Τα ευρωαπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες που σημείωναν νωρίτερα στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις μετοχές μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών και επιχειρήσεων τροφίμων να σημειώνουν άνοδο και να δίνουν ένα τόνο αισιοδοξίας στις ευρωαγορές, σε σχέση με το ξεκίνημα των συναλλαγών.
Ωστόσο, η ανησυχία για την πορεία της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και ειδικότερα σε κράτη που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, καθιστούν απαισιόδοξους τους αναλυτές, εικόνα που αποτυπώνεται και στους δείκτες των χρηματιστηρίων.
Στους επιμέρους κλάδους, η μεγάλη πτώση που σημειώνει η μετοχή της Credit Agricole λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε για το γ' τρίμηνο, επηρεάζει προς τα κάτω τις τράπεζες με την άνοδο που σημειώνουν μετοχές των μεταλλευτικού κλάδου να μην φαίνονται αρκετές για να δώσουν κέρδη στα ευρωχρηματιστήρια.
Ο FTSE υποχώρησε 0,1% στις 5,770 μονάδες, με την άνοδο που σημείωσε η μετοχή της BP να μην είναι ικανή να δώσει στήριγμα για κέρδη στην αγορά του Λονδίνου.
O CAC ανέβηκε κατά 0,5% στις 3,424 μονάδες, παρά την κάθοδο που έγραψε η μετοχή της Credit Agricole.
Ο DAX έπεσε 0,5% στις 7,164 μονάδες.
Ο ΙΒΕΧ 35 σημείωσε οριακή άνοδο 0,1% στις 7,637 μονάδες και ο FTSE MIB έπεσε οριακά 0,1% στις 15,181 μονάδες.
Σημειώνεται ότι σε εβδομαδιαία βάση, οι ευρωαγορές έπεσαν κατά 1,7% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, κυρίως λόγω των ανησυχιών που προκαλούν για την πορεία της Ε.Ε. Ελλάδα και Ισπανία, με τους αναλυτές να θέλουν άμεση επίλυση για το δημοσιονομικό πακέτο προς την Αθήνα.
Για την Ισπανία, τονίζουν ότι η κυβέρνηση Ραχόι θα έπρεπε να έχει ζητήσει ήδη πλήρες πακέτο διάσωσης από τις Βρυξέλλες, με τις πληροφορίες από τη Μαδρίτη να αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου.
Wall
Η αμερικανική αγορά ξεκίνησε με μικρά κέρδη το άνοιγμα της, με τους δείκτες να προσπαθούν να ανακάμψουν μετά από τις μεγάλες απώλειες που σημείωσαν τις δύο προηγούμενες μέρες. Για την τελευταία μέρα συνεδριασεων της εβδομάδας φαίνεται να υπάρχει μια μικρή ανάκαμψη, με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης να ανεβαίνει, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε άνοδο στις 84,9 μονάδες από 82,6 μονάδες τον Οκτώβριο, παραμένοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2007 και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που ον τοποθετούσαν στις 83 μονάδες.
Ωστόσο, το θετικό κλίμα από την παραπάνω εξέλιξη, δε φαίνεται ικανό για να δώσει στήριγμα για κέρδη στις αγορές που σημειώνουν μικρή άνοδο.
Ο Dow ανέβηκε 0,1% στις 12,830 μονάδες.
Ο Nasdaq ανέβηκε 0,4% στις 2,909 μονάδες.
O S&P 500 κερδίζει 0,2% στις 1,381 μονάδες.
Χ.Α.
H μπίλια έκατσε στο πράσινο για το Χ.Α. με τον γενικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 0,92%, κοντά στις 802 μονάδες. Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν γεμάτη διακυμάνσεις, αφού εκείνο που απασχολεί την επενδυτική κοινότητα δεν είναι άλλο από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα από τους δανειστές. Ως προς τα ταμειακά διαθέσιμα, αν δεν πληρωθεί το ομόλογο της ΕΚΤ που λήγει την ερχόμενη Παρασκευή, τότε επαρκούν για αρκετό διάστημα, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνει μετακύλιση του χρόνου αποπληρωμής του ομολόγου, αλλά γι' αυτό θα πρέπει να δοθούν οδηγίες από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Μεγάλες ήταν οι διακυμάνσεις στις τραπεζικές μετοχές. Τα περισσότερα κέρδη κατέγραψε η Κύπρου που έκλεισε με άνοδο σχεδόν 8%, στα 0,4340 ευρώ, αλλά βρέθηκε στα χαμηλά των 0,3850 ευρώ. Κέρδη 5,85% για την Alpha, που έκλεισε στο 1,81 ευρώ, αλλά έκανε χαμηλό στο 1,64 ευρώ. Διακυμάνσεις και για την Eurobank, που από τα 0,84 ευρώ που ήταν τα χαμηλά ημέρας, έκλεισε στα 0,8990 ευρώ και με κέρδη 2,98%. Τα ίδια και στην Εθνική. Με χαμηλό στο 1,65 η μετοχή έκλεισε στο 1,76 ευρώ και με κέρδη 2,92%.
Κατά τα άλλα, το καλό κλίμα πέρασε στον ΟΤΕ, που αντιμετώπισε το θέμα της αποπληρωμής των υποχρεώσεών του με ένα χρόνο παράταση. Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 3%, στα 3,70 ευρώ, προσέγγιση των 5 ευρώ από την Jumbo, τα 4,15 η ΔΕΗ και 4,70 ευρώ o OΠΑΠ.
Aπώλειες για την Motor Oil, την Βιοχάλκο, τα ΕΛΠΕ, τον Τιτάνα και την Coca Cola, με τις συναλλαγές, ιδιαίτερα υποτονικές λίγο πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr