Στο γνωστό χρηματιστηριακό ρητό, “αγόρασε στη φήμη και πούλα στην είδηση”, παραπέμπουν οι χρηματιστές, εξηγώντας τη σημερινή πτώση της αγοράς. O γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,54%, στις 859,76 μονάδες. Ένα μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας, τελειώνει, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς και οι επενδυτές κατοχυρώνουν τα κέρδη τους, έπειτα από μία κούρσα περίπου 400 μονάδων από τα χαμηλά του περασμένου Ιουνίου. Στο στόχαστρο των πωλητών δεν είναι μόνο οι τράπεζες, αλλά και μια σειρά από μετοχές που πρωταγωνίστησαν το προηγούμενο διάστημα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αναφέρουν οι ίδιοι, αφού το πλαίσιο στο οποίο αναμένεται να κινηθεί η ελληνική οικονομία είναι ξεκάθαρο, αρκεί να εφαρμοστούν τα μέτρα. Οι τράπεζες θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος, όχι μόνο από την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και από την αποκατάσταση της εξυπηρέτησης των δανείων των επιχειρήσεων από την καταβολή της δόσης των 34 δισ. ευρώ, η οποία αποτελεί μέρος του συνολικού πακέτου χρηματοδότησης της χώρας μας, ύψους 52 δισ. ευρώ.
Ταμπλό
Σύμφωνα με την αγορά ήταν λογικό κι επόμενο έπειτα από έξι μέρες ανόδου και βεβαίως έπειτα από έξι μήνες που, παρά τις διακυμάνσεις, η αγορά... “δίπλωσε”, να βγουν πωλητές. Οι τράπεζες δέχθηκαν τις μεγαλύτερες απώλειες κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης,με την Alpha να υποχωρεί κατά 6,10%, στο 1,54 ευρώ, η Eurobank 5,35%, στα 0,655 ευρώ, η Πειραιώς 3,15%, στα 0,369 ευρώ και η Εθνική λιγότερο, 1,46%, στο 1,35 ευρώ. Από εκεί και πέρα, βγήκαν πωλητές σε μιά σειρά από μετοχές που πρωταγωνίστησαν το προηγούμενο διάστημα, όπως στη Βιοχάλκο που υποχώρησε σχεδόν κατά 6%, στα 3,22 ευρώ , Ελλάκτωρ πάνω από 5%, στο 1,85, Τιτάν, ΕΧΑΕ, Motor Oil και Jumbo πάνω από 3%. Ισχυρά αντανακλαστικά για τον Μυτιληναίο, όπου περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες, με τη μετοχή να διασφαλίζει κλείσιμο πάνωαπό τα 4 ευρώ, αλλά και για την ΜΕΤΚΑ που έκλεισε αμετάβλητη στα 8,9 ευρώ. Κατά τα άλλα, η φημολογία για τον ΟΤΕ δίνει και παίρνει, με την μετοχή να ενισχύεται πάνωαπό μία ποσοστιαία μονάδα, στα 4,75 ευρώ, Folli Follie πάνω από 2,8%, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν Frigoglass και ΕΛΠΕ. Ισχυρή ήταν η αντίδραση για τη MIG. Aντίδραση που είτε έχει να κάνει με το χαρτοφυλάκιο που διατηρεί στον ΟΤΕ, είτε έχει να κάνει με τη συγχώνευση της Aegean με την Ολυμπιακή, είτε με τις ανακοινώσεις που πρόκειται να κάνει την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Α. Βγενόπουλος. Οι συναλλαγές στο Χ.Α. διαμορφώθηκαν πάνω από τα 61 εκατ. ευρώ.
Wall Street
Με μικρές απώλειες ξεκίνησαν τα αμερικανικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ζυγιάζουν τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί σήμερα από το μέτωπο των μακροοικονομικών μεγεθών. Από τη μία μεριά οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν, ωστόσο οι αυξήσεις σε λιανικές πωλήσεις και οι τιμές παραγωγού διέψευσαν τους αναλυτές.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow βρίσκεται στο -0,01% και στις 13.245 μονάδες, ο Nasdaq διαμορφώνεται στις 3.012 μονάδες μόλις στο -0,06%, ενώ και ο S&P 500 καταγράφει οριακή πτώση 0,03% στις 1.428 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, κατά 0,8% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, κυρίως λόγω του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους.
Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση 0,5% στον συνολικό δείκτη. Οι τιμές στην ενέργεια υποχώρησαν 4,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το Μάρτιο του 2009.
Κατά 29 χιλ, στις 343 χιλ, μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις για τη λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η πτώση αυτή των νέων αιτήσεων για τη λήψη επιδόματος ανεργία σηματοδοτεί το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρησή τους στις 370 χιλ.
Παράλληλα, τα στοιχεία για τις αιτήσεις της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 372 χιλ, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για διαμόρφωσή τους στις 370 χιλ.
Άνοδο 0,3% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις το Νοέμβριο στις ΗΠΑ, λόγω της ισχυρής ζήτησης για αυτοκίνητα και μια ποικιλία άλλων αγαθών.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,4% στις λιανικές πωλήσεις τον προηγούμενο μήνα, και πτώση 0,2% εξαιρουμένων των αυτοκινήτων.
Ευρώπη
Χαμηλή κερδοφορία και αρνητικά πρόσημα χαρακτηρίζουν την Πέμπτη την κίνηση των δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές διατηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στις ΗΠΑ μετά την απόφαση της FED (Ομοσπονδιακή Τράπεζα) να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο ενόψει της αντιμετώπισης του χρέους και της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς πλησιάζει η ώρα του fiscal cliff.
Σε αυτό το κλίμα ο Stoxx Europe 600 υποχωρεί κατά -0,23% στις 280 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατά -0,33% στις 5.926 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη βρίσκεται στο -0,34% και στις 7.590 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά -0,16% στις 3.641 μονάδες.
Η Deutsche Bank υποχωρεί 2,9% μετά την ανακοίνωση ότι τα αποτελέσματα της θα επηρεαστούν αρνητικά από συγκεκριμένους παράγοντες της οικονομίας. Όπως αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή της η διοίκηση της τράπεζας, τα αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο χαρακτηρίζονται από το δυσμενές λειτουργικό και μακροοικονομικό περιβάλλον, καθώς και από σημαντικές αλλαγές στη διαμόρφωση του κόστους.
Η Centamin σημειώνει βουτιά 41% μετά την αναστολή των εργασιών της σε χρυσορυχείο της Αιγύπτου, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία Volvo υποχωρεί 3,7% μετά την αποχώρηση της Renault από τον σουηδικό κολοσσό.
Την ίδια ώρα, συρρίκνωση της οικονομίας της Γερμανίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και σταδιακή ανάκαμψη από το 2013 προβλέπει το γερμανικό ινστιτούτο Ifo.
«Η γερμανική οικονομία φαίνεται ότι θα συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2012 πριν αρχίσει να κινείται σε τροχιά ανάκαμψης, η οποία πάντως θα είναι μέτρια τους πρώτους μήνες του 2013» υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του το Ifo, εκτιμώντας ότι η εγχώρια ζήτηση και οι εξαγωγές εκτός της Ευρωζώνης μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,7% το 2013.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr