Aνάξια λόγου, τάσης και πορείας η εγχώρια κεφαλαιαγορά που ενισχύεται κατά 1,5% περίπου, στις 610 μονάδες με συναλλαγές μόλις 6,8 εκατ. ευρώ. Αν κάτι μπορεί να κρατήσει κανείς από τη σημερινή συνεδρίαση είναι η “προσπάθεια” να αποφευχθεί η στήριξη των 600 μονάδων. Για το λόγο αυτό έχουν επιστρατευθεί οι μη τραπεζικές μετοχές, με την Ελλάκτωρ, τον Μυτιληναίο, την Jumbo και την Coca Cola να υπεραποδίδουν με κέρδη πάνω από 2%, ενώ στο club των ανοδικών μετοχών του 20άρη φαίνεται ότι μπαίνει η Folli Follie και η Motor Oil. Ως προς τις τράπεζες, στο 1,22 ευρώ έχει κολλήσει εδώ και δύο μέρες η Εθνική και στα 62 λεπτά η Eurobank. Απώλειες περίπου κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 1,08 ευρώ καταγράφει η Alpha και στα 21 λεπτά υποχωρεί η Πειραιώς. Στον αντίποδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανακάμπτουν κρίνοντας πιο σημαντική την ανάπτυξη της Κίνας από τις εξελίξεις στην Ιταλία και την υποβάθμιση από την Moody's.
Ανοδικά και η Ευρώπη
Kέρδη made by China σημειώνουν στις τελευταίες συναλλαγές της εβδομάδας οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές των εταιρειών πετρελαίου και εξόρυξης να καταγράφουν ισχυρή άνοδο, ύστερα από τα στοιχεία για την κινεζική ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο, τα οποία πυροδότησαν ελπίδες για εφαρμογή πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης από την Κίνα.
Αναλυτικότερα, στην Ευρώπη, άνοδος κατά 0,37% στις 5629 μονάδες για τον δείκτη ftse στο Λονδίνο, κέρδη 0,20% στις 3142 μονάδες για τον cac στο Παρίσι και τέλος, αύξηση της τάξεως του 0,53% στις 6454 μονάδες για τον dax στη Φρανκφούρτη.
Κατά 0,4% στις 2537 μονάδες για τον δείκτη βαρόμετρο Stoxx 600.
Από τις μετοχές που ξεχωρίζουν στα ταμπλό, άνοδος από 1,3% για τις BHP Billiton και Rio Tinto, ενώ κατά 1,4% κερδίζει η Frnace Telecom, αφότου η Citigroup την αναβάθμισε σε "buy" από "neutral" και κατά 1,4 αυξάνεται η Deutsche Telecom.
Στα μάκρο της ημέρας, με ρυθμό 7,6% - το χαμηλότερο των τελευταίων τριών ετών- αναπτύχθηκε η κινεζική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2012, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Η ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ σημειώνει επιβράδυνση για έκτο διαδοχικό τρίμηνο, καθώς οι επενδύσεις έμειναν στάσιμες, ενώ υποχώρησε η ζήτηση σε βασικές εξαγωγικές αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι το Μάρτιο το Πεκίνο υποβάθμισε το συνολικό στόχο ανάπτυξης για το 2012 στο 7,5%.
Η στασιμότητα στην κινεζική οικονομία προκαλεί ανησυχία και για άλλες ασιατικές οικονομίες, αλλά και για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr