Σε ρυθμό εταιρικών αποτελεσμάτων και μακροοικονομικών ανακοινώσεων οι αγορές.
Wall Street
Τα "χάλασε" στο τέλος ο Nasdaq, καθώς έκλεισε τη συνεδρίαση με απώλειες, σε αντίθεση με τους άλλους δύο δείκτες οι οποίοι έκλεισαν με κέρδη. Τα αποτελέσματα της Microsoft δεν ήταν αρκετά να καλύψουν την βίαιη διόρθωση κατά 10% της Apple, ενώ η General Electric, στήριξαν τα κέρδη των άλλων δύο δεικτών.
Ο Dow Jones έκλεισε ανοδικά κατά 0,50% στις 13.029 μονάδες. Αντίστοιχα και ο Nasdaq στο 0,24% πάνω στις 3.000 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 0,12% στις 1.379 μονάδες.
Οι εκπλήξεις που μας επιφύλασσαν οι Microsoft και General Electric έδωσαν ώθηση στην αγορά, ανέφερε ο αναλυτής Fred Dickson, της Davidson, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές αγνόησαν τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη. Οι μετοχές της Microsoft ενισχύθηκε κατά 5,6% και της General Electric κατα 1,94%.
Καλύτερα των προβλέψεων ήταν τα κέρδη της Microsoft στο τρίτο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης, αφού διαμορφώθηκαν στα 5,11 δισ. δολάρια ή 60 σεντς ανά μετοχή, από 5,23 δισ. δολάρια ή 61 σεντς ανά μετοχή που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 6% στα 17,4 δισ. δολάρια. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για κέρδη 57 σεντς ανά μετοχή, κατά μέσο όρο, και πωλήσεις ύψους 17,2 δισ. δολαρίων.
Καθαρά κέρδη ύψους 3,03 δισ. δολαρίων ή 29 σεντς ανά μετοχή ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2012 η General Electric, έναντι κερδών ύψους 3,43 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.
Τα λειτουργικά κέρδη, αντίστοιχα, ανήλθαν στα 34 σεντς ανά μετοχή.
Μειωμένες οι πωλήσεις για το πρώτο τρίμηνο, αφού υποχώρησαν στα 35,18 δισ. δολάρια, έναντι 38,33 δισ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.
Να σημειωθεί εδώ πως οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη της τάξης των 33 σεντς ανά μετοχή και πωλήσεις ύψους 33,75 δισ. δολαρίων
Ευρώπη
Ανέκαμψαν σήμερα οι ευρωπαϊκές δείκτες, αφήνοντας κατά μέρους τις ανησυχίες για την πορεία της Ισπανίας και της Ιταλίας, και στηριζόμενοι στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία.
Ο FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.772 μονάδες με άνοδο 0,48%. Ο DAX σημείωσε άνοδο κατά 1,18% στις 6.750 μονάδες. Ο CAC σημείωσε άνοδο κατά 0,46% στις 3.189.
Ώθηση δίνει αφενός ο δείκτης Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία που αναρριχήθηκε σε υψηλό εννιαμήνου, αλλά και η δημοσκόπηση των οικονομολόγων του Reuters που αναφέρει πως θα αποφευχθούν τα χειρότερα σε Ισπανία-Ιταλία. Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 25% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η Ισπανία θα ζητήσει εξωτερική βοήθεια, ενώ αντίστοιχα για την Ιταλία το ποσοστό έφτασε το 13%.
Απώλειες ωστόσο σημείωσαν οι πετρελαϊκές στο Λονδίνο, με τις BG Group και BP να χάνουν 0,8% και 1,8% αντίστοιχα. Σημαντικές απώλειες και στον κολοσσό του φαρμακευτικού κλάδου Novo Nordisk μετά το αίτηση ινστιτούτου καταναλωτών προς τις ελεκτικές αρχές να αποσυρθεί φάρμακο για τους διαβητικούς Victoza λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του.
Αυτό που δε θα αποφευχθεί σύμφωνα με τους οικονομόλογους είναι η ύφεση για την Ευρωζώνη στα μέσα της χρονιάς και αυτό είναι που διατηρεί τη νευρικότητα στην αγορά.Ανησυχία προκαλεί και η νέα αναρρίχηση του ισπανικού κόστους δανεισμού πάνω από το «ψυχολογικό» όριο του 6% για δεκαετή ομόλογα, ενώ ανοδικά κινούνται επίσης οι αποδόσεις των ιταλικών αλλά και των γαλλικών ομολόγων.
Κέρδη σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος στη Γαλλία, ανακάμπτοντας από τις χθεσινές απώλειες, μετά την καθίζηση που υπέστη χθες λόγω των φημών για υποβάθμιση της από τη Moody's. Ομοίως και στη Γερμανία όπου Commerzbank και Deutsche Bank κέρδισαν από 2%. Κέρδη για τον τραπεζικό κλάδο και στο Λονδίνο όπου LLoyds και Standard Chartered ενισχύθηκαν γύρω στο 1%.
Στάση αναμονής λόγω τραπεζικών αποτελεσμάτων στο Χ.Α.
Σχεδόν αμετάβλητη έμεινε η αγορά τόσο την Παρασκευή, όσο και στην εβδομάδα. Ο γενικός δείκτης έκλεισε σήμερα με κέρδη 0,08%, στις 714,51 μονάδες και στην εβδομάδα, μόλις κατά 0,04%. Η προσοχή της αγοράς ήταν στραμμένη στα αποτελέσματα των τραπεζών και κυρίως στον τρόπο, δηλαδή στο πως θα αντιμετωπίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα τις ζημιές αυτές.
Κέρδη 4,90% για την μετοχή της Alpha, η οποία προχωράει στην κεφαλαιακή της ενίσχυση με την επαναγορά ίδιων τίτλων, κίνηση στην οποία είχε προχωρήσει παλαιότερα και η Eurobank, αλλά και η Εθνική. Η αγορά πάντως, προεξοφλεί τα χειρότερα.
Οι μεγάλες ζημιές των τραπεζών συμπίπτουν με την πολιτική αστάθεια, αφού όπως όλα δείχνουν από τις εκλογές της 6ης Μαίου δεν θα προκύψει αυτοδυναμία. Κι ενώ συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα, το φάσμα της χρεοκοπίας αντιμετωπίζουν Ισπανία και Ιταλία με τα επιτόκια δανεισμού των χωρών αυτών να παίρνουν την ανηφόρα και να κινούνται στα επίπεδα του 6%.
Επιπρόσθετα, οι αγορές ανησυχούν για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής που ασκείται στην Ευρώπη, αν από τις Γαλλικές εκλογές προκύψει ο σοσιαλιστής Ολάντ, ο οποίος έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την πολιτική Μέρκελ. Πάντως, οι αγορές αντιδρούν ανοδικά την Παρασκευή, μετά την αισθητή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Γερμανία το οποίο διαμορφώθηκε σε υψηλά εννεαμήνου.
Κέρδη και για την Εθνική, κατά 1,14%, στο 1,78 ευρώ και με όγκο 3,6 εκατ. τεμαχίων. Πτώση 4,36% για το Τ.Τ., αφού όπως όλα δείχνουν, μαζί με την ΑΤΕ δεν θα δημοσιεύσει αποτελέσματα χρήσης 2011, αφού δεν έχει αποφασίσει ο βασικός μέτοχος, δηλαδή το κράτος αν θα υπαχθούν οι δύο τράπεζες στο Τ.Χ.Σ. Πιθανότατα, η απόφαση θα ληφθεί μετά τις εκλογές. Πωλητές, επίσης, βγήκαν στη Eurobank, που υποχώρησε οριακά, κατά 0,79%, ενώ πωλητές συνέχισαν να έχουν και την Παρασκευή τον πρώτο λόγο στον ΟΤΕ, που υποχώρησε, σημειώνοντας πτώση 3,31%, στα 2,92 ευρώ. Πτώση 1,85% για την Πειραιώς, , 1,49% για τον Μυτιληναίο.
Στο “κόκκινο” έκλεισαν ακόμα Βιοχάλκο και Motor Oil. Στον αντίποδα, αντίδραση βγήκε στην Ελλάκτωρ, τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά της (2,72 ευρώ), Jumbo και ΕΛΠΕ. Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές και δεν άγγιξαν καν τα 30 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr