεζες βρίσκονται και πάλι υπό πίεση και μαζί με αυτές, μιά σειρά από μετοχές που έχουν τρέξει πολύ το τελευταίο διάστημα. Κύπρου, Πειραιώς και Εθνική, υποχωρούν μεταξύ 3% - 5%, στα 0,256, 0,33 και 1,33 ευρώ αντίστοιχα. Μικρή απόκλιση από τα υψηλά τους καταγράφεται στις μετοχές της ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Frigoglass και Μυτιληναίο. Στον αντίποδα, η ΜΕΤΚΑ μία μέρα μετά την αναβάθμιση από τη Citigroup, ενισχύεται σε νέα υψηλά, στα 10,93 ευρώ και με κέρδη πάνω από 3%. Επαναπροσέγγιση των υψηλών της που ήταν τα 8,51 ευρώ, θέλει η Motor Oil, που ενισχύεται στα 8,38. Το ίδιο ισχύει και για τον ΟΤΕ, στα 5,77 ευρώ (υψηλό 5,82), Τέρνα Ενεργειακή, στα 3,62 (3,68 ευρώ τα υψηλά). Οι συναλλαγές πλησιάζουν τα 40 εκατ. ευρώ.
Ευρώπη
Με μεικτά πρόσημα συνεχίζουν τις συνεδριάσεις του τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να γράφουν οριακές μεταβολές σε σχέση με το άνοιγμα.
Ο FTSE κερδίζει 0,16% στις 6,111 μονάδες, παρά τη σημαντική πτώση που γράφουν οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιριών.
Ο CAC πέφτει κατά 0,25% στις 3,694 μονάδες, με τους τίτλους των Electricite de France και Siceite Generale να υποχωρούν, ωθώντας προς τα κάτω την αγορά στο Παρίσι.
Ο DAX ενισχύεται 0,16% στις 7,721 μονάδες, παρά τις απώλειες που σημειώνει ο τραπεζικό κλάδος στη γερμανική αγορά.
Ο IBEX 35 ανεβαίνει οριακά 0,08% στις 8,627 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB χάνει 0,37% στις 17,388 μονάδες.
Χθες, ο Μάριο Ντράγκι, μετά τις αποφάσεις που εξείγγειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έκανε λόγο για εμφανή βελτίωση των συνθηκών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης επικαλούμενος μεταξύ άλλων την υποχώρηση των spreads στα κρατικά ομόλογα και την αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες.
Νωρίτερα σήμερα, η ιαπωνική κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας ύψους 116 δισ. δολ. με στόχο να βοηθήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να βγει από την ύφεση.
Στα μάκρο της ημέρας, η μεταποιητική παραγωγή στη Μ. Βρετανία υποχώρησε το Νοέμβριο, ενώ συνολικά η βιομηχανική παραγωγή ήταν πολύ πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Η βρετανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε 0,3% το Νοέμβριο από τον Οκτώβριο, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε πτώση 2,1%.
Στην Ισπανία, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 7,2% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.
Σημειώνεται πως είναι ο 15ος διαδοχικός μήνας μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής στην Ισπανία. Τον Οκτώβριο είχε καταγραφεί συρρίκνωση 3,1%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr