Οπως σημειώνει στο εβδομαδιαίο σχόλιο του ο κ. Μ. Χατζηδάκης:
"Με απώλειες 2,23% έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στις 3.855,21 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές παρουσίασαν αύξηση κατά 12,63% και διαμορφώθηκαν και διαμορφώθηκαν στα 234 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 4,1 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αυξάνοντας τις συνολικές εκροές από την αρχή του χρόνου στα 535,3 εκ. ευρώ.
Με τα αποτελέσματα των εταιριών να αποκτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην χρηματιστηριακή ειδησεογραφία η εγχώρια αγορά είχε το βλέμμα της στραμμένο κυρίως στα εταιρικά κέρδη και την αντιστοιχία τους με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Παρά την έλευση της εκπνοής της προθεσμίας δημοσίευσης των λογιστικών καταστάσεων εξαμήνου μόλις το 25% έχει δημοσιεύσει τα οικονομικά πεπραγμένα του δευτέρου τριμήνου αφήνοντας πολύ υλικό για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Αναμενόμενο ήταν σε μια αγορά χαμηλών τζίρων η αγορά να αντιδράσει εντονότερα σε μια αρνητική είδηση παρά σε μια θετική έκπληξη. Έτσι, τα χαμηλότερα των προβλέψεων αποτελέσματα του ΟΠΑΠ και η πιθανή κόπωση στην κερδοφορία αντιμετωπίστηκε με σημαντικές πωλήσεις που πλησίασαν το ήμισυ των συναλλαγών της συνεδρίασης της Παρασκευής συμπαρασύροντας την πλειοψηφία των κυριότερων μετοχών της αγοράς.
Η έλλειψη θετικών βραχυπρόθεσμων καταλυτών δεν βοήθησε στην αναχαίτιση των πωλήσεων με αποτέλεσμα την διαμόρφωση σκηνικού μαζικών πωλήσεων την ίδια στιγμή που οι ξένες αγορές ισορροπούσαν σε επίπεδα ανάλογα με αυτά της περασμένης εβδομάδας. Η αψυχολόγητη εν μέρει κίνηση των κυριότερων δεικτοβαρών μετοχών αναμένεται να αξιολογηθεί καλύτερα κατά τις πρώτες δύο συνεδριάσεις αφού πλέον ο αρνητικός αντίκτυπος των αποτελεσμάτων του ΟΠΑΠ έχει τιμολογηθεί σε μεγάλο βαθμό.
Στο εξωτερικό η εικόνα δεν άλλαξε ιδιαίτερα με τις αγορές να κρατάνε επαφή με τα πρόσφατα τοπικά υψηλά τους, τροφοδοτούμενες από επιχειρηματικές συμφωνίες και θετικά νέα από το μέτωπο της Μ. Ανατολής. Ωστόσο η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται «ιδιαίτερα καυτή» από πλευράς ανακοινώσεων αφού πέρα από την σύνοδο της ΕΚΤ και τις αποφάσεις για τα επιτόκια της ευρωζώνης (Πέμπτη 31/8) μακροοικονομικοί δείκτες όπως το ΑΕΠ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Αμερική αναμένεται να δημιουργήσουν εναύσματα κίνησης και φυσικά να δώσουν το στίγμα των μελλοντικών κινήσεων στα επιτόκια από την FED επηρεάζοντας ανάλογα το σύνολο των αγορών.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφθασε πολύ κοντά στις 3.966 μονάδες επίπεδο το οποίο αντιστοιχεί στο 61,8% της διόρθωσης από την πτώση του Μαίου. Εν συνεχεία και χωρίς «πάθος» η αγορά έμεινε από καύσιμα και ειδήσεις με αποτέλεσμα την άγαρμπη υποχώρηση λίγο πριν την περιοχή του κινητού μέσου των 200 ημερών. Στο σημείο αυτό εκτιμάται ότι υπάρχει μια σημαντική ζώνη στήριξης όπου η προσφορά των 200 εκ. ευρώ θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να απορροφηθεί και να υπάρξει ισορροπία τιμών Σε αντίθετη περίπτωση η αγορά θα πάει για την υπερβολή προς τα επίπεδα των 3.700 μονάδων αναζητώντας στήριξη στην προσωρινή πλαγιανοδική στήριξη που διέρχεται από τα χαμηλά των 3360 και 3550 μονάδων.
Εμμένουμε πάντως στην άποψη ότι στην παρούσα φάση τα εταιρικά αποτελέσματα αποτελούν την καλύτερη στήριξη για την αγορά και η εκτόνωση των πιέσεων στην Εθνική Τράπεζα θα δώσει το σύνθημα για την ανάκαμψη προς τα επίπεδα των 4.000 μονάδων. Επίσης η πρόσφατη διόρθωση δίνει δυνατότητες επανατοποθετήσεων σε αργοπορημένα κεφάλαια που έχασαν το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου από τα χαμηλά του Ιουνίου και ενδεχομένως σε επίπεδα κοντά στις 3.800 μονάδες η αγορά θα αποκτήσει μεγαλύτερη ευχέρεια εισροών, ενδεχόμενο που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε ότι αφορά τα περιθώρια περαιτέρω έντονης διόρθωσης. Τέλος επισημαίνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρώνονται η δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων εξαμήνου με τις κυριότερες ανακοινώσεις την Τετάρτη 30(ΟΤΕ) και Πέμπτη 31 Αυγούστου (Εθνική Τράπεζα)".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr