Η χρηματιστηριακή εβδομάδα που τελείωσε σήμερα, έκλεισε με άνοδο 1,63% του γενικού δείκτη, ο οποίος και διαμορφώθηκε στις 3.918,19 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές παρουσίασαν αύξηση κατά 24,8% και διαμορφώθηκαν στα 291,5 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 4,97 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αυξάνοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή του χρόνου στα 540,9 εκ. ευρώ.
Με το καλύτερο εξάμηνο όλων των εποχών σε επίπεδο κερδοφορίας να είναι πλέον γεγονός και την Εθνική Τράπεζα να δίνει το σύνθημα της ανάκαμψης, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στο εβδομαδιαίαο σχόλιο του ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, η αγορά ανέκαμψε με δυναμικό τρόπο επιστρέφοντας και πάλι σε ζώνη «οπτικής επαφής» με το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων. Αν και τα αποτελέσματα της Εθνικής δεν έπιασαν το όριο των εκτιμήσεων εντούτοις η αγορά έκρινε την ποιοτική διάσταση τους καθώς και τα οφέλη από τις νέες εξαγορές που πραγματοποίησε μέσα στο α εξάμηνο του 2006.
Η στάση αυτή δεν εκδηλώθηκε μόνο στην Εθνική Τράπεζα αλλά και σε αρκετές άλλες εταιρίες οι οποίες μπορεί μεν να μην έκαναν την έκπληξη από πλευράς αποτελεσμάτων έδωσαν όμως με επιτυχία της εξετάσεις τους σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Έτσι η επιστροφή του ανοδικού momentum έδωσε τη δυνατότητα εκδήλωσης πιο ζωηρού αγοραστικού ενδιαφέροντος σε περιπτώσεις εταιριών που είχαν μεν γνωστοποιήσει από πολύ πριν τις επιδόσεις τους, παρέμεναν όμως στο περιθώριο λόγω της αδρανούς εικόνας της αγοράς και της επιφυλακτικότητας που επικρατούσε.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επιβεβαίωσε την στήριξη των 3.800 μονάδων και βρίσκεται στο μέσον μια αντίδρασης που μπορεί να τον βγάλει ακόμα και σε νέο υψηλό έτους, αρκεί να δείξει χαρακτήρα στην αναμενόμενη μάχη που θα δοθεί στην περιοχή των 3.950 μονάδων όπου εντοπίζεται μια σημαντική ζώνη προσφοράς στα περισσότερα χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης και κυρίως για την Εθνική Τράπεζα η οποία βρίσκεται σε τροχιά διαφυγής από την αντίσταση των 33 ευρώ.
Η εκ νέου διάσπαση των χρονοσειρών των 200 ημερών και η σταδιακή αύξηση των συναλλακτικών όγκων μπορούν να δώσουν καύσιμα στην αγορά για την αλλαγή των επιπέδων ενώ τα αποτελέσματα και οι επιχειρηματικές ζυμώσεις οι οποίες σταδιακά αναμένεται να επανέλθουν στο προσκήνιο μπορούν να δημιουργήσουν διάχυση του ενδιαφέροντος και περισσότερη διάθεση για επενδυτικό ρίσκο.
Επισημαίνεται τέλος η ύπαρξη σημαντικού ποσοστού απαισιοδοξίας στο εγχώριο επενδυτικό τοπίο ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη υψηλής ρευστότητας που βρίσκεται στο περιθώριο αναμένοντας καλύτερα επίπεδα τιμών γεγονός που στο παρελθόν έχει οδηγήσει την είσοδος αυτής της ρευστότητας σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr