Με τις ευρωπαϊκές αγορές να εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις και τη Wall Street να ψάχνει το θετικό πρόσημο, ο γενικός δείκτης του Χ.Α., έκλεισε με κέρδη της τάξης του 1,42%, κλείνοντας στις 852,63 μονάδες. Τα κέρδη της αγοράς συνδέονται με την προσδοκία για επιτυχή ολοκλήρωση του buy back. Σύμφωνα με την αγορά, ο λόγος που δεν πέτυχε “με τη μία” η επαναγορά των ομολόγων ήταν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετείχαν με το σύνολο των ομολόγων που κατέχουν, δηλαδή με τα 15 δισ. ευρώ, δίδοντας προς ανταλλαγή τα 10 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται σήμερα ή αύριο μέχρι τις 12.00 να διαθέσουν και τα υπόλοιπα, οπότε θα ξεπεραστεί ο στόχος των 30 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής τα ξένα funds συμμετείχαν με περίπου 16 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η αγορά παίζει το σενάριο των ιδιωτικοποιήσεων, με τις υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, να τονώνουν το ενδιαφέρον για χαρτιά, όπως ο Μυτιληναίος, η ΔΕΗ και τα λαχεία να 'σηκώνουν” τον ΟΠΑΠ και την Ιντραλότ. Η είσοδος της Templeton με ποσοστό πάνω από 10% στην Jumbo, έδωσε ώθηση στη μετοχή, που έκλεισε με κέρδη 6,45%, στα 5,45 ευρώ και όγκο 60 χιλιάδων τεμαχίων. Κέρδη 5,7% για την Ιντραλότ, 4,66% για τη ΔΕΗ, 4,53% για τα Folli Follie, στα 12,23 ευρώ, 4,20% κέρδη για τον ΟΠΑΠ, στα 5,46 ευρώ, 4,03% για τον Μυτιληναίο, στα 3,87 ευρώ, 3,7% για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 2,8 ευρώ. 3.56% για την Frigoglass. Πάνω από 2% τα κέρδη για τα ΕΛΠΕ, τον ΟΤΕ, την EXAE και την Κύπρου. Aπώλειες για την Εθνική σε ποσοστό 2,14%, στο 1,37 ευρώ, αμετάβλητη στο 1,59 η Alpha, κέρδη 0,8% για την Eurobank, στο 0,68% και 1,88% για την Πειραιώς, στα 0,379 ευρώ. Κέρδη 5,13% για τον Φουρλή και σημαντικό πακέτο για το περίπου 3% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από τα 51 εκατ. ευρώ.
Wall
Η αμερικανική αγορά ξεκίνησε στο όριο τις συνεδριάσεις της, με το αρνητικό κλίμα από την Ετρώπη λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία και την επικείμενη παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι να αναστατώνουν τους δείκτες παγκοσμίως, ενώ οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο του «δημοσιονομικού γκρεμού» για την οικονομία των ΗΠΑ να συνεχίζουν να εντείνονται.
Ο Dow ανεβαίνει κατά 0,1% στις 13,166 μονάδες.
O Nasdaq χάνει 0,03% στις 2,978 μονάδες.
O S&P 500 υποχωρεί 0,08% στις 1,954 μονάδες.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού – των αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αυτόματα από το επόμενο έτος – παραμένουν στο επίκεντρο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόνερ, συναντήθηκαν την Κυριακή για πρώτη φορά μετά από τρεις εβδομάδες για να συζητήσουν για το δημοσιονομικό γκρεμό, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Εκπρόσωποι και των δύο πλευρών διευκρίνισαν ότι οι γραμμές επικοινωνίας παραμένουν ανοικτές χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τις συνομιλίες. Στο μεταξύ, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι φέρεται να εξετάζουν την πρόταση του Αμερικανού προέδρου για αύξηση των φορολογικών συντελεστών στους πιο πλούσιους Αμερικανούς.
Ευρώπη
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζουν να υποχωρούν με μικρότερες απώλειες από αυτές που είχαν νωρίτερα, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι εν όψει των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία, με τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι να ανακοινώνει ότι θα παραιτηθεί μετά την επικύρωση του προϋπολογισμού του 2013.
Ο FTSE κερδίζει 0,03% στις 5,916 μονάδες.
O CAC μένει σταθερός στις 3,606 μονάδες.
O DAX υποχωρεί 0,04% στις 7,515 μονάδες.
O IBEX σημειώνει απώλειες 1,06% στις 7,766 μονάδες.
O FTSE MIB γράφει μεγάλη χασούρα κατά 2,56% και διαμορφώνεται στις 15,297 μονάδες.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία στις επερχόμενες εκλογές, με τους αναλυτές να προεξοφλούν ότι η Ιταλία μπαίνει σε περίοδο αστάθειας, κάτι που αποτελεί βαρίδι απωλειών για το χρηματιστήριο του Μιλάνου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr