Μεγάλη απογοήτευση στο τέλος. Ο γενικός δείκτης από τα υψηλά ημέρας των 770 μονάδων έκλεισε με οριακές απώλειες 0,39%, στις 753,06 μονάδες και με απώλειες 0,39%. Ο λόγος της πτώσης δεν είναι άλλος από το γύρισμα των τραπεζικών μετοχών, αλλά και η μόνιμη μεγάλη ποσοστιαία πτώση του ΟΠΑΠ όλη μέρα μετά την ανακοίνωση της φορολογίας των κερδών του Οργανισμού σε ποσοστό 30%.
Ο λόγος της πτώσης των τραπεζών είναι συγκυριακός, σημειώνουν οι αναλυτές. Οι τράπεζες σημειώνουν άνοδο κοντά στο 50% το Σεπτέμβριο και ταυτόχρονα έχουν τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα, κάτι που επιτρέπει το “μπες-βγες” στη μετοχή. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν νέα από την ανακεφαλαιοποίηση ή από το deal της Credit Agricole για την Εμπορική, είναι λογικό, αναφέρουν οι χρηματιστές, οι διακυμάνσεις να είναι μεγάλες. Ταυτόχρονα, το πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα δεν αρέσει. Λίγο πριν από την ανακοίνωση των μέτρων, τα συνεργαζόμενα κόμματα βάλουν κατά του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, ενώ ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει το αν θα ψηφιστεί το νέο πακέτο στη Βουλή, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους, τόσο για το κυβερνητικό σχήμα,όσο και για την εκταμίευση της δόσης.
Το ενδιαφέρον πάντως, εστιάστηκε την Τετάρτη στα μη τραπεζικά χαρτιά. Κέρδη 11,5% για τη Βιοχάλκο, στα 3,20 ευρώ, επίπεδα τα οποία έχει να “δει” από τον περασμένο Απρίλιο. Η φημολογία ως προς την πώληση των ΚΑΕ κάνει καλό στη μετοχή της Folli Follie, που έκλεισε με άνοδο 8,56%, στα 8,5 ευρώ. Κέρδη 5,11% για τα ΕΛΠΕ και 3,33% για τη Motor Oil, δύο μετοχές που πηγαίνουν δίπλα – δίπλα στις τελευταίες συνεδριάσεις, νέα αντίδραση άνω του 35 για τη ΔΕΗ, με κλείσιμο στα 3,92 ευρώ και 1,54% για την Ελλάκτωρ.
Στον αντίποδα, νέα άγαρμπη βουτιά για τον ΟΠΑΠ, με απώλειες 18,37%, στα 4,31 ευρώ και με όγκο 8,2 εκατ. τεμαχίων, 5,86% για την Κύπρου, στα 0,257 ευρώ, η οποία δεν σκοπεύει να φύγει από την Ελλάδα, 3,90% και 3,57% για Εθνική και Eurobank και 1,79% για ΟΤΕ και Alpha. Το αρνητικό πρόσημο στο Χ.Α. βάρυνε περισσότερο από το γύρισμα της πρώτης σε κεφαλαιοποίηση εταιρείας, της Coca Cola. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το ανοδικό σενάριο παραμένει ενεργό, όσο ο δείκτης διατηρείται πάνω από τις 690 μονάδες.
Wall Street
Με οριακές μεταβολές κινείται η αμερικανική αγορά στη συνεδρίαση της Τετάρτης, επηρεαζόμενη απο τα στοιχεία για τις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών που έδειξαν άνοδο μεν των ενάρξεων τον Αύγουστο, αλλά υποχώρηση των οικοδομικών αδειών από υψηλά πολλών ετών αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για ανισόπεδη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ.
O Dow σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,10% στις 13.570 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,18% στις 3.173 μονάδες και ο S&P βρίσκεται στο -0,22% στις 1.458 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, άλμα 7,8% κατέγραψαν τον Αύγουστο οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, στα 4,82 εκατ. σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η National Association of Realtors.
Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 9,3%. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση των πωλήσεων κατά 2,0% στα 4,56 εκατ. Η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 0,9% στα 187.400 δολ.
Ανοδικές τάσεις κατέγραψαν κατά τον μήνα Αύγουστο οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών στις ΗΠΑ μετά την υποχώρηση του Ιουλίου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών σημείωσαν αύξηση 2,3% τον Αύγουστο, έναντι του Ιουλίου.
Ειδικότερα αυξήθηκαν στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 750 χιλ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 2,5% στις ενάρξεις στις 765 χιλ.
Ευρώπη
Ανοδικά συνεχίζουν οι ευρωπαικές αγορές καθώς η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, να διαθέσει 127 δισ. δολάρια στην αγορά για τόνωση της ανάπτυξης έδωσε ώθηση.
Αναλυτικά, ο FTSE στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 0,18% στις 5.879 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη βρίσκεται στο +0,39% στις 7.374 μονάδες, την ίδια ώρα που ο CAC 40 στο Παρίσι παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 0,35% στις 3.525 μονάδες.
Ο FTSE στο Μιλάνο σημειώνει κέρδη κατά 0,14% στις 16.098 μονάδες ακι ο IBEX στη Μαδρίτη βρίσκεται στο +0,24% στις 8.078 μονάδες. Τέλος, ο Stoxx κινείται στο +0,44% στις 275 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, συνεχίστηκε η συρρίκνωση της κατασκευαστικής παραγωγής στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, με τον δείκτη να υποχωρεί σε χαμηλά 5 μηνών, καθώς βελτίωση σημειώθηκε μόνο στη Γερμανία.
Η μηνιαία πτώση διαμορφώθηκε στο 0,3%, με την ετήσια να ανέρχεται στο 4,7%. Σε σχέση με το β΄τρίμηνο η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 0,6%. Την ίδια ώρα στη Γερμανία η παραγωγή ανέκαμψε κατά 1,9% σε υψηλά τεσσάρων μηνών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr