Ευρώπη
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν την Παρασκευή τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ξεπερνώντας το «μούδιασμα» που προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, με αφορμή τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ.
Αναλυτικά, ο FTSE στο Λονδίνο έκλεισε στο συν 2,21% στις 5.787 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη τελείωσε τη μέρα με κέρδη της τάξεως του 3,93% στις 6.866 μονάδες, την ίδια ώρα που ο CAC στο Παρίσι... σκαρφάλωσε στο συν 4,39% στις 3.374 μονάδες. Με πολύ μεγάλη άνοδο έκλεισαν και τα χρηματιστήρια στο Μιλάνο και στη Μαδρίτη, που έφτασαν στο συν 6,34% στις 14.125 μονάδες και 6,00% στις 6.756 μονάδες αντίστοιχα. Τέλος, ο Stoxx παρουσίασε κέρδη της τάξεως του 2,43% στις 266 μονάδες.
Από το «μέτωπο» των εταιρικών αποτελεσμάτων ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, η πτώση κατά 22%, στα 650 εκατ. στερλίνες (1 δισ. δολάρια), των λειτουργικών κερδών της Royal Bank of Scotland στο β’ τρίμηνο (έναντι 833 εκατ. στερλινών στο β’ τρίμηνο του 2011). Ο CEO της RBS, Stephen Hester, έκανε λόγο για «δύσκολη περίοδο για τις τράπεζες» και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες της RBS για απαλλαγή από τα προβλήματα του παρελθόντος.
Wall Street
Σε ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς κινείται και η αμερικανική αγορά, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία και τις καταστάσεις μισθοδοσίας στις ΗΠΑ για το μήνα Ιούλιο.
Συγκεκριμένα, ο Dow βρίσκεται στο συν 1,89% στις 13.123 μονάδες, ο Nasdaq συνεχίζει με κέρδη ύψους 2,12% στις 2.971 μονάδες, ενώ στον ίδιο ρυθμό συνεχίζει και ο S&P, που καταγράφει κέρδη της τάξεως του 2,04% στις 1.393 μονάδες.
Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, πτώση στις πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου εμφάνισε η Procter & Gamble, λίγες μόνο εβδομάδες αφότου η εταιρεία ανέλαβε την ευθύνη για τις απογοητευτικές της επιδόσεις και ανακοίνωσε ότι επικεντρώνεται σε τρόπους βελτίωσής της.
Η Procter & Gamble εμφάνισε κέρδη 3,63 δισ. δολ. ή 1,24 δολ. ανά μετοχή στο δ΄ τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, σε σχέση με τα 2,51 δισ. δολ. ή 84 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Οι πωλήσεις υποχώρησαν 1% στα 20,21 δισ. δολ. Για το τρέχον τρίμηνο η εταιρεία αναμένει κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 91 έως 97 σεντς ανά μετοχή και πτώση πωλήσεων 4% έως 6%.
Από τη μεριά τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters προβλέπουν κέρδη ανά μετοχή 1,03 δολ. και πτώση πωλήσεων 3%.
Χ.Α.
Ευνοείται η άποψη ότι οι τράπεζες μέχρι και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους ενδείκνυνται μόνο για γρήγορα και πρόσκαιρα κέρδη. Αυτό ακριβώς συνέβη στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών ο κλάδος πήρε τα πάνω του! Εκεί που τα τραπεζικά χαρτιά εκινούντο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας έκλεισαν μεε σημαντικά κέρδη. Και πως να μη γίνει αυτό όταν η αγορά δεν έχει πια κανένα βάθος.
Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν ελαφρώς πάνω από τα 15 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας έναν από τους χαμηλότερους τζίρους της χρονιάς. Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε περίπου κατά 2% σε εβδομαδιαία βάση, τερματίζοντας στις 598,12 μονάδες και με άνοδο 0,91% (κλείσιμο Παρασκευής).
Κέρδη 3,28% κατέγραψε η ΕΤΕ, που έκλεισε στο 1,29ευρώ και με όγκο μόλις 1,3 εκατ. τεμαχίων. Κέρδη 2,52% κατέγραψε η Alpha, στο 1,22 ευρώ με 1,6 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,84% για την μετοχή της Eurobank, στα 0,663 ευρώ και 589 χιλιάδες τεμάχια, ενώ αμετάβλητη στα 0,2150 ευρώ έμεινε η μετοχή της Πειραιώς.
Επίσης, ώθηση στην αγορά έδωσε το γύρισμα της Coca Cola, που έκλεισε πάνω από τα 14 ευρώ, πετυχαίνοντας άνοδο 1,74%. Αντίδραση, επίσης, βγήκε στη ΔΕΗ, που ενισχύθηκε κατά 1,90%, στα 2,15 ευρώ και στον ΟΠΑΠ που ενισχύθηκε κατά 1%, στα 4,94 ευρώ. Περιορισμός των αρχικών απωλειών για τον ΟΠΑΠ που από τα χαμηλά του 1,91 έκλεισε στο 1,93 ευρώ.
Πρόκειται για στάση αναμονής, αλλά και για ραστώνη, παρά το γεγονός ότι τα μέτωπα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ανοιχτά, σχολιάζουν χρηματιστές. Οι ξένοι δεν παίρνουν άλλο ρίσκο στο Χ.Α. περιμένοντας τόσο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τη διαμόρφωση του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, όσο και τα deals στις τράπεζες, τα οποία όμως, θα γίνουν μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η Τράπεζα Ελλάδος έδειξε το στίγμα της την Παρασκευή, όταν είπε ότι η πώληση της Εμπορική θα πρέπει να γίνει αφού πρώτα η μητρική Credit Agricole ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση της θυγατρικής της στην Ελλάδα.
Το ενδιαφέρον των αγορών, αλλά και του Χ.Α. αναμένεται να στραφεί την επόμενη εβδομάδα στην Ισπανία, αφού υπάρχει ο φόβος η χώρα να αναγκαστεί να υπογράψει το δικό της μνημόνιο. Πάντως, τα Ισπανικά επιτόκια έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν την ανηφόρα, κινούμενα στα επίπεδα του 7%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr